WAŻNE
TERAZ

Dron nad budynkami rządowymi. Jest komunikat premiera

Golonka z kapustą. Przepis jak z najlepszej karczmy

Marzy ci się sycące danie prosto z karczmy, które rozgrzeje cię w chłodny dzień? Mamy dla ciebie przepis, który sprawi, że poczujesz się jak na prawdziwej biesiadzie. Odkryj, jak łatwo przygotować to tradycyjne danie i zrób prawdziwą ucztę dla całej rodziny.
Golonka z kapustąDomowa golonka z kapustą to wyjątkowy frykas na biesiadowanie.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | gbh007/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Golonka z kapustą - przepis na biesiadowanie

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: około 3 godz. (nie licząc czasu peklowania mięsa).

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 700 g golonki peklowanej,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 2 cebule,
  • 2 jabłka,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 100 g grochu,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • sól, czarny pieprz,
  • chrzan do podania.

Jak zrobić golonkę z kapustą?

Sposób przygotowania:

  1. Wcześniej peklowane golonki wymocz w wodzie. Następnie zalej gotującą się wodą.
  2. Dodaj włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy i gotuj na niskiej mocy palnika przez 2 godziny.
  3. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, włóż do rondla na roztopiony smalec.
  4. Dodaj przyprawy, podsmażoną cebulę, dolewaj wywar z golonki i duś na małej mocy palnika aż będzie miękka.
  5. Golonkę z kapustą podawaj z grochem, utłuczonymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.
  6. Domowa golonka z kapustą smakuje wyśmienicie z porcją świeżo tartego chrzanu lub maczana w ulubionej musztardzie. Smacznego!

Tradycja gotowania golonki z kapustą prawdopodobnie przywędrowała do Polski z kuchni niemieckiej. Szczególnie popularna jest w kuchni śląskiej i karczmach serwujących dania z gatunku "swojskie jadło". Potrawa ta nie wymaga zbyt dużej pracy, choć jest czasochłonna.

Należy uzbroić się w cierpliwość podczas peklowania mięsa i długiego gotowania. Dodatkowo po ugotowaniu golonkę można zapiec na ruszcie piekarnika, aby mięso nabrało chrupiącej skórki. Co ciekawe, kapusta z grochem jako dodatek do golonki jest szczególnie popularna w Wielkopolsce. Zachęcam do eksperymentowania i wybrania swojego ulubionego zestawu smaków. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Guźlin: Piknik kowbojski. Mieszkańcy bawili się w stylu country
Guźlin: Piknik kowbojski. Mieszkańcy bawili się w stylu country
Kraków: Przemycał do Polski wielki ilości heroiny. Sąd wydał wyrok
Kraków: Przemycał do Polski wielki ilości heroiny. Sąd wydał wyrok
Chutliwa Argoniańska Pokojówka trafiła do "Morrowinda" przypadkowo
Chutliwa Argoniańska Pokojówka trafiła do "Morrowinda" przypadkowo
Świętokrzyskie: W okolicach Stopnicy uciekł serwal sawannowy. Policja apeluje o ostrożność
Świętokrzyskie: W okolicach Stopnicy uciekł serwal sawannowy. Policja apeluje o ostrożność
Tychy: "Żywa Biblioteka" zainaugurowała Festiwal Szacunku
Tychy: "Żywa Biblioteka" zainaugurowała Festiwal Szacunku
Łódź: Przeciwko grypie zaszczepiło się już blisko 6 tys. mieszkańców
Łódź: Przeciwko grypie zaszczepiło się już blisko 6 tys. mieszkańców
Grudziądz: Dzień seniora 2025. Będą atrakcje i występ gwiazdy
Grudziądz: Dzień seniora 2025. Będą atrakcje i występ gwiazdy
Betclic 1. liga. Stal Mielec bez szans z Wieczystą Kraków
Betclic 1. liga. Stal Mielec bez szans z Wieczystą Kraków
Łódź: Na jakie zajęcia dodatkowe warto zapisać swoje dziecko?
Łódź: Na jakie zajęcia dodatkowe warto zapisać swoje dziecko?
Kołaczyce: Strażackie świętowanie. Miejscowa OSP działa już 140 lat
Kołaczyce: Strażackie świętowanie. Miejscowa OSP działa już 140 lat
Konin: Sportowe emocje i integracja zawodników z całej Polski
Konin: Sportowe emocje i integracja zawodników z całej Polski
Kozienice: Zatrzymano trzy osoby z blisko 5 kilogramami marihuany
Kozienice: Zatrzymano trzy osoby z blisko 5 kilogramami marihuany