Do dań z grilla podaj wyrazistą sałatkę Cezar z boczkiem. Szybka, smaczna i pożywna. Przygotuj podrasowaną wersję klasycznej przystawki

Gdy brakuje ci czasu na gotowanie, sięgnij po sprawdzone rozwiązania. Wybierz składniki, które masz pod ręką, usmaż boczek, porwij sałatę i zrób prosty sos. Podaj wszystko razem i ciesz się domowym posiłkiem bez stresu i zbędnych wydatków. Zrób sałatkę Cezar z boczkiem, która posmakuje nawet teściowej. Poznaj przepis na zieloną przystawkę do dań z grilla.
Sałatka Cezar z boczkiemNa przyjęcie przy grillu warto przyrządzić wyrazistą w smaku sałatkę cezar z boczkiem.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | PJjaruwan/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Sałatka Cezar z boczkiem – przepis na zieloną przystawkę

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 20 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 duża sałata rzymska (lub 2 mniejsze),
  • 200 g boczku w plastrach,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • 1 mała bagietka lub 3 kromki czerstwego chleba,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku.
Sos Cezar:
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire (do smaku),
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 2 łyżki wody do rozrzedzenia konsystencji.

Jak zrobić sałatkę Cezar z boczkiem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj grzanki. Pokrój bagietkę lub chleb w kostkę.
  2. Następnie skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć na suchą patelnię i podsmażaj 5-7 minut, aż będą złociste i chrupiące. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Na tej samej patelni ułóż plastry boczku. Smaż na średnim ogniu, aż będą chrupiące i złociste.
  4. Przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz. Po ostygnięciu pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Zacznij przygotowywać sos.
  6. W miseczce wymieszaj majonez, musztardę, czosnek, sok z cytryny, sos Worcestershire i parmezan.
  7. Dodaj odrobinę wody, by sos miał płynną, ale dosyć gęstą konsystencję jak emulsja. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Liści sałaty opłucz i porwij na mniejsze kawałki. Wrzuć do dużej miski.
  9. Dodaj chrupiący i rumiany boczek, złociste grzanki i posyp sałatkę startym parmezanem.
  10. Tuż przed podaniem sałatkę Cezar z boczkiem polej sosem i dokładnie wymieszaj.

Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, to sos do sałatki Cezar przygotuj dzień wcześniej i porcję przechowuj w lodówce w słoiku lub innym pojemniku przeznaczonym do kontaktu z żywnością.

Wybrane dla Ciebie

Jelenia Góra: Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie już w ten weekend
Jelenia Góra: Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie już w ten weekend
Przeżyła 122 lata i 164 dni. Paliła papierosy i popijała porto
Przeżyła 122 lata i 164 dni. Paliła papierosy i popijała porto
Wielkopolskie: Groził kasjerce nożem. Spłoszył go przypadkowy klient
Wielkopolskie: Groził kasjerce nożem. Spłoszył go przypadkowy klient
Podkarpackie: Ukradli perfumy i kosmetyki za blisko 200 tys. zł
Podkarpackie: Ukradli perfumy i kosmetyki za blisko 200 tys. zł
Radom: Kierowca BMW pędził aleją, skasował ogrodzenie i latarnię
Radom: Kierowca BMW pędził aleją, skasował ogrodzenie i latarnię
Zmarł Christoph von Dohnányi. Wybitny dyrygent miał 95 lat
Zmarł Christoph von Dohnányi. Wybitny dyrygent miał 95 lat
Wieruszów: Włamał się do sklepu mięsnego i ukradł konserwy
Wieruszów: Włamał się do sklepu mięsnego i ukradł konserwy
Zielona Góra: Koncert Kamrada porwał winobraniową publiczność
Zielona Góra: Koncert Kamrada porwał winobraniową publiczność
Szczecin: Złota sala, lodowa bryła i koncerty, na których warto być
Szczecin: Złota sala, lodowa bryła i koncerty, na których warto być
Puchar Polski oświęcimskiego podokręgu: Nowa Wieś drugim finalistą
Puchar Polski oświęcimskiego podokręgu: Nowa Wieś drugim finalistą
Nie samą pracą żyje człowiek. Urzędniczka biega maratony
Nie samą pracą żyje człowiek. Urzędniczka biega maratony
Zielona Góra: Energetyczny koncert Farben Lehre na placu Teatralnym
Zielona Góra: Energetyczny koncert Farben Lehre na placu Teatralnym