Ciasto ucierane ze śliwką to prosty jesienny deser. Gotowe w 10 minut

Ciasto ucierane ze śliwką to prosty deser, który nigdy się nie nudzi. Puszyste, delikatne i pachnące, z soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką, smakuje o każdej porze roku, ale szczególnie jesienią. Jest proste w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych umiejętności ani skomplikowanych składników. Sprawdź nasz sprawdzony przepis i dowiedz się, jak zrobić idealne ciasto ucierane ze śliwką.
tart, flan, plum, plums, cake, pie, dessert, sweet, fruit, fruits, cakes, sweets, desert, sugar, fruity, snack, dough, pastry, baked, ingredients, bakery, delicious, white, background, powder, fresh, icing, spice, sticky, swirl, tasty, treat, brunch, danish, fat, fattening, food, gourmet, homemade, dish, wooden background, cold, horizontalCiasto ze śliwką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Jacek Chabraszewski - stock.adobe.com
Gabriela Fedyk

Ciasto ucierane ze śliwką - przepis

Czas przygotowania: 10 minut + 50 minut pieczenia

Liczba porcji: 12-15

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g miękkiego masła,
  • 150 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 240 g mąki pszennej,
  • 5 jajek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 60 g cukru,
  • 60 g masła,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • 600 g śliwek (np. węgierek).

Jak zrobić ciasto ucierane ze śliwką?

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza (funkcja góra-dół). Przygotuj blaszkę i wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiej do miski. Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj. Przygotuj pozostałe składniki, żeby mieć wszystko pod ręką.
  2. Miękkie masło miksuj na wysokich obrotach przez ok. 1 minutę.
  3. Do masła dodaj cukier i szczyptę soli. Ucieraj przez 2-3 minuty.
  4. Do masła z cukrem i solą dodawaj po 1 jajku w odstępach czasu (ok. 30 sekund) i miksuj na średnich obrotach.
  5. Dodaj do masy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Zamieszaj do połączenia składników.
  6. Gotowe ciasto przełóż do przygotowanej blaszki.
  7. Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dorzuć zimne masło pokrojone w kostkę. Palcami rozcieraj składniki, aż uzyskasz konsystencję kruszonki - nie zajmie ci to więcej niż pół minuty.
  8. Połówki śliwek układaj na cieście s równych odstępach skórką do dołu, lekko je dociskając.
  9. Ciasto ze śliwkami posyp kruszonką i wsadź do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 40 minut. Podawaj z kawą lub herbatą, bitą śmietaną, gałką lodów waniliowych lub z jogurtem greckim. Smacznego!

Porady:

  • Pamiętaj, że prawie wszystkie składniki (a przede wszystkim masło i jaja) powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Masło do kruszonki powinno być zimne.
  • Jeżeli nie masz miękkiego masła, sprawdź, jak możesz to zrobić w 5 minut - mamy na to kilka sposobów.
  • Po dodaniu jajek ciasto może wyglądać na zwarzone - nie przejmuj się tym, to zupełnie naturalne.

Wypróbuj przepis na szybkie ciasto ze śliwkami: Ciasto leniwej gospodyni: sprytny przepis na deser ze śliwkami. Pachnie obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej. Zrobisz je w 10 minut

Z czym podawać ciasto ucierane ze śliwką?

Ciasto ucierane ze śliwką jest niezwykle uniwersalne i można je serwować na wiele sposobów. Bardzo lubię je samo, jeszcze lekko ciepłe, prosto z blaszki, ale możesz je urozmaicić dodatkami. Doskonale smakuje z bitą śmietaną, gałką lodów waniliowych lub kleksami gęstego jogurtu greckiego. W wersji bardziej wykwintnej możesz je polać sosem czekoladowym lub karmelem, a wierzch posypać prażonymi płatkami migdałów. To ciasto idealnie pasuje do kawy z mlekiem, aromatycznej herbaty Earl Grey albo grzanego wina w chłodne wieczory. Możesz je podać jako deser po obiedzie czy na rodzinnym spotkaniu.

Polecam ci też przepis na szybką tartę ze śliwkami: Na to ciasto czekam przez cały rok! Tarta rustykalna ze śliwkami - szybko się robi i szybko znika. Koniecznie zrób z podwójnej porcji

Wybrane dla Ciebie

Kielce: Anita Werner i Michał Kołodziejczyk. Spotkanie autorskie w ramach Festiwalu Herlinga-Grudzińskiego
Kielce: Anita Werner i Michał Kołodziejczyk. Spotkanie autorskie w ramach Festiwalu Herlinga-Grudzińskiego
Sparta Kazimierza Wielka - Stal Kraśnik 0:4 w Betclic 3.Lidze. Dramat naszego klubu. Problemy organizacyjne przełożyły się na grę. Co dalej?
Sparta Kazimierza Wielka - Stal Kraśnik 0:4 w Betclic 3.Lidze. Dramat naszego klubu. Problemy organizacyjne przełożyły się na grę. Co dalej?
Rzejowice: Dożynki 2025. Święto plonów gminy Kodrąb
Rzejowice: Dożynki 2025. Święto plonów gminy Kodrąb
Częstochowa: Krajowa Wystawa Rolnicza. Od gulaszu z dzika po pajdy ze smalcem
Częstochowa: Krajowa Wystawa Rolnicza. Od gulaszu z dzika po pajdy ze smalcem
Zostawiła męża i dzieci. Znaleziono ją po 62 latach
Zostawiła męża i dzieci. Znaleziono ją po 62 latach
Łódź: W Teatrze Logos premiera spektaklu, a w galerii wystawa obrazów
Łódź: W Teatrze Logos premiera spektaklu, a w galerii wystawa obrazów
Częstochowa: Krajowa Wystawa Rolnicza 2025. Zabytkowe maszyny, zwierzęta i tłumy zwiedzających
Częstochowa: Krajowa Wystawa Rolnicza 2025. Zabytkowe maszyny, zwierzęta i tłumy zwiedzających
Chrzanów: Pięcioletnie dziecko wpadło pod autobus. Dramatyczna walka o jego życie. Na miejscu wszystkie służby!
Chrzanów: Pięcioletnie dziecko wpadło pod autobus. Dramatyczna walka o jego życie. Na miejscu wszystkie służby!
Mundial U-20 kobiet 2026: Mecze w Katowicach, Sosnowcu, Bielsku-Białej i Łodzi
Mundial U-20 kobiet 2026: Mecze w Katowicach, Sosnowcu, Bielsku-Białej i Łodzi
Bydgoszcz: "Narodowe Czytanie" poezji Jana Kochanowskiego z udziałem aktorów Teatru Polskiego
Bydgoszcz: "Narodowe Czytanie" poezji Jana Kochanowskiego z udziałem aktorów Teatru Polskiego
Człuchów: Narodowe Czytanie poezji Jana Kochanowskiego w Człuchowie połączyli z ekologią
Człuchów: Narodowe Czytanie poezji Jana Kochanowskiego w Człuchowie połączyli z ekologią
Busko-Zdrój: Stolicą lokalnych produktów. Koncerty, warsztaty pokazy i kulinarne
Busko-Zdrój: Stolicą lokalnych produktów. Koncerty, warsztaty pokazy i kulinarne