Domowy pindżur. Przepis na bałkańską pastę
Pindżur - przepis na bałkańską pastę z papryki i pomidorów
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Liczba porcji: ok. 8-10 słoików po 200 ml
Stopień trudności: średni
Składniki:
- 3 kg czerwonej papryki,
- 1,5 kg pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml oleju,
- czarny pieprz,
- sól,
- 1 łyżka octu.
Jak zrobić domowy pindżur?
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Papryki i pomidory umyj oraz osusz. Na spodzie pomidorów natnij nożem krzyżyk.
- Pomidory wrzuć do wrzątku na 1-2 minuty, następnie odcedź.
- Papryki i pomidory piecz przez ok. 30 minut, aż skórki ściemnieją i zaczną pękać. Obracaj warzywa co kilka minut.
- Upieczone papryki przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut, by się zaparowały.
- Z papryk usuń gniazda nasienne i skórkę. Z pomidorów zdejmij skórkę i pokrój na mniejsze kawałki.
- Papryki i pomidory rozgnieć widelcem lub zmiksuj w malakserze lub blenderze, aby uzyskać drobniejszą konsystencję.
- W dużym garnku rozgrzej olej i dodaj sos paprykowo-pomidorowy. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 40 minut, aż masa zgęstnieje i stanie się gładka.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i ocet. Gotuj kolejne 10 minut.
- Gorącą pastę przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem na 10 minut. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu i sięgaj po nie za każdym razem, kiedy zatęsknisz za smakami lata. Smacznego!
Porady:
- Pindżur przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu (w piwnicy, spiżarni).
- Po otwarciu słoika z pindżurem przechowuj go w lodówce i spożyj w ciągu pięciu dni.
Pindżur a ajvar - czym się różnią?
Choć pindżur (pinđur) i ajvar wyglądają podobnie i oba wywodzą się z kuchni bałkańskiej, różnią się smakiem i sposobem przygotowania. Ajvar ma głównie bazę z pieczonej papryki i często jest bardziej gęsty oraz pikantny. Pindżur natomiast zawiera dodatkowo pomidory, dzięki czemu jest łagodniejszy, bardziej soczysty i lekko kwaskowaty. W wielu regionach pindżur podaje się na kanapkach, do grillowanych mięs (wypróbuj przy najbliższej okazji do karkówki, kiełbasek, grillowanej piersi kurczaka lub ćevapów) lub jako dodatek do sera i pieczywa. Świetnie smakuje też z rybą, makaronem i ryżem. Możesz go dodawać do gulaszów i omletów lub serwować jako dip do świeżych warzyw czy krakersów.