Jak zrobić wilgotne ciasto z truskawkami. Oto trzy przepisy
Sezon na truskawki trwa krótko, dlatego warto wykorzystać ten czas maksymalnie. Soczyste, słodkie owoce idealnie komponują się z delikatnym biszkoptem, kruchym spodem czy puszystym sernikiem. Szukasz pomysłu na pyszne ciasto z truskawkami? Poznaj trzy sprawdzone przepisy, które z pewnością zachwycą Twoich domowników i gości.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Dawid Łukasik
Lila Sayed
Klasyczne ciasto z truskawkami i galaretką
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 500 ml wrzątku
Przygotowanie:
- Ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do tortownicy (24 cm) i piecz przez 25 minut w 180°C.
- Gdy biszkopt wystygnie, ułóż na nim pokrojone truskawki.
- Galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku, przestudź i wylej na owoce.
- Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Sernik na zimno z truskawkami
Składniki:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 600 g twarogu sernikowego
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 300 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
- Pokrusz herbatniki i połącz je z roztopionym masłem. Wyłóż masę do tortownicy i dociśnij.
- Ubij śmietankę z cukrem pudrem. Dodaj twaróg i delikatnie wymieszaj.
- Żelatynę rozpuść w 50 ml wody i po ostudzeniu dodaj do masy serowej.
- Przelej masę na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki na godzinę.
- Ułóż truskawki na wierzchu. Zalej tężejącą galaretką i schładzaj kolejne 2 godziny.
Kruche ciasto z truskawkami i budyniem
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru do budyniu
- 400 g truskawek
Przygotowanie:
- Zagnieć ciasto z mąki, masła, cukru i jajek. Podziel na dwie części i schłódź w lodówce 30 minut.
- Jedną część rozwałkuj i przełóż do formy. Piecz 15 minut w 180°C.
- Ugotuj budyń z mleka i cukru. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie.
- Na budyniu ułóż truskawki. Zetrzyj resztę ciasta na wierzch.
- Piecz kolejne 30 minut do zarumienienia.