Kluski ze śliwkami. Szybki obiad na słodko
Zainspiruj się knedlami ze śliwkami i podaj te owoce w odświeżonej formie. Oto kluski ze śliwkami przypominające leniwe. Nie wymagają długiego przygotowania, a efekt zaskoczy cię smakiem i lekkością. Od tego dania z trudem się oderwać.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | gorchittza2012/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Kluski ze śliwkami - przepis na prosty obiad na słodko
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 250 g półtłustego twarogu,
- 1 jajko,
- 120 g mąki pszennej + odrobina do podsypania ciasta,
- szczypta soli,
- 300 g dojrzałych śliwek węgierek lub suszonych,
- 2 łyżki cukru np.: trzcinowego,
- 4 łyżki masła,
- bułka tarta do posypania.
Jak zrobić kluski ze śliwkami?
Sposób przygotowania:
- Najpierw umyj dokładnie śliwki, osusz ręcznikiem kuchennym i przekrój na pół. Usuń pestki. Jeśli owoce są kwaśne, posyp je cukrem i odstaw na kilka minut.
- Następnie energicznie zagnieć ciasto na kluski leniwe. Rozgnieć twaróg widelcem, dodaj jajko i sól. Wsyp mąkę i wyrób szybko miękkie ciasto. Nie zagniataj zbyt długo, żeby nie stało się twarde.
- Podsyp stolnicę mąką, podziel ciasto na kawałki. Z każdego uformuj wałek i pokrój go na mniejsze porcje.
- Ugotuj kluski leniwe. Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Wrzucaj kluski partiami i gotuj 2-3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową.
- W tym czasie rozgrzej patelnię z grubym dnem na średniej mocy palnika. Rozpuść 2 łyżki masła i wrzuć śliwki. Smaż je aż zmięknął. W przypadku suszonych śliwek namocz je wcześniej w ciepłej wodzie przez 30 minut.
- Na drugiej patelni rozpuść pozostałe masło, dodaj bułkę tartą i podsmaż na złoto.
- Na talerzach rozkładaj ugotowane kluski leniwe, obok ułóż uprażone śliwki i polej kluski leniwe zrumienioną bułką tartą.
Zachęcam, aby nie formować zbyt dużych klusek leniwych. Będą szybciej się gotować i nie rozpadną się w wodzie. Jeśli chcesz wersję bardziej wyrazistą, posyp gotowe kluski cynamonem. Jeśli wolisz zjeść aksamitny sos, to polej kluski ze śliwkami słodką śmietanką wymieszaną z cukrem waniliowym. Smacznego!