Golonka z kapustą. Przepis jak z najlepszej karczmy
Golonka z kapustą - przepis na biesiadowanie
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: około 3 godz. (nie licząc czasu peklowania mięsa).
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 700 g golonki peklowanej,
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 2 cebule,
- 2 jabłka,
- 500 g kiszonej kapusty,
- 100 g grochu,
- 2 łyżki smalcu,
- 8 ząbków czosnku,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- sól, czarny pieprz,
- chrzan do podania.
Jak zrobić golonkę z kapustą?
Sposób przygotowania:
- Wcześniej peklowane golonki wymocz w wodzie. Następnie zalej gotującą się wodą.
- Dodaj włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy i gotuj na niskiej mocy palnika przez 2 godziny.
- Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, włóż do rondla na roztopiony smalec.
- Dodaj przyprawy, podsmażoną cebulę, dolewaj wywar z golonki i duś na małej mocy palnika aż będzie miękka.
- Golonkę z kapustą podawaj z grochem, utłuczonymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.
- Domowa golonka z kapustą smakuje wyśmienicie z porcją świeżo tartego chrzanu lub maczana w ulubionej musztardzie. Smacznego!
Tradycja gotowania golonki z kapustą prawdopodobnie przywędrowała do Polski z kuchni niemieckiej. Szczególnie popularna jest w kuchni śląskiej i karczmach serwujących dania z gatunku "swojskie jadło". Potrawa ta nie wymaga zbyt dużej pracy, choć jest czasochłonna.
Należy uzbroić się w cierpliwość podczas peklowania mięsa i długiego gotowania. Dodatkowo po ugotowaniu golonkę można zapiec na ruszcie piekarnika, aby mięso nabrało chrupiącej skórki. Co ciekawe, kapusta z grochem jako dodatek do golonki jest szczególnie popularna w Wielkopolsce. Zachęcam do eksperymentowania i wybrania swojego ulubionego zestawu smaków. Smacznego!