Jagodzianki kosztują fortunę? Zamiast nich zrób pulchne drożdżówki z malinami
Słodkie i puszyste drożdżówki z malinami to pyszne bułeczki na deser, drugie śniadanie lub każdą inną porę dnia. Sprawdzą się na piknikach, przy popołudniowej kawie i wszędzie tam, gdzie chcesz podać coś domowego i pysznego. Przygotuj wyśmienite bułeczki drożdżowe z malinami i zachwyć swoich gości.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karolina Głogowska
W tym roku jagodzianki są wyjątkowo drogie. W uznanych cukierniach trzeba wydać nawet 20 zł za sztukę! Dla wielu osób to zdecydowana przesada. Nawet jeśli chcą piec jagodzianki w domu, za kilogram owoców trzeb zapłacić krocie. To dlatego cały kulinarny Internet przerzucił się na… malinianki. Są tańsze, tak samo pyszne i niekłopotliwe w przygotowaniu. Zresztą nie trzeba wcale zasłaniać się pieniędzmi, żeby zrobić pyszne drożdżówki z malinami i kruszonką. Smakują wybornie i to wystarczający powód, żeby je upiec.
Polecam także: Jak zrobić idealną kruszonkę?
Malinianki – przepis na drożdżówki z malinami i kruszonkąCzas przygotowania: 50 minut.Porcja: ok. 12 bułeczek.Poziom trudności: średni.Składniki:
- 400 g świeżych malin,
- 400 g mąki,
- 5 g suchych drożdży,
- 2 jajka,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 50 g masła.
Na kruszonkę:
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego,
- 100 g zimnego masła.
Jak zrobić bułeczki drożdżowe z malinami?
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj rozczyn z drożdży. Dodaj je do ciepłego mleka, wsyp łyżkę mąki i cukru, wymieszaj i odstaw na 20 minut.
- Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj rozczyn, jajka, resztę cukru i roztopione masło. Wyrób ciasto. Poznasz, że jest gotowe, po tym, że zacznie odchodzić od ręki i od brzegów miski. Odstaw je na 30 minut.
- Podziel ciasto na małe, okrągłe bułeczki i zostaw je jeszcze na 15 minut.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
- W każdej bułeczce zrób wgłębienie na maliny. Włóż owoce.
- Składniki na kruszonkę umieść w misce. Posiekaj nożem, a następnie szybko zagnieć, aż powstaną grudki. Posyp nimi drożdżówki.
- Piecz malinianki ok. 15 minut.