Kawałek Italii w Twoim domu. Zachwycisz gości tym znakomitym deserem

Jeden z najpopularniejszych południowych przysmaków – włoskie tiramisu, na stałe zagościł w naszych domach. Nie każdy jednak wie, że ten popularny deser jest bardzo prosty do samodzielnego przygotowania w domu. Nasączony kawą oraz aromatycznym alkoholem biszkopt, przykryty kremową warstwą serka mascarpone to obowiązkowa baza, występująca we wszystkich wariantach tego specjału. Zobacz przepisy na tiramisu, które Cię zachwycą.
Tiramisu.Tiramisu.
Źródło zdjęć: © Pexels
opr. Magda Smoleń

Włoskie tiramisu to rewelacyjny deser bez pieczenia! Zobacz nasze propozycje na różne wariacje tego włoskiego specjału.

Poniżej znajdziesz przepisy na różne tiramisu:

  • Szybki deser tiramisu
  • Tiramisu z malinami
  • Tiramisu mocno cytrynowe
  • Truskawkowe tiramisu z migdałami
  • Tiramisu bez alkoholu
  • Tor tiramisu dla dorosłych – mocno alkoholowy

Szybki deser tiramisu [PRZEPIS]

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie Mascarpino - mix do mascarpone Delecta
  • okrągłe biszkopty
  • filiżanka zaparzonego espresso
  • 30 ml amaretto
  • 175 ml zimnego mleka
  • 4 płaskie łyżki kakao


Wykonanie

Na początek zmiksować mix do mascarpino z serkiem mascarpone i mlekiem. Nałożyć trochę kremu do pucharków. Następnie wymieszać espresso z likierem amaretto. Po dokładnym wymieszaniu czas na biszkopty, które zanurzyć we wzmocnionym espresso i ułożyć na kremie. Posypać całość kakao i nakładać kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników.

Prawda, że mało skomplikowane? Smacznego!

Tiramisu z malinami [PRZEPIS]

Wyraziste kakao, kremowa, serowa konsystencja i kwaskowaty smak świeżych owoców – to kwintesencja popularnego włoskiego deseru, który bardzo łatwo przygotujemy także w naszym domu. Wystarczy biszkopt, kostka do pieczenia, zmielony twaróg, bita śmietana i kilka innych dodatków, by wyczarować wypiek, który będzie wspaniale wyglądać i smakować. By poszczególne słodkie warstwy były dobrze widoczne, najlepiej serwować go w wysokich, przezroczystych szklankach lub deserowych pucharkach.

Składniki:

  • ser 3-krotnie mielony – 300 gramów
  • żółtka - 2 sztuki
  • cukier puder - 100 gramów
  • mała cytryna - 1 sztuka
  • kostka do pieczenia Kasia - 60 gramów
  • śmietanka 30% - 250 mililitrów
  • kawa rozpuszczalna – 1 łyżka
  • likier kawowy - 1 łyżka
  • cukier - 2 łyżeczki
  • okrągłe biszkopty - 30 sztuk
  • maliny

Wykonanie

Kasię utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Cytrynę umyć i zetrzyj z niej skórkę.

Kawę zalać szklanką gorącej wody, dodać cukier i wymieszać. Gdy przestygnie, wymieszać z likierem.

Śmietankę ubić na sztywno. Masę żółtkową wymieszać z serem, łyżeczką skórki ze startej cytryny skórki i ubitą śmietanką.

W otrzymanym ponczu kawowym moczyć biszkopty i ułożyć po kilka na dnie każdego z pucharków.

Na biszkoptach ułożyć część masy serowej i warstwę malin. Przykryć ponownie masą serową i moczonymi w ponczu biszkoptami.

Całość przykryj resztą masy serowej. Oprósz kakao i udekoruj owocami i biszkoptami.

Włoskie tiramisu mocno cytrynowe [PRZEPIS]

Pyszna, orzeźwiająca, ale przede wszystkim zaskakująca wersja włoskiego tiramisu – idealna na ciepłe dni. Niewątpliwą zaletą tego deseru jest fakt, że wykonuje się go bez pieczenia. Możemy go szybko przygotować w domu, by poczuć smak słonecznych Włoch. Tiramisu, tradycyjnie w okrągłej formie, obecnie podawane jest w rożnych kształtach – w Polsce popularnością cieszy się serwowany w pucharkach.

Składniki:

  • 400 g sera mascarpone Mlekpol
  • 20 biszkoptów lady fingers
  • 6 łyżek likieru cytrynowego typu limoncello
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie:
Sparzyć i wyszorować cytrynę, zetrzeć skórkę i wycisnąć łyżeczkę soku. Żółtka ucierać z cukrem pudrem przez około 8 minut. Następnie stopniowo dodawać mascarpone, łyżka po łyżce, dalej mieszając. Dodać sok i skórkę z cytryny. Ponownie wymieszać.
Do głębokiego talerza wlać likier. Biszkopty pokroić na pół i maczać w likierze. W szklankach ułożyć warstwę biszkoptów, następnie krem cytrynowy, znów biszkopty, krem, biszkopty, krem. Posypać kakao. Wstawić do lodówki na minimum 5 godzin.

Truskawkowe tiramisu z migdałami [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 2 jaja
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • ½ szklanki wody
  • 100g migdałów Bakalland
  • ½ kg truskawek
  • gorzka czekolada lub listki mięty

Wykonanie
Migdały uprażyć na suchej patelni i zostawić do wystudzenia. Truskawki umyć i obrać z szypułek, a kakao rozcieńczyć w gorącej wodzie.
Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i wymieszać z serkiem mascarpone. Następnie ubić białka na sztywno i bardzo delikatnie połączyć z masą, aby otrzymać puszysty krem.
Biszkopty zanurzyć na 3 sekundy w roztworze gorzkiego kakao wymieszanego z wodą, ułożyć na dnie szklanki i przekładać kremem z mascarpone, migdałami oraz truskawkami. Czynności te powtarzać 2-3 razy (w zależności od wysokości szklanki/pucharka).
Całość odstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posypać kakao lub pokruszoną gorzką czekoladą i udekorować świeżą miętą.

