Domowy pindżur. Przepis na bałkańską pastę

Pindżur to aromatyczna pasta warzywna z pieczonej papryki i pomidorów z Bałkanów. Choć mniej popularna niż ajvar, to równie dobrze jak on smakuje jako dodatek do mięs, pieczywa czy serów. Taka pasta przygotowana latem pozwala zachować smak dojrzewających w słońcu papryk i pomidorów w słoiku na zimę. Wypróbuj prosty przepis na domowy pindżur.
Vegetable relish, chutney, lutenica, pindjur. Traditional Balkan food. Close up.Pindżur to aromatyczna pasta z papryki i pomidorów, idealna na kanapki i do mięs.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | AnnaPustynnikova/Getty Images
Gabriela Fedyk

Pindżur - przepis na bałkańską pastę z papryki i pomidorów

Czas przygotowania: ok. 2 godziny

Liczba porcji: ok. 8-10 słoików po 200 ml

Stopień trudności: średni

Składniki:

  • 3 kg czerwonej papryki,
  • 1,5 kg pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml oleju,
  • czarny pieprz,
  • sól,
  • 1 łyżka octu.

Jak zrobić domowy pindżur?

  1. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Papryki i pomidory umyj oraz osusz. Na spodzie pomidorów natnij nożem krzyżyk.
  2. Pomidory wrzuć do wrzątku na 1-2 minuty, następnie odcedź.
  3. Papryki i pomidory piecz przez ok. 30 minut, aż skórki ściemnieją i zaczną pękać. Obracaj warzywa co kilka minut.
  4. Upieczone papryki przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut, by się zaparowały.
  5. Z papryk usuń gniazda nasienne i skórkę. Z pomidorów zdejmij skórkę i pokrój na mniejsze kawałki.
  6. Papryki i pomidory rozgnieć widelcem lub zmiksuj w malakserze lub blenderze, aby uzyskać drobniejszą konsystencję.
  7. W dużym garnku rozgrzej olej i dodaj sos paprykowo-pomidorowy. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 40 minut, aż masa zgęstnieje i stanie się gładka.
  8. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i ocet. Gotuj kolejne 10 minut.
  9. Gorącą pastę przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem na 10 minut. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu i sięgaj po nie za każdym razem, kiedy zatęsknisz za smakami lata. Smacznego!

Porady:

  • Pindżur przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu (w piwnicy, spiżarni).
  • Po otwarciu słoika z pindżurem przechowuj go w lodówce i spożyj w ciągu pięciu dni.

Pindżur a ajvar - czym się różnią?

Choć pindżur (pinđur) i ajvar wyglądają podobnie i oba wywodzą się z kuchni bałkańskiej, różnią się smakiem i sposobem przygotowania. Ajvar ma głównie bazę z pieczonej papryki i często jest bardziej gęsty oraz pikantny. Pindżur natomiast zawiera dodatkowo pomidory, dzięki czemu jest łagodniejszy, bardziej soczysty i lekko kwaskowaty. W wielu regionach pindżur podaje się na kanapkach, do grillowanych mięs (wypróbuj przy najbliższej okazji do karkówki, kiełbasek, grillowanej piersi kurczaka lub ćevapów) lub jako dodatek do sera i pieczywa. Świetnie smakuje też z rybą, makaronem i ryżem. Możesz go dodawać do gulaszów i omletów lub serwować jako dip do świeżych warzyw czy krakersów.

Wybrane dla Ciebie

Poraj: Policjanci uratowali cztery osoby z przewróconej łodzi
Poraj: Policjanci uratowali cztery osoby z przewróconej łodzi
Staszów: Tłumy na Dniach Chleba. LemON i IRA rozgrzali publiczność
Staszów: Tłumy na Dniach Chleba. LemON i IRA rozgrzali publiczność
Zamek Grodziec. Ukryty klejnot Dolnego Śląska
Zamek Grodziec. Ukryty klejnot Dolnego Śląska
Zakopane: Kayah rozgrzała Tatry. Koncert z tysiącami słuchaczy
Zakopane: Kayah rozgrzała Tatry. Koncert z tysiącami słuchaczy
Trojanów: Tragiczna śmierć 22-latka. Kolejne utonięcie na dzikiej plaży
Trojanów: Tragiczna śmierć 22-latka. Kolejne utonięcie na dzikiej plaży
Gliwice: Kradzież roweru. Policja zatrzymała dwóch mężczyzn
Gliwice: Kradzież roweru. Policja zatrzymała dwóch mężczyzn
Białe: Odnaleziono ciało zaginionego 20-latka
Białe: Odnaleziono ciało zaginionego 20-latka
Gorzów: Atak nożem na bulwarze
Gorzów: Atak nożem na bulwarze
Konarzyce: Święto Plonów. Przejechał tradycyjny korowód
Konarzyce: Święto Plonów. Przejechał tradycyjny korowód
Rzeszów: Zakaz kąpieli na Żwirowni. Tłumy w wodzie mimo ostrzeżeń
Rzeszów: Zakaz kąpieli na Żwirowni. Tłumy w wodzie mimo ostrzeżeń
Oświęcim: Święto Wojska Polskiego. Sprzęt wojskowy i pokazy musztry
Oświęcim: Święto Wojska Polskiego. Sprzęt wojskowy i pokazy musztry
Szczecin: Żagle 2025 od strony wody. Popłynęliśmy w niesamowity rejs
Szczecin: Żagle 2025 od strony wody. Popłynęliśmy w niesamowity rejs