Domowy dżem truskawkowy: tradycyjny jak u babci, z białą czekoladą, jabłkami lub pomarańczą

Lubisz truskawki? Zrób pyszny, domowy dżem. Tradycyjny domowy dżem truskawkowy jak u babci, dżem z białą czekoladą lub pomarańczą, dżem truskawkowo-jabłkowy czy truskawkowy z miętą oraz mus z truskawek – oto propozycje naszych Czytelników na wyjątkowe dżemy truskawkowe. Zobacz przepisy.
Przepis na pyszny dżemPrzepis na pyszny dżem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe Stock
mad

Przetwory to tradycyjny sposób na zachowanie zdrowotnych właściwości owoców i warzyw. Szczególnie jeśli przygotowujemy je osobiście, wówczas mamy pewność, że do produkcji wykorzystane zostały składniki najwyższej jakości. Zamknięte w słoiczkach witaminy mogą służyć przez cały rok.

Zobacz przepisy na pysze domowe dżemy truskawkowe. Smakują obłędnie!

Poniżej znajdziecie przepisy:


  • Domowy dżem truskawkowy jak u babci
  • Dżem truskawkowo-jabłkowy Koła Gospodyń Wiejskich
  • Dżem truskawkowy z białą czekoladą
  • Dżem truskawkowo-pomarańczowy
  • Mus z truskawek
  • Prosty dżem truskawkowy z miętą

Domowy dżem truskawkowy jak u babci [PRZEPIS]

Składniki


  • 1 kg dojrzałych truskawek
  • ok. 60-70 dag cukru


Wykonanie

Truskawki dokładnie umyć i osuszyć. Oderwać szypułki. Do dużego rondla (najlepiej z podwójnym dnem) dać truskawki i zasypać cukrem. Odstawić na około 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie na wolnym ogniu gotować około godziny. W razie potrzeby zdjąć szumowiny i odlać odrobinę soku – dżem szybciej zgęstnieje. Szczelnie zamknięty garnek odstawić w zimne miejsce. Następnego dnia znów gotować dżem na wolnym ogniu około godziny – do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Do wyparzonych słoiczków nakładać gorący dżem, słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować w gorącej wodzie około 10 minut.

Przepis Justyny Kalemby

Dżem truskawkowo-jabłkowy Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Składniki: 


  • 60 dag truskawek 
  • 40 dag jabłek (obranych, bez gniazd nasiennych) 
  • żelfix 3:1  
  • 35 dag cukru  
  • ½ łyżeczki cynamonu



Wykonanie

Truskawki umyć, odszypułkować. Jabłka umyć, obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Owoce przełożyć do garnka, dodać żelfix, wymieszać i zagotować, wsypać cukier i cynamon, gotować ok. 1 min. Pianę zebrać łyżką cedzakową. Dżem nakładać do wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zamknąć pokrywkami i pozostawić do góry dnem na ok. 5 minut.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Konaszówki

Dżem truskawkowy z białą czekoladą [PRZEPIS]

Składniki:


  • 2 kg truskawek
  • 70 dag cukru kryształu
  • 2 opakowania substancji żelującej
  • 2 tabliczki białej czekolady

Wykonanie
Truskawki wymyć i oderwać szypułki. Zgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków. Wymieszać z substancją żelującą i postawić na małym ogniu. Mieszać aż do zagotowania. Wsypać cukier i gotować jeszcze ok. 5 minut. Po ściągnięciu garnka z ognia mieszać aż do momentu zmniejszenia się ilości piany. Można ją także ściągnąć za pomocą łyżki. Wsypać drobno posiekane białe czekolady i wymieszać do ich rozpuszczenia. Gotowy dżem przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem na kilka godzin.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Dżem truskawkowo-pomarańczowy [PRZEPIS]

Składniki


  • 2 kg truskawek
  • 2 pomarańcze
  • 55 dag cukru kryształu
  • 15 dag drobnego cukru trzcinowego
  • 2 opakowania np. dżemixu, konfitur-fixu lub żelfixu
  • płaska łyżeczka cynamonu

