Lepsze niż szakszuka? Przepis Roberta Makłowicza na jajka sadzone po hiszpańsku
Robert Makłowicz ma prosty przepis, który od razu przeniesie cię do słonecznej Hiszpanii. Jajka sadzone po hiszpańsku to proste, sycące i pełne aromatu danie z patelni, w którym łączą się jajka, oliwa, chorizo, papryka i soczyste pomidory. Idealne na późne śniadanie, szybki obiad albo ciepłą kolację.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | fazeful/Getty Images/AKPA
Gabriela Fedyk
W tym artykule:
Jajka sadzone po hiszpańsku. Przepis Roberta Makłowicza
Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 8 jaj (najlepiej ekologicznych lub z wolnego wybiegu),
- 3 łyżki oliwy,
- 2 cebule,
- 2 różnokolorowe papryki,
- 100 g paprykowanej hiszpańskiej kiełbasy chorizo,
- 2 duże, dojrzałe pomidory,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić jajka sadzone po hiszpańsku? Sposób Roberta Makłowicza:
- Przygotuj składniki. Cebulę pokrój w półplasterki, paprykę w paski, chorizo w plasterki, a pomidory w kawałki. Miej pod ręką jaja, oliwę, sól i pieprz.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę.
- Dorzuć paprykę i duś kilka minut, aż zmiękną.
- Następnie dołóż plasterki chorizo, a po chwili kawałki obranych pomidorów.
- Gotuj, aż sos zgęstnieje i odparuje nadmiar płynu.
- Teraz czas na jajka - wbij je ostrożnie na patelnię i smaż, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym pieczywem i ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Z czym podawać jajka sadzone po hiszpańsku?
Jajka sadzone po hiszpańsku to poezja sama w sobie - tak jak kwieciste wypowiedzi Roberta Makłowicza. Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem - z chrupiącą bagietką, ciabattą lub chlebem - którym można wycierać aromatyczny sos z warzyw i chorizo. Możesz podać je z pieczonymi ziemniakami albo z hiszpańskimi patatas bravas. Doskonale komponują się też z lekką sałatką (np. z rukoli) i oliwkami. W ciepłe dni będzie pasować do nich lemoniada, a w chłodniejsze kawa lub herbata. To danie, które nie potrzebuje wielu dodatków - cała magia dzieje się już na patelni.