Gulasz z dynią i kurczakiem. Rozgrzewające danie na chłodne dni
Gęsty i rozgrzewający gulasz z dynią i kurczakiem to idealny obiad na jesień. Przy tym daniu się nie napracujesz, za to nakarmisz nim całą, wygłodniałą rodzinę. Wypróbuj przepis na to pyszne danie jednogarnkowe.
Źródło zdjęć: © 123rf.com | 123rf/minadezhda/zdjęcie ilustracyjne
Karolina Głogowska
Szukasz pomysłu na sycący obiad na jesień? Proponuję pyszny i pożywny gulasz z dynią i kurczakiem. To rozgrzewające, jednogarnkowe danie, którym naje się cała rodzina. Aromatyczny gulasz zrobisz bez żadnego wysiłku. Proponuję użyć do niego dyni hokkaido, która jest wyrazista w smaku i ma delikatną skórkę, której nie trzeba obierać. Skórka zmięknie podczas duszenia gulaszu. Smak potrawy podkręca słodka oraz wędzona papryka. Gulasz z dyni będzie świetnie smakował z ziemniakami z wody albo ryżem. Dzięki temu, że sam w sobie jest gęsty, możesz go także zajadać z pieczywem, np. bułką paryską.
Gulasz z dynią i kurczakiem - przepis na pożywny obiad
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 1 mała dynia hokkaido,
- 1 podwójna pierś kurczaka,
- 2 żółte papryki,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 100 ml bulionu,
- 300 ml przecieru pomidorowego,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki wędzonej papryki,
- sól, pieprz,
- olej.
Jak zrobić gulasz z dynią i kurczakiem?
- Dynię umyj i przekrój na pół. Wydrąż środek z nasionami. Pokrój dynię na małe kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek oraz słodką i wędzoną paprykę. Wymieszaj.
- Wrzuć na patelnię pokrojonego kurczaka i podsmaż całość przez dwie minuty.
- Dodaj dynię, a następnie paprykę. Wymieszaj.
- Wlej bulion i duś mięso z warzywami przez 5 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj.
- Duś całość, aż dynia i papryka będą miękkie. Na koniec dopraw solą i pieprzem.