Jak zrobić omlet francuski? Poznaj sekrety idealnej konsystencji
Omlet francuski to klasyczna propozycja, w której główną rolę odgrywają jajka i niewielka ilość mleka. Wystarczy kilka minut, aby na patelni powstał lekki, puszysty i sycący posiłek.
Jajka dostarczają białko o najwyższej wartości biologicznej, co oznacza, że zawierają wszystkie aminokwasy potrzebne do regeneracji i budowy tkanek. To również źródło cennych witamin, takich jak A, D, E, K oraz z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak fosfor, selen czy cynk.
Ciekawostką jest to, że żółtko skrywa więcej składników odżywczych niż białko. To w nim znajdziesz luteinę i beta-karoten, które wspierają zdrowie oczu, a także zdrowe tłuszcze, które ułatwiają przyswajanie witamin.
Omlet francuski pokazuje, że prostota w kuchni nie musi oznaczać nudy, wystarczy jajko, by stworzyć coś naprawdę wartościowego.Jak zrobić omlet francuski? Poznaj prosty przepis na omlet francuski!
Składniki na omlet francuski:
- Jajko kurze – 3 sztuki (180 g)
- Mleko 2% – 5 łyżek (50 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
Przygotowanie omletu francuskiego:
Krok 1: Do wysokiego naczynia wbij jajka. Wlej mleko i dodaj szczyptę soli. Ubij mikserem lub trzepaczką kuchenną do połączenia składników i uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
Krok 2: Rozpuść i rozgrzej masło na patelni z nieprzywierającą powierzchnią (rozprowadź masło po całej powierzchni patelni). Wlej masę z jajek. Smaż na umiarkowanym ogniu pod przykryciem.
Krok 3: Po około 3-5 min masa powinna być już ścięta (jeśli nie będzie to zostaw jeszcze chwilę na ogniu). Gotowy omlet złóż na pół.
Krok 4: Przełóż na talerz.