Ciasto z borówkami. Sprawdzony przepis na puszysty, maślankowy wypiek
Szukasz sprawdzonego przepisu na ciasto, które zawsze się udaje, zachwyca puszystością i pełne jest soczystych borówek? To maślankowe ciasto z owocami to prawdziwy hit każdego lata. Gwarantuję, że jest banalnie proste w przygotowaniu, a efekt? Rewelacyjny! Wystarczy kilka składników, chwila miksowania i już po godzinie w piekarniku masz deser idealny. Poznaj niezawodny przepis.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Bartosz Luczak/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Sprawdzony przepis na ciasto z borówkami
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 jajka,
- 100 g cukru,
- 400 g maślanki,
- 120 ml oleju rzepakowego,
- 380 g mąki pszennej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 350 g borówek amerykańskich + 1 łyżka mąki ziemniaczanej do obtoczenia owoców.
Jak zrobić sprawdzone ciasto z borówkami na maślance?
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na sprawdzone ciasto z borówkami i maślanką mają być w temperaturze pokojowej.
- Następnie piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Jajka wbij do dużej miski i ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawaj pozostałe składniki w temperaturze pokojowej, czyli najpierw maślankę oraz olej. Mieszaj na średnich obrotach.
- Do oddzielnej miski przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Następnie mokre składniki wlej do suchych składników i krótko wymieszaj.
- Ciasto wylej do formy o wymiarach ok. 20 × 30 cm lub tortownicy o średnicy 27 cm. Wierzch posyp owocami wymieszanymi z mąką ziemniaczaną, a następnie obsyp kruszonką.
- Sprawdzone ciasto z borówkami na maślance wsuń do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.
- Maślankowe ciasto z borówkami odstaw do przestudzenia i polej wedle uznania lukrem cytrynowym. Sprawdzonego ciasta z borówkami nie musisz lukrować, jeśli to dla ciebie zbyt wiele zachodu. Po prostu posyp je cukrem pudrem, a będzie perfekcyjne.
Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do zrobienia niezawodnego wypieku do kawy. Pamiętaj, że może wyglądać dosyć luźno, ale to właśnie dzięki temu po upieczeniu będzie miało puchatą strukturę. Smacznego!