Kwiatowa rewolucja w filiżance. Kawa z tym aromatycznym dodatkiem pobudzi wszystkie zmysły
Kawa z lawendą - jak zrobić kawę lawendową?
Robienie kawy z lawendą jest prostsze, niż myślisz. Wystarczy do kawy dodać napar z suszonych kwiatów lawendy lub dosypać lawendę do kawy przed jej zaparzeniem. Można też zaparzyć lawendę w mleku i w tej postaci dolać do kawy. Wypróbuj te dwa przepisy.
Metoda parzenia lawendy w mleku (do latte)
- W małym rondelku podgrzej potrzebną ilość mleka (np. 200 ml).
- Dodaj 1-2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy (lawenda musi być przeznaczona do celów spożywczych).
- Doprowadź mleko do lekkiego wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 2-3 minuty, aby uwolnić aromat.
- Przelej mleko przez drobne sitko, aby usunąć kwiaty lawendy.
- Spień lawendowe mleko i dodaj je do przygotowanego espresso. Możesz dodać odrobinę cukru lub miodu do smaku.
Metoda parzenia z kawą (do czarnej kawy)
- Wsyp odrobinę suszonych kwiatów lawendy (około 1/2 łyżeczki) do młynka razem z ziarnami kawy. Zmiel wszystko razem.
- Zaparz taką mieszankę kawy i lawendy w ekspresie przelewowym, zaparzaczu French Pressie, kawiarce, metodą Chemex lub po prostu wsyp do filiżanki i zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą (ok. 90 st. C).
Upewnij się, że używasz lawendy przeznaczonej do spożycia (kulinarnej). Lawenda ogrodowa może być traktowana pestycydami. Lawenda ma bardzo intensywny, "perfumeryjny" zapach i smak. Dlatego zawsze zaczynaj od małej ilości (pół łyżeczki lub mniej) i stopniowo zwiększaj dawkę, aby nie przesadzić.
Lawendowa kawa smakuje intensywnie ziołowo i odświeżająco z nutą słodyczy. Aby urozmaicić jej smak możesz dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego. Zamiast suszonych kwiatów możesz też do kawy dodać syrop lawendowy. To szybsza metoda, ale nie polecam jej ze względu na dużą ilość cukru dodanego w gotowym produkcie, co nie jest dobre dla zdrowia.
Jakie właściwości ma kawa z lawendą? Poznaj zalety kawy lawendowej
Wydawać by się mogło, że dodanie uspokajającej lawendy do pobudzającego napoju jakim jest kawa niweluje właściwości obu produktów. Jednak lawenda do kawy to idealny dodatek, ponieważ równoważy ona zbyt gwałtowny wpływ kofeiny na organizm.
Kawa z lawendą to napój, który łączy w sobie pobudzające działanie kofeiny z uspokajającymi i aromatycznymi właściwościami lawendy. Dzięki temu oferuje unikalny zestaw zalet, różniący się od tradycyjnej kawy.
Lawenda jest ceniona od wieków w aromaterapii i ziołolecznictwie, głównie za swój wpływ na układ nerwowy. Połączenie jej z kawą daje następujące korzyści:
- redukuje stres i uspokaja - lawenda zawiera związki, takie jak linalol, które mają naukowo udokumentowane działanie uspokajające i łagodzące lęk,
- niweluje pobudzenie - kofeina pobudza i podnosi poziom koncentracji, ale u niektórych może działać zbyt intensywnie i wywoływać nerwowość, drżenie rąk czy kołatanie serca. Dodatek lawendy ma za zadanie złagodzić te niepożądane efekty kawy, wprowadzając element spokoju i relaksu. Dzięki temu lawenda równoważy ryzyko nadmiernego spożycia kofeiny,
- poprawia koncentrację - zamiast nerwowego pobudzenia, możesz uzyskać spokojniejszą i bardziej skupioną energię,
- poprawia jakość snu - chociaż picie kawy późnym popołudniem nie jest zalecane, lawenda tradycyjnie jest używana do walki z bezsennością. Jeśli pijesz kawę lawendową rano lub wczesnym popołudniem, jej aromat może przyczynić się do ogólnego obniżenia poziomu stresu w ciągu dnia, co pośrednio wyreguluje twój zegar biologiczny oraz ułatwi wieczorne wyciszenie i zaśnięcie,
- odmładza - kwiaty lawendy są bogate w przeciwutleniacze (antyoksydanty), które, podobnie jak te zawarte w kawie, pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie. Regularne dostarczanie antyoksydantów wspiera zdrowie komórek,
- wspomaga trawienie - lawenda, podobnie jak wiele ziół, wykazuje łagodne działanie wspomagające układ pokarmowy. Może pomóc złagodzić wzdęcia. Ma też działanie rozkurczowe, co może być korzystne dla osób, u których kawa czasem podrażnia żołądek,
- działa aromaterapeutycznie - kawa lawendowa jest przede wszystkim wyjątkowym doznaniem sensorycznym. Lawenda dodaje kawie kwiatowej, lekko słodkiej i niecodziennej nuty. Natomiast jej głęboki, kwiatowy zapach unoszący się znad parującego kubka ciepłej kawy ma działanie relaksujące i kojące na zmysły od pierwszego łyka.