WAŻNE
TERAZ

Za co odpowie Netanjahu? Magierowski: "Nie wybaczą mu"

Kaszotto z podgrzybkami. Przepis na sycący obiad

Obiady i kolacje nie muszą być nudne. Kaszotto to kremowy, sycący i aromatyczny sposób na wykorzystanie kaszy jęczmiennej pęczak w zupełnie nowej odsłonie. Przedstawiam ci przepis pomysłowej Bożeny na kojący obiad z podgrzybkami i świeżością natki pietruszki. Trudno się od niego oderwać!
Kaszotto z podgrzybkami i natką pietruszkiSycące kaszotto z podgrzybkami zrobisz na bazie kaszy pęczak.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | nata vkusidey/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Kaszotto z podgrzybkami i natką pietruszki - przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2 osób.            

Czas przygotowania: Ok. 35-40 minut

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 150 g kaszy jęczmiennej pęczak,
  • 200 g świeżych podgrzybków lub innych grzybów leśnych/pieczarek,
  • 1 l gorącego bulionu warzywnego lub wywaru grzybowego,
  • 1 mała cebula (ok. 70 g),
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 50 g startego sera typu parmezan lub polskiego sera dojrzewającego,
  • 1 duża garść świeżej natki pietruszki,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • 50 ml wytrawnego białego wina wedle uznania,
  • 2 łyżki śmietany 18 procent (dla większej kremowości).

Jak zrobić kaszotto z podgrzybkami i natką pietruszki?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku opłucz kaszę pęczak. Przełóż na sitko i dokładnie opłucz pod zimną, bieżącą wodą. Odstaw, by odciekła.
  2. Posiekaj cebulę i czosnek. Obierz cebulę i czosnek, a następnie posiekaj je w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj drobno. Część odłóż do dekoracji.
  3. Następnie oczyść grzyby. Podgrzybki dokładnie oczyść i pokrój w mniejsze kawałki lub plasterki.
  4. Na dużej, głębokiej patelni lub w szerokim garnku rozgrzej 25 gę masła i oliwę.
  5. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
  6. Dorzuć na patelnię pokrojone podgrzybki i smaż razem z cebulą przez około 5-7 minut, aż zmiękną i odparuje z nich woda.
  7. Dopraw szczyptą soli i pieprzu, a następnie odłóż połowę grzybów do miseczki, które dodasz pod koniec.
  8. Do pozostałej na patelni cebuli z grzybami wsyp opłukaną kaszę. Smaż przez 2-3 minuty, mieszając, aż ziarna staną się lekko szkliste i pokryte tłuszczem.
  9. Dodaj wino według uznania. Jeśli używasz wina, wlej je teraz. Gotuj przez chwilę, intensywnie mieszając, aż cały płyn odparuje.
  10. Wlewaj bulion. Zmniejsz moc palnika do minimum. Wlej pierwszą chochlę gorącego bulionu i dalej mieszaj.
  11. Gdy kasza wchłonie płyn, wlej kolejną chochlę bulionu. Kontynuuj ten proces, stopniowo dodając bulion, aż kasza pęczak zmięknie, ale nadal będzie sprężysta (al dente). Zajmie to około 20-25 minut.
  12. Na koniec gdy kasza jest miękka, zdejmij patelnię z ognia. Dodaj odłożone wcześniej grzyby, resztę masła oraz starty ser parmezan. Jeśli używasz śmietany, dodaj ją teraz.
  13. Kaszotto z podgrzybkami i pietruszką mieszaj energicznie, aż masło się rozpuści, ser połączy się z kaszą, a kaszotto stanie się kremowe.
  14. Tuż przed podaniem wsyp większość posiekanej natki pietruszki i ostrożnie wymieszaj.
  15. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku solą oraz większą ilością świeżo mielonego pieprzu. Pamiętaj, że bulion i ser są już słone.
  16. Kaszotto z podgrzybkami serwuj niezwłocznie po ugotowaniu, posypane na wierzchu natką pietruszki i startym parmezanem.

Wskazówki do kaszotto z grzybami

Moja znajoma kucharka Bożena zdradziła mi, że zawsze używa gorącego bulionu. Dodawanie zimnego płynu zatrzymałoby proces gotowania kaszy i utrudni uzyskanie kremowej konsystencji. Ważne jest też regularne mieszanie, które pozwoli uwolnić się skrobi dla kremowej konsystencji. Co więcej, kaszotto można zrobić z różnych kasz (np. gryczanej niepalonej, jaglanej), to jęczmienna pęczak najlepiej trzyma kształt i idealnie chłonie zapach grzybów. Sól dopiero przed podanie i spróbuj, czy w ogóle potrzeba soli, gdyż danie jest wystarczająco słone.

Nich ten przepis zainspiruje cię do zrobienia domowej wersji aromatycznego kaszotto z leśnymi grzybami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Preferencje dla firm w gminach z bezrobociem. Rząd szykuje zmiany w podatkach
Preferencje dla firm w gminach z bezrobociem. Rząd szykuje zmiany w podatkach
Pszczółki: Wielkie sadzenie i rewitalizacja parku w Ulkowach
Pszczółki: Wielkie sadzenie i rewitalizacja parku w Ulkowach
Słupsk: Nocny pożar w bloku przy ulicy Piłsudskiego. Konieczna była ewakuacja mieszkańców
Słupsk: Nocny pożar w bloku przy ulicy Piłsudskiego. Konieczna była ewakuacja mieszkańców
Skierniewice: Piknik z bezpłatnymi badaniami dla seniorów już w piątek w szpitalu
Skierniewice: Piknik z bezpłatnymi badaniami dla seniorów już w piątek w szpitalu
Tomaszów: Strażacy z OSP i PSP uratowali jelenia, który ugrzązł w oczyszczalni ścieków
Tomaszów: Strażacy z OSP i PSP uratowali jelenia, który ugrzązł w oczyszczalni ścieków
Grudziądz: Ciężarówka wjechała w tył samochodu osobowego. Jedna osoba trafiła do szpitala
Grudziądz: Ciężarówka wjechała w tył samochodu osobowego. Jedna osoba trafiła do szpitala
Gorzów Wielkopolski: Czy znajdzie się chętny do remontu drogi na największe osiedle?
Gorzów Wielkopolski: Czy znajdzie się chętny do remontu drogi na największe osiedle?
Nadchodzi ponad 200 zmian w Battlefield 6 na premierę. Twórcy zapowiadają już coś jeszcze większego
Nadchodzi ponad 200 zmian w Battlefield 6 na premierę. Twórcy zapowiadają już coś jeszcze większego
Warszawa: Kolejni kierowcy zatrzymani po alkoholu i narkotykach
Warszawa: Kolejni kierowcy zatrzymani po alkoholu i narkotykach
Skulska Wieś: Będzie remont drogi powiatowej, pomocne dofinansowanie
Skulska Wieś: Będzie remont drogi powiatowej, pomocne dofinansowanie
Butelki i puszki z kaucją. Rewolucja ruszyła, ale nie wszystko działa
Butelki i puszki z kaucją. Rewolucja ruszyła, ale nie wszystko działa
Choszczno: 19-latek przyjechał pod komendę na "podwójnym gazie"
Choszczno: 19-latek przyjechał pod komendę na "podwójnym gazie"