Jak zrobić wilgotne ciasto z truskawkami. Oto trzy przepisy

Sezon na truskawki trwa krótko, dlatego warto wykorzystać ten czas maksymalnie. Soczyste, słodkie owoce idealnie komponują się z delikatnym biszkoptem, kruchym spodem czy puszystym sernikiem. Szukasz pomysłu na pyszne ciasto z truskawkami? Poznaj trzy sprawdzone przepisy, które z pewnością zachwycą Twoich domowników i gości.

ciasto z truskawkamiciasto z truskawkami
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Dawid Łukasik
Lila Sayed

Klasyczne ciasto z truskawkami i galaretką

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 500 ml wrzątku

Przygotowanie:

  1. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszaj.
  3. Przelej ciasto do tortownicy (24 cm) i piecz przez 25 minut w 180°C.
  4. Gdy biszkopt wystygnie, ułóż na nim pokrojone truskawki.
  5. Galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku, przestudź i wylej na owoce.
  6. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Sernik na zimno z truskawkami

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 600 g twarogu sernikowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 300 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Przygotowanie:

  1. Pokrusz herbatniki i połącz je z roztopionym masłem. Wyłóż masę do tortownicy i dociśnij.
  2. Ubij śmietankę z cukrem pudrem. Dodaj twaróg i delikatnie wymieszaj.
  3. Żelatynę rozpuść w 50 ml wody i po ostudzeniu dodaj do masy serowej.
  4. Przelej masę na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki na godzinę.
  5. Ułóż truskawki na wierzchu. Zalej tężejącą galaretką i schładzaj kolejne 2 godziny.

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru do budyniu
  • 400 g truskawek

Przygotowanie:

  1. Zagnieć ciasto z mąki, masła, cukru i jajek. Podziel na dwie części i schłódź w lodówce 30 minut.
  2. Jedną część rozwałkuj i przełóż do formy. Piecz 15 minut w 180°C.
  3. Ugotuj budyń z mleka i cukru. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie.
  4. Na budyniu ułóż truskawki. Zetrzyj resztę ciasta na wierzch.
  5. Piecz kolejne 30 minut do zarumienienia.

Wybrane dla Ciebie

Unimot zwiększa sprzedaż paliw w sieci Avia. Liczba stacji może przekroczyć 150 do końca roku
Unimot zwiększa sprzedaż paliw w sieci Avia. Liczba stacji może przekroczyć 150 do końca roku
Łódź: Wypadek na ul. Konstytucyjnej! Motocyklista kontra seat. Kierowca jednośladu w szpitalu
Łódź: Wypadek na ul. Konstytucyjnej! Motocyklista kontra seat. Kierowca jednośladu w szpitalu
Stargard: Zamknął się w aucie, próbował przejechać policjanta
Stargard: Zamknął się w aucie, próbował przejechać policjanta
YouTube na siłę tłumaczy. Koniec z oryginalnymi językami w filmach
YouTube na siłę tłumaczy. Koniec z oryginalnymi językami w filmach
Najcenniejszy okręt wojny. Jak USA przejęły skarb Hitlera?
Najcenniejszy okręt wojny. Jak USA przejęły skarb Hitlera?
Lipno: Rozegrano III Memoriał W. Witeckiego w tenisie ziemnym. Zdjęcia
Lipno: Rozegrano III Memoriał W. Witeckiego w tenisie ziemnym. Zdjęcia
Częstochowa: 28-latek groził matce śmiercią. Został aresztowany za znęcanie się nad kobietą i posiadanie narkotyków
Częstochowa: 28-latek groził matce śmiercią. Został aresztowany za znęcanie się nad kobietą i posiadanie narkotyków
Historia Brandona Swansona. Student wracał do domu i zniknął
Historia Brandona Swansona. Student wracał do domu i zniknął
Włocławek: Mieszkanka wystąpiła w teleturnieju "Idź na całość!"
Włocławek: Mieszkanka wystąpiła w teleturnieju "Idź na całość!"
Kraków: W ten weekend Park Jordana przejmują jogini
Kraków: W ten weekend Park Jordana przejmują jogini
Wyprzedaż w PlayStation Store. Jesienne Przygody czekają na graczy
Wyprzedaż w PlayStation Store. Jesienne Przygody czekają na graczy
Upiecz cybulniki jak lubelska gospodyni. Zaskocz tatarskimi pierożkami
Upiecz cybulniki jak lubelska gospodyni. Zaskocz tatarskimi pierożkami