Łatwy przepis. Jak zrobić chrupiący bekon?
Choć boczek bywa demonizowany, warto spojrzeć na niego szerzej. Dostarcza białko, które wspiera regenerację i budowę mięśni, a także tłuszcze, w tym jednonienasyconych, które spożywane w rozsądnych ilościach wspierają zdrowie serca. Zawiera także witaminy z grupy B (w tym B1, B2, B3 i B12), które mają znaczenie dla pracy układu nerwowego oraz minerały takie jak selen, cynk i fosfor.
Kluczem do cieszenia się jego smakiem i korzyściami jest umiar. Chrupiący bekon, przygotowany na suchej patelni lub w piekarniku bez dodatkowego tłuszczu jest nie tylko pysznym, ale też funkcjonalnym dodatkiem do codziennej diety.Jak zrobić chrupiący bekon? Poznaj prosty przepis na chrupiący boczek!
Składniki na chrupiący bekon:
- Boczek – 1 plaster (20 g)
Przygotowanie chrupiącego bekonu:
Krok 1: Plaster boczku połóż na zimną patelnię.
Krok 2: Postaw na umiarkowanym ogniu. Boczek co chwilę przekładaj na drugą stronę. Zdejmij z patelni, gdy osiągnie brązowy kolor i odpowiednią chrupkość, czyli po około 5-8 min.
Krok 3: Gotowy bekon od razu po ściągnięciu odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Dzięki temu zwiększy się jego chrupkość.
Krok 4: Przełóż na talerz i zjedz od razu po przygotowaniu.