Łatwy przepis. Jak zrobić chrupiący bekon?

Chrupiący bekon to prosty i ekspresowy dodatek, który potrafi całkowicie odmienić smak potrawy. Jego intensywny aromat i przyjemna tekstura powoduje, że idealnie komponuje się zarówno z daniami śniadaniowymi, jak i obiadowymi. Bekon świetnie pasuje do jajek w każdej postaci, kanapek, zup, kremowych sałatek, a nawet placków warzywnych. W burgerach i daniach inspirowanych kuchnią amerykańską dodaje smaku i wyrazistości. Coraz częściej pojawia się również w wersji na zimno w formie przekąski, szczególnie w dietach niskowęglowodanowych, gdzie pełni funkcję chrupiących „chipsów”.
Wykładam chrupiący bekon na talerz.Wykładam chrupiący bekon na talerz.
Domi Zaremba

Choć boczek bywa demonizowany, warto spojrzeć na niego szerzej. Dostarcza białko, które wspiera regenerację i budowę mięśni, a także tłuszcze, w tym jednonienasyconych, które spożywane w rozsądnych ilościach wspierają zdrowie serca. Zawiera także witaminy z grupy B (w tym B1, B2, B3 i B12), które mają znaczenie dla pracy układu nerwowego oraz minerały takie jak selen, cynk i fosfor.

Kluczem do cieszenia się jego smakiem i korzyściami jest umiar. Chrupiący bekon, przygotowany na suchej patelni lub w piekarniku bez dodatkowego tłuszczu jest nie tylko pysznym, ale też funkcjonalnym dodatkiem do codziennej diety.Jak zrobić chrupiący bekon? Poznaj prosty przepis na chrupiący boczek!

Składniki na chrupiący bekon:

  • Boczek – 1 plaster (20 g)

Przygotowanie chrupiącego bekonu:

Chrupiący bekon przepis
Plaster boczku kładę na zimną patelnię.

Krok 1: Plaster boczku połóż na zimną patelnię. 

Chrupiący bekon przepis
Podsmażam boczek do zbrązowienia.

Krok 2: Postaw na umiarkowanym ogniu. Boczek co chwilę przekładaj na drugą stronę. Zdejmij z patelni, gdy osiągnie brązowy kolor i odpowiednią chrupkość, czyli po około 5-8 min. 

Chrupiący bekon przepis
Przekładam bekon na ręcznik papierowy.

Krok 3: Gotowy bekon od razu po ściągnięciu odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Dzięki temu zwiększy się jego chrupkość. 

Chrupiący bekon przepis
Wykładam chrupiący bekon na talerz.

Krok 4: Przełóż na talerz i zjedz od razu po przygotowaniu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Chorzów: Ministerstwo odpowiedziało na interpelację w sprawie estakady
Chorzów: Ministerstwo odpowiedziało na interpelację w sprawie estakady
Bełchatów: Trwają remonty w szkołach. Ekipy pracują w kilku placówkach
Bełchatów: Trwają remonty w szkołach. Ekipy pracują w kilku placówkach
Głogów Małopolski: Miasto zaprasza nad Stawy Traczewskie
Głogów Małopolski: Miasto zaprasza nad Stawy Traczewskie
Sulechów: Zaginął 35-letni Konrad Klimczyk
Sulechów: Zaginął 35-letni Konrad Klimczyk
Ubezpieczenie od powodzi. To powinieneś wiedzieć
Ubezpieczenie od powodzi. To powinieneś wiedzieć
Toruń: Jakie plany ma Poczta Polska wobec gmachu Poczty Głównej?
Toruń: Jakie plany ma Poczta Polska wobec gmachu Poczty Głównej?
Lubelskie: Trzecie ognisko afrykańskiego pomoru świń
Lubelskie: Trzecie ognisko afrykańskiego pomoru świń
Stanisławice: Mieszkańcy nie chcą żwirowni. Inwestycja jest planowana w zakolu Raby
Stanisławice: Mieszkańcy nie chcą żwirowni. Inwestycja jest planowana w zakolu Raby
Lubelskie: Miliony złotych na drogi. Transport kolejowy stoi w miejscu
Lubelskie: Miliony złotych na drogi. Transport kolejowy stoi w miejscu
Rajd "Tour de Chełmskie" pełen atrakcji i aktywnej zabawy
Rajd "Tour de Chełmskie" pełen atrakcji i aktywnej zabawy
Kłodawa: Zderzenie motocykla z osobówką
Kłodawa: Zderzenie motocykla z osobówką
Alicja Janosz. Zwyciężczyni pierwszego "Idola" wciąż zachwyca!
Alicja Janosz. Zwyciężczyni pierwszego "Idola" wciąż zachwyca!