Ciasto ucierane ze śliwką to prosty jesienny deser. Gotowe w 10 minut
W tym artykule:
Ciasto ucierane ze śliwką - przepis
Czas przygotowania: 10 minut + 50 minut pieczenia
Liczba porcji: 12-15
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 250 g miękkiego masła,
- 150 g cukru,
- szczypta soli,
- 240 g mąki pszennej,
- 5 jajek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej,
- 60 g cukru,
- 60 g masła,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- 600 g śliwek (np. węgierek).
Jak zrobić ciasto ucierane ze śliwką?
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza (funkcja góra-dół). Przygotuj blaszkę i wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiej do miski. Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj. Przygotuj pozostałe składniki, żeby mieć wszystko pod ręką.
- Miękkie masło miksuj na wysokich obrotach przez ok. 1 minutę.
- Do masła dodaj cukier i szczyptę soli. Ucieraj przez 2-3 minuty.
- Do masła z cukrem i solą dodawaj po 1 jajku w odstępach czasu (ok. 30 sekund) i miksuj na średnich obrotach.
- Dodaj do masy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Zamieszaj do połączenia składników.
- Gotowe ciasto przełóż do przygotowanej blaszki.
- Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dorzuć zimne masło pokrojone w kostkę. Palcami rozcieraj składniki, aż uzyskasz konsystencję kruszonki - nie zajmie ci to więcej niż pół minuty.
- Połówki śliwek układaj na cieście s równych odstępach skórką do dołu, lekko je dociskając.
- Ciasto ze śliwkami posyp kruszonką i wsadź do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 40 minut. Podawaj z kawą lub herbatą, bitą śmietaną, gałką lodów waniliowych lub z jogurtem greckim. Smacznego!
Porady:
- Pamiętaj, że prawie wszystkie składniki (a przede wszystkim masło i jaja) powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło do kruszonki powinno być zimne.
- Jeżeli nie masz miękkiego masła, sprawdź, jak możesz to zrobić w 5 minut - mamy na to kilka sposobów.
- Po dodaniu jajek ciasto może wyglądać na zwarzone - nie przejmuj się tym, to zupełnie naturalne.
Wypróbuj przepis na szybkie ciasto ze śliwkami: Ciasto leniwej gospodyni: sprytny przepis na deser ze śliwkami. Pachnie obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej. Zrobisz je w 10 minut
Z czym podawać ciasto ucierane ze śliwką?
Ciasto ucierane ze śliwką jest niezwykle uniwersalne i można je serwować na wiele sposobów. Bardzo lubię je samo, jeszcze lekko ciepłe, prosto z blaszki, ale możesz je urozmaicić dodatkami. Doskonale smakuje z bitą śmietaną, gałką lodów waniliowych lub kleksami gęstego jogurtu greckiego. W wersji bardziej wykwintnej możesz je polać sosem czekoladowym lub karmelem, a wierzch posypać prażonymi płatkami migdałów. To ciasto idealnie pasuje do kawy z mlekiem, aromatycznej herbaty Earl Grey albo grzanego wina w chłodne wieczory. Możesz je podać jako deser po obiedzie czy na rodzinnym spotkaniu.
Polecam ci też przepis na szybką tartę ze śliwkami: Na to ciasto czekam przez cały rok! Tarta rustykalna ze śliwkami - szybko się robi i szybko znika. Koniecznie zrób z podwójnej porcji