Makaron z twarogiem. To proste danie było hitem PRL
Pamiętasz z dzieciństwa tak proste danie jak makaron z twarogiem? Zajadaliśmy się nim, aż się trzęsły uszy. Proponuję wrócić do tego przysmaku, ale zrobić go z twistem, żeby smakował jeszcze lepiej. To danie naprawdę przywraca wspomnienia.
W tym artykule:
Makaron z twarogiem to prosta potrawa, która była w PRL hitem szkolnych stołówek i podwieczorków w przedszkolach. Jadaliśmy ją również w domu. To takie danie, które mama albo babcia robiła, gdy nie miała pomysłów albo innych składników na obiad. Oczywiście dzieciom wcale to nie przeszkadzało, a wręcz były zachwycone. Zajadały taki bieda-obiad aż im się trzęsły uszy. Latem do takiego dania można dodać świeże owoce. Dziś jednak przypominam tradycyjny przepis na sam makaron z twarogiem. Proponuję jednak troszkę go podrasować. Zamiast zwykłego cukru typu kryształ, dodaj cukier wanilinowy, a całość posyp cynamonem.
Zagadkowy rytuał Kościoła. Kiedyś każdy ksiądz musiał sobie to zrobić
Jak zrobić najlepszy makaron z twarogiem? Ważne jest to, aby danie miało wyraźną teksturę. To się uda, jeśli ugotujesz makaron al dente - niech pozostanie lekko twardawy. Tak przygotowana potrawa smakuje zdecydowanie lepiej. Polecam świderki, bo pozostają one dość zwarte.
Makaron z twarogiem - przepis na tradycyjne danie
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 200 g makaronu typu świderki,
- 150 g twarogu,
- pół szklanki śmietanki 30%,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- pół łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli.
Jak zrobić makaron z twarogiem (białym serem)?
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Powinien być al dente.
- Umieść twaróg w misce, dodaj śmietankę i cukier wanilinowy. Ugnieć całość i wymieszaj na gładką masę.
- Odcedź makaron i przełóż na talerze. Posyp twarogiem oraz cynamonem. Gotowe!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!