Lekkie i pełne smaku placki z cukinii i ziemniaków
To danie świetnie sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno – możesz zabrać je do pracy, szkoły lub na piknik. Dzięki prostym składnikom i łatwemu przygotowaniu, placki zawsze się udają i smakują każdemu. Z dodatkiem domowego sosu czosnkowego stają się prawdziwym hitem na stole!
Film:
Składniki na około 15 sztuk:
- 1 średnia cukinia ( około 400 g )
- 3 marchewki ( około 250 g )
- 4 średnie ziemniaki około ( 400 g )
- 1 cebula
- 200 g sera żółtego
- 3-5 łyżek mąki pszennej
- 2 jajka
- mały pęczek koperku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli + sól do oprószenia cukinii
Przepis:
Umytą cukinię razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie oprószamy solą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odciskamy z niej nadmiar soku, po czym cukinię przekładamy do miski. Obraną marchew również ścieramy na tarce o dużych otworach. Startą marchew wrzucamy do cukinii. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do cukinii i marchewki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych otworach i wrzucamy do miski z warzywami. Obraną cebulę dość drobno siekamy i dodajemy do miski ze składnikami na placki. Opłukany koperek drobno siekamy i również dodajemy do masy. Następnie dodajemy jajka, mąkę, sól, czarny pieprz oraz czosnek granulowany, wszystko dokładnie mieszamy.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łyżką wykładamy masę, formując niewielkie placki. Placki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30–40 minut. Zaglądajcie do piekarnika, bo każdy piecze inaczej, więc niektóre placki mogą potrzebować więcej lub mniej czasu. Tak przygotowane placki najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym.