Jadalne kasztany, miechunka i patison, czyli przepis na idealną jesienną sałatkę

Jesień to pora roku, która nie ma w zwyczaju nas rozpieszczać, ale corocznie dostarcza nam prawdziwą witaminową bombę! Zobaczcie przepis na danie z miechunką.
Salad with physalis and field grass
Spring salad with wild herbs, lettuce and physalis on wooden background. Dishes made from weeds and wild herbs.
salad, physalis, healthy food, food, fresh, green, vegetarian, vitamin, organic, herb, natural, plant, leaf, raw, wooden background, wooden table, vegan, flower, lettuce, summer, table, leaves, edible, wild, detox, dandelion, grass, dish, dieting, springtime, herbal, spring salad, homemade, fresh salad, physalis peruviana, vegetarian food, detox food, taraxacum, vegan food, salad greens, spring plants, dandelion flower, herbs leaves, green herbs, wild herbs, dandelion leaves, salad, physalis, healthy food, food, fresh, green, vegetarian, vitamin, organic, herb, natural, plant, leaf, raw, wooden background, wooden table, vegan, flower, lettuce, summer, table, leaves, edible, wild, detox, dandelion, grass, dish, dieting, springtime, herbal, spring salad, homemade, fresh salad, physalis peruviana, vegetarian food, detox food, taraxacum, vegan food, salad greens, spring plants, dandelion flower, herbs leaves, green herbs, wild herbs, dandelion leavesPrzepis na sałatkę z serem morskim i owocami miechunki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
mad

Dynie, bakłażany, żurawina, buraki... to tylko niektóre z mnóstwa dostępnych w tym okresie darów, jakie gwarantuje nam matka natura. O ile każde z nich jest nam znane i mniej więcej wiemy, co z czym łączyć, to czy nie warto byłoby urozmaicić jesiennego menu o bardziej wyszukane składniki?

Jadalny kasztan

Choć z dobrze nam znanym i popularnym w Polsce dzikim "kasztanem" (tak naprawdę kasztanowcem!) nie ma nic wspólnego, to z pewnością słyszeliśmy o nim nie raz. Pochodzący z zupełnie innej gatunkowo rodziny drzew, oryginalną nazwę zawdzięcza greckiej miejscowości Kastanéia, gdzie dojrzewa w ciepłym klimacie Morza Czarnego.

Kasztan jadalny to drzewo ciepłolubne, dlatego tak rzadko można je spotkać w Polsce - wyjątkiem są tutaj ogrody botaniczne. Ku zaskoczeniu niektórych, jego owoc jest jak najbardziej jadalny. Uważany za sezonowy, jesienny przysmak, w zależności od upodobań może być spożywany na rozmaite sposoby.

Katarzyna Zillmann o pocałunku z Janją Lesar: "My tutaj PERFORMUJEMY". Co na to jej ukochana?


Surowy, podprażony lub pieczony - zawsze smakuje wyśmienicie! Atutem, który przemawia za uwzględnieniem kasztanów w jesiennym jadłospisie są... wartości odżywcze. 100 gramów tego owocu ma taką samą ilość witaminy C co cytryna! Są bogatym źródłem potasu, magnezu i wapnia, zawierają odpowiednią ilość kwasów nienasyconych, a także dostarczą nam energii w pochmurne poranki.

Patison, czyli kosmiczne warzywo

Mniejsza i zdecydowanie bardziej urocza wersja powszechnie lubianej dyni to oczywiście... patison! Ze względu na specyficzny kształt, często kojarzony jest z obiektem kosmicznym, falującym dyskiem, a nawet UFO. Trzeba jednak przyznać, że dzięki takiej formie patisony urzekają nie tylko jako dodatek do dania. Doskonale sprawdzą się jako domowa dekoracja - na stole, parapecie czy tarasie.


Patison uznany za warzywo o wyjątkowo niskiej kaloryczności i jednocześnie lekkostrawne, doskonale wpisuje się w menu osób dbających o linię. Bogaty w sole mineralne, witaminę C, potas, żelazo i kwas foliowy, jest źródłem wartości odżywczych, jakie w okresie jesienno-zimowym powinniśmy dostarczać organizmowi każdego dnia.

Dodatkowym plusem patisonów jest ich wszechstronne zastosowanie w kuchni - można z nimi zrobić dosłownie wszystko! Zaczynając od jedzenia ich na surowo, przez gotowanie, pieczenie, smażenie, aż po faszerowanie i marynowanie. Z racji, że charakteryzują się delikatnym, lekko słodkawym smakiem można przyrządzić z nich również dania na słodko, np. konfitury i dżemy.

Chiński lampion, inaczej miechunka

Zazwyczaj kojarzona z jesienną ozdobą, kryje w sobie więcej niż można przypuszczać. Ten pomarańczowo-złoty owoc w kształcie małej kuleczki, otoczony niezwykle delikatną jasnobrązową otoczką nie tylko pięknie wygląda, ale także wyjątkowo smakuje! Nazywana "złotą jagodą" miechunka to skarbnica witaminy A - wspomagającej sprawność widzenia i poprawiającej stan skóry, C - pomocnej przy walce z przeziębieniem oraz witamin z grupy B, które zwiększają odporność na stres i pozytywnie wpływają na poprawę nastroju.


Co więcej, właściwości zawarte w pestkach tego owocu neutralizują dolegliwości związane z zaparciami i trawieniem. Miechunka ma dość specyficzny słodko-kwaśny smak z dodatkiem goryczki - najczęściej przypomina połączenie pomarańczy i pomidora. Może być spożywana w formie suszonej przekąski, jako alternatywa dla chipsów lub składnik porannego muesli. Idealnie sprawdzi się także jako składnik rozmaitych przetworów, dodatek do sałatki czy słodkich wypieków. Pomysłów jest mnóstwo, a o miechunkę nie trudno! Nabyć możemy ją na pobliskim targu, w sklepie warzywnym, a nawet wyhodować samemu.


Aby jak najbardziej skorzystać z sezonowo dostępnych darów natury, poniżej przedstawiamy przepis na pyszną sałatkę z grillowanymi warzywami z dodatkiem owoców miechunki. To idealna propozycja na ożywienie jesiennego nastroju!

Jesienna sałatka z serem morskim i owocami miechunki [PRZEPIS]

Składniki

  • 3 sztuki świeżej kolorowej papryki
  • 1 młoda cukinia
  • 1/2 średniego bakłażana
  • 15 sztuk owoców miechunki peruwiańskiej
  • 250 g sera morskiego MSM Mońki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka .
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pomarańczy
  • płatki chilli, sól do smaku

Wykonanie

Ser pokroić w dwucentymetrową kostkę i obtoczyć w podwójnej panierce (najpierw w mące, jajku oraz bułce tartej).

Wszystkie warzywa pokroić w grube cząstki i podsmażyć na trzech łyżkach oleju na mocno rozgrzanej patelni aż do uzyskania złotego koloru. Pod koniec smażenia doprawić solą, płatkami chilli i świeżo wyciśniętym sokiem z połówki pomarańczy. Kostki sera usmażyć na złoty kolor bezpośrednio przed podaniem sałatki. Udekorować owocami miechunki.

Wybrane dla Ciebie
Poznań: Znamy przyczynę śmierci zwierząt z zoo. Są wyniki sekcji zwłok słonicy Kingi i młodej żyrafy Vespy
Poznań: Znamy przyczynę śmierci zwierząt z zoo. Są wyniki sekcji zwłok słonicy Kingi i młodej żyrafy Vespy
Cena kukurydzy mokrej 2025: Wzrosty, ale też duże różnice w skupach
Cena kukurydzy mokrej 2025: Wzrosty, ale też duże różnice w skupach
Warszawa: ZDM pochwalił się sukcesem
Warszawa: ZDM pochwalił się sukcesem
Wszystkich Świętych coraz droższe. Tyle kosztuje sprzątanie grobu
Wszystkich Świętych coraz droższe. Tyle kosztuje sprzątanie grobu
Stargard: Nowy Środowiskowy Dom Samopomocy dla dorosłych
Stargard: Nowy Środowiskowy Dom Samopomocy dla dorosłych
Radom: Polska Noc Kabaretowa 2025. Na scenie Kabaret Skeczów Męczących, Smile, Nowaki i inni. Ostatnie bilety w sprzedaży
Radom: Polska Noc Kabaretowa 2025. Na scenie Kabaret Skeczów Męczących, Smile, Nowaki i inni. Ostatnie bilety w sprzedaży
Nie tylko miedź. KGHM szykuje się na globalną grę z własnym planem
Nie tylko miedź. KGHM szykuje się na globalną grę z własnym planem
Łódź: Cukierkowy Szlak na Halloween. Prawie 50 lokali na Piotrkowskiej i w Manufakturze rozdaje słodycze, dekoruje lokale i szykuje atrakcje
Łódź: Cukierkowy Szlak na Halloween. Prawie 50 lokali na Piotrkowskiej i w Manufakturze rozdaje słodycze, dekoruje lokale i szykuje atrakcje
Wyśmienita gęś pieczona na 11 listopada. Tradycyjny przepis na rodzinny obiad. To danie zachwyci smakiem
Wyśmienita gęś pieczona na 11 listopada. Tradycyjny przepis na rodzinny obiad. To danie zachwyci smakiem
Katowice: Skrajnie zaniedbane psy. Na podłodze szkło i odchody
Katowice: Skrajnie zaniedbane psy. Na podłodze szkło i odchody
Wielkopolska: UOKiK ukarał kilkanaście firm za zatory płatnicze
Wielkopolska: UOKiK ukarał kilkanaście firm za zatory płatnicze
Solec Kujawski: Wypadek na drodze Toruń–Bydgoszcz. Kierowcy w korku
Solec Kujawski: Wypadek na drodze Toruń–Bydgoszcz. Kierowcy w korku