Łatwy przepis. Najsłynniejsza włoska sałatka z dwóch głównych składników
Pomidory to jeden z najcenniejszych składników tej sałatki, m.in. zawierają likopen, silny przeciwutleniacz z grupy karotenoidów. To właśnie on nadaje im intensywnie czerwony kolor, a jednocześnie wspiera organizm w neutralizowaniu wolnych rodników. Likopen chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, wspiera naturalną ochronę przeciwsłoneczną i opóźnia procesy starzenia skóry. Co ciekawe, jego przyswajalność wzrasta w obecności tłuszczu, dlatego oliwa z oliwek w caprese nie tylko podkreśla smak, ale też wzmacnia wartość odżywczą posiłku.
Pomidory są też źródłem błonnika, który utrzymuje prawidłowe trawienie, oraz bromu pierwiastka, który wpływa uspokajająco i wspiera równowagę układu nerwowego. Zawierają również witaminę C, potas i kwas foliowy, które wspomagają odporność i pracę serca.
Mozzarella to kolejny ważny składnik, który jest lekki, kremowy i o łagodnym smaku. To doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka, wapnia i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, K), a także witamin z grupy B. Dzięki temu caprese nie tylko syci, ale też dostarcza wartościowe składniki wspierające regenerację i mineralizację kości.
Nie można też pominąć bazylii, która jest nie tylko ozdobą. Jej liście zawierają olejki eteryczne o właściwościach przeciwzapalnych i antybakteryjnych, a także przeciwutleniacze wspierające ochronę komórek.
Przepis na caprese zachwyca prostotą, ale też bogactwem wartości odżywczych. Wystarczy chwila, by przygotować to włoskie danie, a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie. Dobrze smakuje w wersji klasycznej, ale można ją też urozmaicić, dodając np. awokado, grillowanego bakłażana lub pestki granatu.Jak zrobić caprese? Poznaj prosty przepis na sałatkę z pomidorów i mozzarelli!
Składniki na sałatkę caprese:
- Ser mozzarella w kulce – 1 opakowanie (125 g)
- Pomidor – 1 średnia sztuka (180 g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
- Ocet balsamiczny – 1 łyżeczka (3 g)
- Bazylia świeża lub suszona
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie sałatki caprese:
Krok 1: Pomidora umyj, osusz i pokrój w dość grube plastry. Usuń zielone, twarde części z środka. Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w plastry. Ich grubość dostosuj w taki sposób, aby plastrów sera było tyle co plastrów pomidora.
Krok 2: Na talerzu ułóż naprzemienne plastry pomidora i mozzarelli. Całość skrop oliwą i octem balsamicznym. Dopraw do smaku solą, pieprzem i świeżą lub suszoną bazylią.