Gotowanie bobu. Poznaj, co ułatwi jego trawienie

Gotowanie bobu bywa zdradliwe! Choć wydaje się proste, klucz tkwi w szczegółach. Czy wrzucać do wrzątku, czy do zimnej wody? Ile czasu gotować, żeby bób był idealny – smaczny i lekkostrawny? Poznaj sprawdzone triki, które sprawią, że przygotowanie tego letniego przysmaku już nigdy Cię nie rozczaruje. Odkryj sekrety przygotowywania bobu na letnią przekąskę.
Jak ugotować bób?Bób to znakomite warzywo dla osób dbających o dostarczanie wysokiej jakości białka, błonnika i małej ilości tłuszczu. Jak prawidłowo go ugotować?
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | gbh007/gettyimages.com/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Bób należy do warzyw strączkowych, takich jak groch i fasolka szparagowa. Jest to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych. Bób znany był już w kuchni starożytnej Grecji i Rzymu. W tamtych czasach zajadano go po skropieniu oliwą. Podpowiadamy, jak ugotować bób, aby był smaczny i zdrowy.  

Jak ugotować bób?

Gotowanie bobu to naprawdę proste zadanie, z którym bez problemu poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Nie ma tu miejsca na skomplikowane techniki czy egzotyczne składniki – wystarczy kilka podstawowych kroków, by cieszyć się pysznym, letnim smakiem.

Aby idealnie przygotować bób, zacznij od zagotowania około 2 litrów wody w sporym garnku. Kiedy woda zacznie mocno wrzeć, dodaj do niej łyżeczkę soli. To ważny etap, który podkreśli smak warzywa. Następnie wrzuć do wrzątku 500 g świeżego bobu. Pamiętaj, aby zawsze wkładać bób do gotującej się wody – dzięki temu zachowa on swoją barwę i większość wartości odżywczych.

Czas gotowania jest kluczowy i zależy od twoich preferencji. Jeśli lubisz bób al dente, czyli jędrny i lekko chrupiący, stawiający opór podczas gryzienia, gotuj go przez około 12-5 minut. Jeśli jednak wolisz, by był bardziej miękki i kremowy, przedłuż gotowanie o kolejne 5 minut. W przypadku starszego bobu, który jest zazwyczaj twardszy, możesz potrzebować dodatkowych 5 minut, czyli łącznie do 25 minut gotowania. Regularnie sprawdzaj miękkość, by dopasować ją do swoich upodobań.

Właściwości odżywcze bobu

Bób często pojawia się w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Głównie dlatego, że jest znakomitym źródłem białka przy niskiej zawartości tłuszczu (mniej niż 0,5 grama). W 100 gramach bób ma około 110 kalorii i prawie 8 g białka. Osoby dbające o linię cenią bób za wysoką zawartość błonnika. Ponadto bób to skarbnica witamin takich jak:

  • witamina C,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę K,
  • witaminę A,
  • kwas foliowy.


Po bób powinny też sięgać osoby na niedobory potasu, wapnia, żelaza, magnezu i cynku. Regularne jedzenie bobu poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. A także usprawnia myślenie.

Zastosowanie bobu w kuchni

Miłośnicy bobu mogą być zaskoczeni, że ten może być jedzony na surowo. Jeśli mimo to obawiacie się jeść go w tej formie, to polecamy ugotować bób w wodzie, na parze lub upiec w piekarniku. Na początku sezonu bób najlepiej smakuje podawany z masłem i szczyptą soli. Potem zaczynają się kulinarne eksperymenty związane z przygotowaniem bobu. Wtedy w kuchni królują sałatki z bobem, zupy z bobem, pasta z bobu i kotlety z bobu.

Zioła do gotowania bobu

Do gotowania bobu warto dorzucać zioła i przyprawy nadające smak i osłabiające fermentację warzywa w żołądku. Wśród nich znaleźć można:

  • kmin rzymski,
  • kminek,
  • liść laurowy,
  • majeranek.


Bób gotowany można zmiksować na hummus. To także ułatwi trawienie warzyw strączkowych.

Wybrane dla Ciebie

Skępe: W konkursowe szranki stanęli wędkarze. Pogoda była piękna, a ryby kapryśne
Skępe: W konkursowe szranki stanęli wędkarze. Pogoda była piękna, a ryby kapryśne
Kobieta, która rządziła jak lord. Jej twierdza przetrwała wieki
Kobieta, która rządziła jak lord. Jej twierdza przetrwała wieki
Płoty: Groźne dachowanie. Wśród poszkodowanych kobieta w ciąży
Płoty: Groźne dachowanie. Wśród poszkodowanych kobieta w ciąży
Dalny Las: 40-letni mężczyzna utonął w jeziorze Serwy. Nurkowie wyłowili ciało
Dalny Las: 40-letni mężczyzna utonął w jeziorze Serwy. Nurkowie wyłowili ciało
Poznań: Przez szklane balustrady Mostów Berdychowskich giną ptaki
Poznań: Przez szklane balustrady Mostów Berdychowskich giną ptaki
Uczyła, jak odbierać porody. Zmniejszyła liczbę zgonów
Uczyła, jak odbierać porody. Zmniejszyła liczbę zgonów
Milanówek: Rowerzysta zobaczył policjantów. Nerwowo odrzucił podejrzany woreczek
Milanówek: Rowerzysta zobaczył policjantów. Nerwowo odrzucił podejrzany woreczek
Darłowo: Tłumy nad morzem. Obowiązuje czerwona flaga
Darłowo: Tłumy nad morzem. Obowiązuje czerwona flaga
Katowice: Gigantyczne kolejki na jednym z kąpielisk. Zjawiło się ponad 5 tys. ludzi
Katowice: Gigantyczne kolejki na jednym z kąpielisk. Zjawiło się ponad 5 tys. ludzi
Bełchatów: Obchody 105. rocznicy Bitwy Warszawskiej
Bełchatów: Obchody 105. rocznicy Bitwy Warszawskiej
Kraków: Chwile grozy w centrum miasta. Dziecko weszło na parapet okna apartamentu
Kraków: Chwile grozy w centrum miasta. Dziecko weszło na parapet okna apartamentu
Dachowa: Tragedia na przejeździe kolejowym. Zginęły cztery osoby
Dachowa: Tragedia na przejeździe kolejowym. Zginęły cztery osoby