Fenomenalna cukinia faszerowana. To danie w stylu gyros
Cukinia faszerowana gyros to idealny pomysł na pyszny i sycący obiad, który zachwyci każdego! To proste danie z wyrazistym farszem z kurczaka gyros i świeżymi warzywami jest łatwe w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Śmiało zrób podwójną porcję. Przekonaj się, jak smakuje, i przygotuj swój nowy, ulubiony posiłek.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
A. Daniluk, K. Puczyńska
Cukinia à la gyros to pomysł na pyszny i szybki obiad
Mam dla ciebie sprawdzony przepis na wyśmienity obiad do przygotowania w 30 minut – zrób cukinię faszerowaną o smaku gyros. To proste i bardzo smaczne danie, które dzięki charakterystycznym przyprawom bardzo przypomina w smaku znany fast food. Do farszu dodaję filet z kurczaka i sporo warzyw, a całość posypuję żółtym serem. Potrawa jest według mnie wystarczająco sycąca, ale jeśli chcesz, to możesz podać ją z kaszą, ryżem lub pieczywem. Warto też dodać porcję warzyw w postaci surówki z cukinii i fety.
Zobacz w galerii, jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem kurczaka à la gyros
Przepis na cukinię faszerowaną o smaku gyros
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 30 minut + ok. 35 minut pieczenia.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 3 cukinie,
- 1 filet z kurczaka,
- 1 papryka słodka,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 4 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego,
- 50 g żółtego sera,
- 100 ml wody,
Przyprawy:
- 3 łyżki przyprawy gyros,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta chili,
- szczypta pieprzu,
- sól do smaku.
Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem kurczaka à la gyros?
Sposób przygotowania:
- Filet z kurczaka oczyść i pokrój w małą kostkę.
- Wymieszaj mięso z 2 łyżkami przyprawy gyros i odstaw na 10 minut.
- Cukinie umyj, dwie przekrój na pół i wydrąż środek za pomocą łyżki.
- Trzecią cukinię pokrój w małą kostkę.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Paprykę umyj, usuń nasiona. Pokrój paprykę w małą kostkę.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż kurczaka przez kilka minut.
- Dodaj cebulę i czosnek, a następnie cukinię i paprykę.
- Podsmażaj całość 5 minut.
- Na koniec dopraw farsz ketchupem lub przecierem pomidorowym, przyprawą gyros, chili, słodką papryką, solą i pieprzem.
- Nadziej cukinię przygotowanym farszem i posyp startym żółtym serem.
- Wlej do naczynia lub na blaszkę z cukiniami 100 ml wody, całość przykryj folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) lub pokrywką.
- Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza, zdejmij przykrycie i piecz jeszcze 10 minut.
- Podawaj cukinię faszerowaną na ciepło. Smacznego!