Lemoniada arbuzowa w domu. Potrzebujesz tylko kilku składników
Lemoniada arbuzowa – przepis
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Liczba porcji: 4-6
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 1,5 kg miąższu arbuza (najlepiej bez pestek),
- 3 cytryny,
- 80 g cukru (możesz też użyć miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego,
- 500 ml zimnej wody,
- kostki lodu,
- kilka listków mięty (opcjonalnie).
Jak zrobić lemoniadę arbuzową?
- Arbuza pokrój na kawałki, usuń pestki, przełóż do blendera i zmiksuj na gładki sok.
- Przetrzyj sok przez sitko, by pozbyć się resztek miąższu (opcjonalnie, jeśli chcesz klarowną lemoniadę).
- Cytryny dokładnie wyszoruj, wyciśnij z nich sok i dodaj do arbuza.
- W małym garnku rozpuść cukier w 100 ml wody – podgrzej tylko do rozpuszczenia, nie gotuj. Odstaw do ostudzenia.
- Wymieszaj sok z arbuza, sok z cytryn, syrop cukrowy i pozostałą zimną wodę.
- Podawaj z kostkami lodu i świeżą miętą. Smacznego!
Porada:Chcesz zrobić wrażenie? Pokrój część arbuza w kostki lub wytnij z niego kształty foremkami do ciastek (np. serca, gwiazdki czy kwiatki), a następnie zamroź. Takie arbuzowe „kostki lodu” nie tylko efektownie wyglądają w lemoniadzie, ale też chłodzą napój bez jego rozwadniania. Świetna opcja na garden party lub jako atrakcja dla dzieci.
Co dodać do lemoniady arbuzowej? Dodatki, które podkręcą smak
Lemoniada arbuzowa jest pyszna sama w sobie, ale jej smak możesz z łatwością wzbogacić dodatkami. Dzięki nim ten rześki napój zyska jeszcze bardziej wyjątkowy charakter. Świetnie sprawdzą się świeże listki mięty, które dodadzą przyjemnej świeżości. Równie dobrze, choć to mniej oczywiste połączenie, będzie smakować z listkami bazylii. Możesz także dorzucić kilka plasterków ogórka – ten duet doskonale orzeźwia.
Jeśli lubisz bardziej owocowe nuty, dodaj maliny, truskawki lub kilka kostek mrożonego mango. Ananas wniesie naturalną słodycz i lekko kwaskowy, tropikalny posmak, który doskonale łączy się z delikatnym arbuzem i cytryną. Zblendowany razem z arbuzem stworzy bardziej intensywną, owocową bazę. Jeżeli się na niego zdecydujesz, dodaj mniej cukru, bo ananas sam w sobie jest słodki. Odrobina startego imbiru doda lekko pikantnego akcentu, a jeśli chcesz podbić smak cytrusowy, dorzuć kilka plastrów limonki lub pomarańczy. Dla tych, którzy wolą mniej słodkie napoje, świetną alternatywą będzie miód zamiast cukru.