Duszone warzywa z fasolą i koperkiem. Idealne na cieplejsze dni
Ziemniaki i cukinia dostarczają błonnik, który korzystnie wpływa na trawienie i poziom sytości. Marchew zawiera naturalne karotenoidy, wspierające zdrową skórę i wzrok, a cebulka dymka i czosnek wzmacniają smak i mają korzystne właściwości dla układu odpornościowego. Fasola to jedno z najlepszych roślinnych źródeł białka i żelaza, a jej obecność w diecie może ułatwić uzupełnianie tych składników bez konieczności sięgania po mięso.
Dodatek oliwy z oliwek dostarcza cenne tłuszcze jednonienasycone, a świeży koperek i sok z cytryny wnoszą nie tylko charakterystyczny aromat, ale również działanie wspierające metabolizm. To danie warzywne doskonale komponuje się z kromką razowego pieczywa lub w formie lekkiego dodatku do pieczonego mięsa bądź ryby. Jeśli szukasz pomysłu na coś prostego, sezonowego i pełnego składników wspierających dobre samopoczucie to ten przepis zdecydowanie zasługuje na uwagę.Jak zrobić duszone warzywa? Poznaj prosty przepis na wiosenne danie z fasolą!
Składniki na duszone warzywa z fasolą i koperkiem:
- Młode ziemniaki – 2 średnie sztuki (200 g)
- Marchew młoda – 1 mała sztuka (70 g)
- Cukinia – 1/2 małej sztuki (80 g)
- Fasola biała z puszki – 4 łyżki (80 g)
- Cebulka dymka ze szczypiorem – 1 mała sztuka (30 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 g)
- Woda – 1/2 szklanki (125 g)
- Sok z cytryny
- Sól
- Pieprz
- Słodka papryka
- Gałka muszkatołowa
- Świeży koperek
Przygotowanie duszonych warzyw z fasolą i koperkiem:
Krok 1: Warzywa umyj i osusz. Ziemniaki pokrój w półplastry, marchew i cukinię w średniej grubości plasterki. Cebulkę dymkę posiekaj razem ze szczypiorem, czosnek przeciśnij przez praskę.
Krok 2: W małym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulkę i czosnek, podsmaż przez około minutę na małym ogniu, aż zmiękną.
Krok 3: Dorzuć ziemniaki i marchew, dopraw solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową. Wlej wodę, przykryj i duś przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj cukinię, gotuj kolejne 5 minut pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
Krok 4: Drobno posiekaj koperek.
Krok 5: Na koniec dodaj odsączoną fasolę i posiekany koperek. Gotuj jeszcze 1-2 minuty, zdejmij z ognia i odstaw na chwilę, by smaki się połączyły.
Krok 6: Wyłóż na talerz i skrop sokiem z cytryny.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:– porady dietetyczne– przepisy na śniadanie– przepisy na obiad– przepisy na kolacje– przepisy na przekąski– przepisy na desery