Wykonanie
Truskawki wymyć i pozbawić i szypułek. Zgnieść. Pomarańcze dokładnie wymyć, jedną sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę. Resztę obrać i podzielić na małe cząstki. Delikatnie zgniecione przełożyć do garnka z truskawkami wraz z sokiem, wsypać cynamon oraz substancje żelujące i postawić na ogniu. Gotować ok. 2 minut, cały czas mieszając. Następnie dodać pozostałe składniki, czyli cukier kryształ, cukier trzcinowy i skórkę pomarańczową. Gotować ok. 5 minut. Przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem na kilka godzin. Przechowywać w zaciemnionym miejscu, po otwarciu – w lodówce.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Mus z truskawek [PRZEPIS]

Składniki


  • 2 kg dojrzałych truskawek
  • 35 dag cukru pudru 

Wykonanie
Truskawki szybko umyć, osączyć i wsypać do rondla, zgnieść i przetrzeć przez sitko, wsypać cukier puder i podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Gorącą masę wlewać do słoiczków lub butelek. Pasteryzować 20 minut. Mus można używać do makaronu, ryżu, deserów, koktajli mlecznych.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Prosty dżem truskawkowy z miętą [PRZEPIS]

Składniki


  • 2 kg truskawek 
  • 10 łodyżek mięty 
  • 2 kg cukru kryształu 
  • 2 łyżeczki kropli miętowych




Wykonanie 

Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Przełożyć do garnka i rozgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków. Dodać gałązki mięty, krople miętowe i zasypać cukrem. Zostawić na 12 godzin.

Po upływie tego czasu ugotować na małym ogniu przez około dwie godziny. Usunąć gałązki mięty, a powstały dżem przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Szczelnie zamknąć. 

Dla pewności można zapasteryzować dżemy w piekarniku. W tym celu wstawić słoiczki do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 120 stopni. Po upływie 40 minut wyłączyć piekarnik, a słoiczki zostawić w nim do całkowitego wystudzenia.

Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Wybrane dla Ciebie

Bolemin: Tragiczny pożar w hotelu pracowniczym. Nie żyje jedna osoba
Bolemin: Tragiczny pożar w hotelu pracowniczym. Nie żyje jedna osoba
Malbork: Najpierw laboratorium, teraz dilerzy. 28-latek nie chciał otworzyć, więc policjanci weszli z drzwiami
Malbork: Najpierw laboratorium, teraz dilerzy. 28-latek nie chciał otworzyć, więc policjanci weszli z drzwiami
Konstancin-Jeziorna: 47-latka wpadła do rzeki. Wyziębiona trafiła do szpitala
Konstancin-Jeziorna: 47-latka wpadła do rzeki. Wyziębiona trafiła do szpitala
Gorzów: Strażacy mają pełne ręce roboty. Dwa nocne pożary, jeden w Boleminie, drugi przy ul. Mierniczej
Gorzów: Strażacy mają pełne ręce roboty. Dwa nocne pożary, jeden w Boleminie, drugi przy ul. Mierniczej
Zduńska Wola: Fontanna już zdobi centrum. Kończy się przebudowa placu Wolności
Zduńska Wola: Fontanna już zdobi centrum. Kończy się przebudowa placu Wolności
Płock: Pościg za kradzionym bmw. Kierowca zatrzymał się dopiero po strzałach policji
Płock: Pościg za kradzionym bmw. Kierowca zatrzymał się dopiero po strzałach policji
Wypadek na A1 w stronę Katowic. Są utrudnienia, w ciężarówce wystrzeliła opona
Wypadek na A1 w stronę Katowic. Są utrudnienia, w ciężarówce wystrzeliła opona
Radom: Pożar w komendzie. Strażacy i policjanci ćwiczyli na wypadek zagrożenia
Radom: Pożar w komendzie. Strażacy i policjanci ćwiczyli na wypadek zagrożenia
Konin: Premiera filmu o Janie Sznajderze
Konin: Premiera filmu o Janie Sznajderze
Polskie kluby wspierają kobiety. Różowy październik
Polskie kluby wspierają kobiety. Różowy październik
Janki: Aby uniknąć zderzenia, uciekł na bok i spadł autem z nasypu do rowu melioracyjnego
Janki: Aby uniknąć zderzenia, uciekł na bok i spadł autem z nasypu do rowu melioracyjnego
Warszawa: Tragedia na Bielanach. Nie żyje 41-letni mężczyzna
Warszawa: Tragedia na Bielanach. Nie żyje 41-letni mężczyzna