Tiramisu bez alkoholu [PRZEPIS]

Słynny włoski deser w wersji dla dzieci to świetna propozycja dla każdego małego łasucha. Z dodatkiem gorzkiego kakao oraz malin bądź truskawek tworzy pyszną kompozycję smakową idealną dla każdego fana słodkości.

Składniki (5-6 pucharków):

  • 2 żółtka jaj "O"
  • 100 ml wody Mama i ja
  • 50-60 g cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • gorzkie kakao
  • biszkopty
  • maliny lub truskawki


Wykonanie:

Zagotować 50 ml wody i rozpuścić w niej cukier. Chwilę gotować, aż powstanie syrop. W międzyczasie zagotować pozostałą wodę razem z 2 łyżkami kakao, dobrze wymieszać do połączenia. Odstawić do ostudzenia.

Żółtka ubić na puszysto (5-6 minut) i dolewać gorący słodki syrop, ciągle miksując. Dodać serek mascarpone i wszystko razem ubijać przez 1-2 minuty.

Przygotować pucharki. Biszkopty zamoczyć z obu stron w kakao i ułożyć na dnie. Dodać krem, owoce, znowu biszkopty, krem i owoce - aż do wykorzystania wszystkich składników. Obsypać kakao, udekorować. Schłodzić w lodówce 2h.

Tort tiramisu dla pełnoletnich. Mocno alkoholowy [PRZEPIS]

Składniki na biszkopt

  • 9 jaj (1 jajo – 4 dag cukru, 3 dag mąki)
  • 36 dag cukru
  • 27 dag mąki tortowej
  • szczypta soli do piany
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na masę

  • 50 dag serka mascarpone
  • 6 żółtek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 0,5 litra śmietanki 36%


Składniki na poncz

  • około 1 litr mocnej kawy z ekspresu
  • szklanka likieru amaretto
  • ciemne gorzkie kakao


Wykonanie

Biszkopt. Do białek dodać szczyptę soli i ubić pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać dalej. Na koniec ubijania dodać kwasek cytrynowy rozpuszczony w 3 łyżeczkach zimnej wody. Wbić żółtka, delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i powoli wymieszać z przygotowaną masą. Piec w temperaturze 150-170 stopni. Po 30 minutach trochę podkręcić płomień i piec dalsze 20-30 minut. Pozostawić chwilę w otwartym piekarniku, po czym wyjąć.

Ciasto ostudzić. Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej przed planowanym przygotowaniem tortu. Przygotowane ciasto pokroić na trzy blaty.

Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Ubić żółtka (w temp. pokojowej) z cukrem i cukrem wanilinowym na białą puszystą masę. Powoli mieszając dodawać rozpuszczoną żelatynę. Następnie, stopniowo dodawać mascarpone i żółtka, ubijając aż wszystko ładnie się połączy. Osobno ubić na sztywno śmietankę. Przygotowaną śmietankę powoli i delikatnie wymieszać z kremem.

Wykonanie tortu. Każdą warstwę biszkoptu nasączyć mocno kawą z amaretto, posmarować masą i posypać przez sitko kakao. Na wierzchu też posmarować masą i obsypać grubszą warstwą kakao.

Przepis Agnieszki Węgrzyn z Głogoczowa

Wybrane dla Ciebie

Częstochowa: Remont kładki nad al. Jana Pawła II na półmetku
Częstochowa: Remont kładki nad al. Jana Pawła II na półmetku
Bydgoszcz: Upamiętniono powstańca śląskiego dr. Michała Grobelskiego
Bydgoszcz: Upamiętniono powstańca śląskiego dr. Michała Grobelskiego
Białystok: Na terenie miasta są 182 budowle ochronne
Białystok: Na terenie miasta są 182 budowle ochronne
Lublin: Ulica Szewska się zmieni. Kierowcy i piesi będą zadowoleni
Lublin: Ulica Szewska się zmieni. Kierowcy i piesi będą zadowoleni
Nie ma komu pracować na kolei. Ratunek jest właściwie tylko jeden
Nie ma komu pracować na kolei. Ratunek jest właściwie tylko jeden
Rzeszów: Pierwszy w Polsce zabieg implantacji dwujamowego stymulatora
Rzeszów: Pierwszy w Polsce zabieg implantacji dwujamowego stymulatora
Zwycięzcy PROCAM Cup 2025 spotkali się z Robertem Lewandowskim
Zwycięzcy PROCAM Cup 2025 spotkali się z Robertem Lewandowskim
Gdańsk: Nowe artystyczne życie dla unikatowego budynku z XIX wieku
Gdańsk: Nowe artystyczne życie dla unikatowego budynku z XIX wieku
Gdańsk: Nowe zasady w Parku Kulturowym Główne Miasto
Gdańsk: Nowe zasady w Parku Kulturowym Główne Miasto
Łódź: Pracownicy Aquinos Bedding już ubezpieczeni i z szansą na pensje
Łódź: Pracownicy Aquinos Bedding już ubezpieczeni i z szansą na pensje
Gorzów: Nowy rozkład jazdy. Pięć par pociągów Intercity do Poznania
Gorzów: Nowy rozkład jazdy. Pięć par pociągów Intercity do Poznania
Warszawa: Zabójstwo przy Dworcu Centralnym. 41-latek zatrzymany
Warszawa: Zabójstwo przy Dworcu Centralnym. 41-latek zatrzymany