Gotowanie bobu. Poznaj, co ułatwi jego trawienie

Gotowanie bobu bywa zdradliwe! Choć wydaje się proste, klucz tkwi w szczegółach. Czy wrzucać do wrzątku, czy do zimnej wody? Ile czasu gotować, żeby bób był idealny – smaczny i lekkostrawny? Poznaj sprawdzone triki, które sprawią, że przygotowanie tego letniego przysmaku już nigdy Cię nie rozczaruje. Odkryj sekrety przygotowywania bobu na letnią przekąskę.
Jak ugotować bób?Bób to znakomite warzywo dla osób dbających o dostarczanie wysokiej jakości białka, błonnika i małej ilości tłuszczu. Jak prawidłowo go ugotować?
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | gbh007/gettyimages.com/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Bób należy do warzyw strączkowych, takich jak groch i fasolka szparagowa. Jest to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych. Bób znany był już w kuchni starożytnej Grecji i Rzymu. W tamtych czasach zajadano go po skropieniu oliwą. Podpowiadamy, jak ugotować bób, aby był smaczny i zdrowy.  

Jak ugotować bób?

Gotowanie bobu to naprawdę proste zadanie, z którym bez problemu poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Nie ma tu miejsca na skomplikowane techniki czy egzotyczne składniki – wystarczy kilka podstawowych kroków, by cieszyć się pysznym, letnim smakiem.

Rosjanie nad Bałtykiem. Ten samolot przechwycili polscy piloci

Aby idealnie przygotować bób, zacznij od zagotowania około 2 litrów wody w sporym garnku. Kiedy woda zacznie mocno wrzeć, dodaj do niej łyżeczkę soli. To ważny etap, który podkreśli smak warzywa. Następnie wrzuć do wrzątku 500 g świeżego bobu. Pamiętaj, aby zawsze wkładać bób do gotującej się wody – dzięki temu zachowa on swoją barwę i większość wartości odżywczych.

Czas gotowania jest kluczowy i zależy od twoich preferencji. Jeśli lubisz bób al dente, czyli jędrny i lekko chrupiący, stawiający opór podczas gryzienia, gotuj go przez około 12-5 minut. Jeśli jednak wolisz, by był bardziej miękki i kremowy, przedłuż gotowanie o kolejne 5 minut. W przypadku starszego bobu, który jest zazwyczaj twardszy, możesz potrzebować dodatkowych 5 minut, czyli łącznie do 25 minut gotowania. Regularnie sprawdzaj miękkość, by dopasować ją do swoich upodobań.

Właściwości odżywcze bobu

Bób często pojawia się w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Głównie dlatego, że jest znakomitym źródłem białka przy niskiej zawartości tłuszczu (mniej niż 0,5 grama). W 100 gramach bób ma około 110 kalorii i prawie 8 g białka. Osoby dbające o linię cenią bób za wysoką zawartość błonnika. Ponadto bób to skarbnica witamin takich jak:

  • witamina C,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę K,
  • witaminę A,
  • kwas foliowy.


Po bób powinny też sięgać osoby na niedobory potasu, wapnia, żelaza, magnezu i cynku. Regularne jedzenie bobu poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. A także usprawnia myślenie.

Zastosowanie bobu w kuchni

Miłośnicy bobu mogą być zaskoczeni, że ten może być jedzony na surowo. Jeśli mimo to obawiacie się jeść go w tej formie, to polecamy ugotować bób w wodzie, na parze lub upiec w piekarniku. Na początku sezonu bób najlepiej smakuje podawany z masłem i szczyptą soli. Potem zaczynają się kulinarne eksperymenty związane z przygotowaniem bobu. Wtedy w kuchni królują sałatki z bobem, zupy z bobem, pasta z bobu i kotlety z bobu.

Zioła do gotowania bobu

Do gotowania bobu warto dorzucać zioła i przyprawy nadające smak i osłabiające fermentację warzywa w żołądku. Wśród nich znaleźć można:

  • kmin rzymski,
  • kminek,
  • liść laurowy,
  • majeranek.


Bób gotowany można zmiksować na hummus. To także ułatwi trawienie warzyw strączkowych.

Wybrane dla Ciebie
Używane, ale niemal nowe. Coraz więcej Polaków wybiera auta do trzech lat i płaci za nie mniej
Używane, ale niemal nowe. Coraz więcej Polaków wybiera auta do trzech lat i płaci za nie mniej
Łekno: Wspólne wspomnienia i zaduma nad tymi którzy odeszli - koncert zaduszkowy
Łekno: Wspólne wspomnienia i zaduma nad tymi którzy odeszli - koncert zaduszkowy
Warszawa: Wypadek na Mokotowie. Zablokowana ulica po zderzeniu trzech aut
Warszawa: Wypadek na Mokotowie. Zablokowana ulica po zderzeniu trzech aut
Radomyśl Wielki: III Radomyskie Zaduszki Jazzowe przyciągnęły stu widzów
Radomyśl Wielki: III Radomyskie Zaduszki Jazzowe przyciągnęły stu widzów
Tarnobrzeg :Pociągiem przez jakiś czas nie pojedziemy
Tarnobrzeg :Pociągiem przez jakiś czas nie pojedziemy
Zduńska Wola: Tysiące światełek i kwiaty zdobią groby
Zduńska Wola: Tysiące światełek i kwiaty zdobią groby
W Szwecji śmierć "na papierze" dotyka kilkadziesiąt osób rocznie
W Szwecji śmierć "na papierze" dotyka kilkadziesiąt osób rocznie
Aleksandrów Kujawski: Cmentarze 2025 po zmroku - magia światła i wspomnień
Aleksandrów Kujawski: Cmentarze 2025 po zmroku - magia światła i wspomnień
Kielce: Zaduszki Chopinowskie w Pałacyku Zielińskiego. Muzyka Chopina i wspomnienia o artystach. Zagrał Mateusz Marzec
Kielce: Zaduszki Chopinowskie w Pałacyku Zielińskiego. Muzyka Chopina i wspomnienia o artystach. Zagrał Mateusz Marzec
STS Sanok nie miał argumentów w pojedynku z GKS-em Katowice
STS Sanok nie miał argumentów w pojedynku z GKS-em Katowice
Chorzelów: Muzyczny hołd dla Papieża Jana Pawła II i Rodziny Ulmów
Chorzelów: Muzyczny hołd dla Papieża Jana Pawła II i Rodziny Ulmów
Pogorzelice: Rzesza wolontariuszy kwestowała na rzecz hospicjum. "Rekordowa liczba wspierających"
Pogorzelice: Rzesza wolontariuszy kwestowała na rzecz hospicjum. "Rekordowa liczba wspierających"