Kaszotto z podgrzybkami. Przepis na sycący obiad
Kaszotto z podgrzybkami i natką pietruszki - przepis na obiad
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: Ok. 35-40 minut
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 150 g kaszy jęczmiennej pęczak,
- 200 g świeżych podgrzybków lub innych grzybów leśnych/pieczarek,
- 1 l gorącego bulionu warzywnego lub wywaru grzybowego,
- 1 mała cebula (ok. 70 g),
- 1-2 ząbki czosnku,
- 50 g masła,
- 1 łyżka oliwy,
- 50 g startego sera typu parmezan lub polskiego sera dojrzewającego,
- 1 duża garść świeżej natki pietruszki,
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
- 50 ml wytrawnego białego wina wedle uznania,
- 2 łyżki śmietany 18 procent (dla większej kremowości).
Jak zrobić kaszotto z podgrzybkami i natką pietruszki?
Sposób przygotowania:
- Na początku opłucz kaszę pęczak. Przełóż na sitko i dokładnie opłucz pod zimną, bieżącą wodą. Odstaw, by odciekła.
- Posiekaj cebulę i czosnek. Obierz cebulę i czosnek, a następnie posiekaj je w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj drobno. Część odłóż do dekoracji.
- Następnie oczyść grzyby. Podgrzybki dokładnie oczyść i pokrój w mniejsze kawałki lub plasterki.
- Na dużej, głębokiej patelni lub w szerokim garnku rozgrzej 25 gę masła i oliwę.
- Wrzuć posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
- Dorzuć na patelnię pokrojone podgrzybki i smaż razem z cebulą przez około 5-7 minut, aż zmiękną i odparuje z nich woda.
- Dopraw szczyptą soli i pieprzu, a następnie odłóż połowę grzybów do miseczki, które dodasz pod koniec.
- Do pozostałej na patelni cebuli z grzybami wsyp opłukaną kaszę. Smaż przez 2-3 minuty, mieszając, aż ziarna staną się lekko szkliste i pokryte tłuszczem.
- Dodaj wino według uznania. Jeśli używasz wina, wlej je teraz. Gotuj przez chwilę, intensywnie mieszając, aż cały płyn odparuje.
- Wlewaj bulion. Zmniejsz moc palnika do minimum. Wlej pierwszą chochlę gorącego bulionu i dalej mieszaj.
- Gdy kasza wchłonie płyn, wlej kolejną chochlę bulionu. Kontynuuj ten proces, stopniowo dodając bulion, aż kasza pęczak zmięknie, ale nadal będzie sprężysta (al dente). Zajmie to około 20-25 minut.
- Na koniec gdy kasza jest miękka, zdejmij patelnię z ognia. Dodaj odłożone wcześniej grzyby, resztę masła oraz starty ser parmezan. Jeśli używasz śmietany, dodaj ją teraz.
- Kaszotto z podgrzybkami i pietruszką mieszaj energicznie, aż masło się rozpuści, ser połączy się z kaszą, a kaszotto stanie się kremowe.
- Tuż przed podaniem wsyp większość posiekanej natki pietruszki i ostrożnie wymieszaj.
- Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku solą oraz większą ilością świeżo mielonego pieprzu. Pamiętaj, że bulion i ser są już słone.
- Kaszotto z podgrzybkami serwuj niezwłocznie po ugotowaniu, posypane na wierzchu natką pietruszki i startym parmezanem.
Wskazówki do kaszotto z grzybami
Moja znajoma kucharka Bożena zdradziła mi, że zawsze używa gorącego bulionu. Dodawanie zimnego płynu zatrzymałoby proces gotowania kaszy i utrudni uzyskanie kremowej konsystencji. Ważne jest też regularne mieszanie, które pozwoli uwolnić się skrobi dla kremowej konsystencji. Co więcej, kaszotto można zrobić z różnych kasz (np. gryczanej niepalonej, jaglanej), to jęczmienna pęczak najlepiej trzyma kształt i idealnie chłonie zapach grzybów. Sól dopiero przed podanie i spróbuj, czy w ogóle potrzeba soli, gdyż danie jest wystarczająco słone.
Nich ten przepis zainspiruje cię do zrobienia domowej wersji aromatycznego kaszotto z leśnymi grzybami. Smacznego!