Do dań z grilla podaj wyrazistą sałatkę Cezar z boczkiem. Szybka, smaczna i pożywna. Przygotuj podrasowaną wersję klasycznej przystawki
Gdy brakuje ci czasu na gotowanie, sięgnij po sprawdzone rozwiązania. Wybierz składniki, które masz pod ręką, usmaż boczek, porwij sałatę i zrób prosty sos. Podaj wszystko razem i ciesz się domowym posiłkiem bez stresu i zbędnych wydatków. Zrób sałatkę Cezar z boczkiem, która posmakuje nawet teściowej. Poznaj przepis na zieloną przystawkę do dań z grilla.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | PJjaruwan/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Sałatka Cezar z boczkiem – przepis na zieloną przystawkę
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 duża sałata rzymska (lub 2 mniejsze),
- 200 g boczku w plastrach,
- 100 g tartego parmezanu,
- 1 mała bagietka lub 3 kromki czerstwego chleba,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz do smaku.
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy dijon,
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire (do smaku),
- 2 łyżki startego parmezanu,
- 2 łyżki wody do rozrzedzenia konsystencji.
Jak zrobić sałatkę Cezar z boczkiem?
Sposób przygotowania:
- Na początku przygotuj grzanki. Pokrój bagietkę lub chleb w kostkę.
- Następnie skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć na suchą patelnię i podsmażaj 5-7 minut, aż będą złociste i chrupiące. Odstaw do ostygnięcia.
- Na tej samej patelni ułóż plastry boczku. Smaż na średnim ogniu, aż będą chrupiące i złociste.
- Przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz. Po ostygnięciu pokrój na mniejsze kawałki.
- Zacznij przygotowywać sos.
- W miseczce wymieszaj majonez, musztardę, czosnek, sok z cytryny, sos Worcestershire i parmezan.
- Dodaj odrobinę wody, by sos miał płynną, ale dosyć gęstą konsystencję jak emulsja. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Liści sałaty opłucz i porwij na mniejsze kawałki. Wrzuć do dużej miski.
- Dodaj chrupiący i rumiany boczek, złociste grzanki i posyp sałatkę startym parmezanem.
- Tuż przed podaniem sałatkę Cezar z boczkiem polej sosem i dokładnie wymieszaj.
Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, to sos do sałatki Cezar przygotuj dzień wcześniej i porcję przechowuj w lodówce w słoiku lub innym pojemniku przeznaczonym do kontaktu z żywnością.