Łatwy przepis. Jak zrobić naleśniki?
Do przygotowania ciasta możesz wykorzystać nie tylko mąkę pszenną, ale również owsianą, ryżową, orkiszową, a nawet gryczaną. Każdy typ mąki nada naleśnikom inny smak, konsystencję i właściwości odżywcze. Dzięki temu naleśniki mogą być zarówno lekkim deserem, jak i pełnowartościowym posiłkiem, także bezglutenowym.
W klasycznej wersji dostarczają węglowodany złożone i białko, a w zależności od dodatków także witaminy i błonnik. Można je podawać na słodko, np. z owocami, serkiem, jogurtem czy masłem orzechowym, albo na wytrawnie z warzywami, łososiem, twarogiem, hummusem czy jajkiem.
Jeśli ciasto odpocznie przez 10–20 minut przed smażeniem, naleśniki będą bardziej elastyczne i nie będą się rwać. Warto też pamiętać, by rozgrzać dobrze patelnię i dodawać tylko odrobinę tłuszczu, najlepiej za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego.
Przepis na naleśniki to idealna baza dla Twojej kuchennej kreatywności. Dzięki kilku prostym składnikom możesz stworzyć dziesiątki różnorodnych wersji, które zawsze się sprawdzą, niezależnie od okazji czy pory dnia. Jak zrobić naleśniki? Poznaj prosty przepis na naleśniki!
Składniki na naleśniki (około 4-6 sztuk):
- Mąka np. pszenna, ryżowa, owsiana – 4 łyżki (40 g)
- Jajko kurze – 1 sztuka (50 g)
- Mleko 2% – 1/3 szklanki (80 g)
- Woda niegazowana lub gazowana – 1/4 szklanki (70 g)
- Olej do ciasta np. rzepakowy, słonecznikowy – 1 łyżeczka (5 g)
- Masło klarowane lub jakikolwiek olej do smażenia – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
Przygotowanie naleśników:
Krok 1: W wysokim naczyniu umieść mąkę, jajko, mleko, wodę (niegazowana powoduje, że naleśniki są delikatne, a gazowana dodaje im lekkość i puszystość), olej i sól. Wymieszaj mikserem lub trzepaczką, aż powstanie gładkie, lejące ciasto bez grudek. Odstaw ciasto na 10–20 minut, by mąka napęczniała, dzięki temu naleśniki będą bardziej elastyczne.
Krok 2: Rozgrzej dobrze nieprzywierającą patelnię. Posmaruj ją delikatnie masłem klarowanym lub olejem. Wylej porcję ciasta i rozprowadź je równomiernie, wykonując okrężne ruchy patelnią. Smaż naleśnika na średnim ogniu ok. 1,5–2 min z jednej strony (aż pojawią się bąbelki i brzegi zaczną się lekko odklejać), następnie przewróć na drugą stronę i dosmaż jeszcze chwilę. Powtarzaj czynność do wyczerpania ciasta.
Krok 3: Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Podawaj je od razu na ciepło lub ostudzone, z ulubionym farszem, na słodko lub wytrawnie. Smakują świetnie w każdej wersji.