Lepsze niż z cukierni. W tych szarlotkach zakocha się cała rodzina

Nie ma jak szarlotka! Pachnąca najlepszymi jabłkami – niebo na talerzu! Szarlotka babcina, szarlotka z budyniem, szarlotka z serem… Z tymi przepisami zrobisz najlepszą szarlotkę na świecie, a smak pozostanie na długo w pamięci. Zobaczcie sprawdzone przepisy!
Szarlotka, która znika w mgnieniu okaSzarlotka, zdjęcie poglądowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ABC
opr. Magda Smoleń

Czy wiecie, że klasyczna szarlotka (jabłecznik) pochodzi z Francji? Marie-Antoine Carême, francuski szef kuchni i cukiernik, stworzył ciasto o nazwie "charlotte russe" specjalnie dla cara Aleksandra I! Szarlotka nazwę zawdzięcza księżnej Charlotcie, szwagierce imperatora, późniejszej carycy.

Szarlotka to jedno z ulubionych ciast. Mamy dla Was przepisy na szarlotkę:

  • Szarlotka babcina na półkruchym cieście
  • Szarlotka z budyniem
  • Szarlotka z serem


Wszystkie obłędnie pyszne! Przepisami na niebanalne szarlotki podzieliła się Sylwia Ładyga, autorka bloga „Ostra na słodko”, uczestniczka kulinarnego show Master Chef. Spróbujcie szarlotek według jej przepisów – to prawdziwe niebo na talerzu.

Szarlotka babcina na półkruchym cieście [PRZEPIS]

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 łyżki mleka
  • łyżka śmietany kwaśnej 18 proc.
  • 150 g masła

Składniki na nadzienie

  • 2 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • łyżka cynamonu
  • 40 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Wykonanie

Nadzienie. Z jabłek usunąć gniazda, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać 4 łyżki wody, cukry, cynamon i masło. Na wolnym ogniu dusić do miękkości, mieszając od czasu do czasu.

Pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, mieszać około minuty i odstawić do przestudzenia.

Ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem i cukrami. Dodać jajka, łyżkę śmietany i masło, wyrobić, zagniatać przez ok. 5 minut.

Wyciągnąć na stolnicę oprószoną mąką, przeciąć na 2 części.

Jedną częścią wylepić blachę (25×28) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć. Podpiec ok. 10 minut w 180 stopniach. Na podpieczone ciasto dać prażone jabłka. Do pozostałego ciasta dodać 4 łyżki mleka (ma zrobić się lejące ) i wyłożyć na nadzienie.

Piec około 30-35 minut, dokładnie wystudzić. Obficie posypać cukrem pudrem.

Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Szarlotka z budyniem. To ciasto z jabłkami i pyszną masą budyniową zachwyci każdego! [PRZEPIS]

Składniki na blaszkę (24×26)
Ciasto

  • mąka – 3,5 szklanki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • śmietana 18% gęsta – 2 łyżki
  • jajko – 2 sztuki
  • cukier – 3/4 szklanki
  • margaryna – 250 g
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie


Składniki na masę

  • mleko – 750 ml
  • budyń waniliowy – 2 opakowania
  • cukier – 5 łyżek
  • jabłka – 1 kg


Wykonanie

Ciasto. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto (jeśli będzie za bardzo się kleić podsypujemy mąką).

Dzielimy na 2 części, obydwie rozwałkowujemy i jedną układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Masa budyniowa

Z 750 ml mleka odlewamy 1/4 szklanki i dodajemy do niej 2 budynie. Resztę mleka gotujemy z cukrem, a następnie do gorącego wlewamy budynie i gotujemy gładki budyń.

Obieramy jabłka, kroimy w kostkę i układamy na cieście. Zalewamy gorącym budyniem. Przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 45 minut.

Studzimy, posypujemy cukrem pudrem. Zajadamy!

Smacznego!

Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Szarlotka cytrynowa z serem. Niebanalne ciasto do kawy [PRZEPIS]

Składniki:

  • Ciasto cytrynowe:
  • masło min. 82% – 300 g
  • cukier drobny – 230 g
  • jajka – 6 szt
  • cytryna – 3 szt
  • mąka pszenna – 300 g
  • proszek do pieczenia – 3 łyżeczki


Warstwa jabłkowa:

  • jabłka – 1 kg
  • rodzynki – 30 g
  • masło – 20 g
  • cynamon – 1 łyżeczka


Warstwa serowa:

  • ser 3 x mielony – 500 g
  • cukier – 100 g
  • wanilia – 1 laska
  • jajko – 2 szt
  • budyń waniliowy – 18 g

UWAGA! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wykonanie
W rondelku roztapiamy masło, dodajmy obrane i pokrojone w plasterki jabłka i rodzynki, podsmażamy aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Dodajemy cynamon, studzimy.
Ciasto cytrynowe:
Miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku.
Na koniec wlewamy sok wyciśnięty z 3 cytryn oraz wsypujemy mąkę przesianą proszkiem do pieczenia.
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ok. 3/4 ciasta, układamy plastry jabłek.
Masa serowa:
Wszystkie składniki delikatnie,ale dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na jabłka.
Całość:
na masę serową wykładamy resztę ciasta (może to być kleksami, ciasto i tak się połączy).
Pieczemy w nagrzanym o 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut.
Całkowicie studzimy, zajadamy!
Smacznego!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Wybrane dla Ciebie

Bydgoszcz: Dwójka ludzi na jednej hulajnodze wjechała pod samochód
Bydgoszcz: Dwójka ludzi na jednej hulajnodze wjechała pod samochód
Brenna: Folk metal, biegi górskie i atrakcje dla całej rodziny
Brenna: Folk metal, biegi górskie i atrakcje dla całej rodziny
Zielona Góra: Nie wyrobił ponownie prawa jazdy. Został złapany
Zielona Góra: Nie wyrobił ponownie prawa jazdy. Został złapany
Łódź: Rękodzieło na Księżym Młynie. Unikatowa ceramika i biżuteria
Łódź: Rękodzieło na Księżym Młynie. Unikatowa ceramika i biżuteria
Ten chleb zrobisz bez drożdży. Jest prosty, szybki i smaczny
Ten chleb zrobisz bez drożdży. Jest prosty, szybki i smaczny
Jastrzębie-Zdrój: Zlot tuningowanych samochodów
Jastrzębie-Zdrój: Zlot tuningowanych samochodów
Celinów: Błąkał się po całym świecie, aż zatrzymał się w gminie Skulsk
Celinów: Błąkał się po całym świecie, aż zatrzymał się w gminie Skulsk
Anielin: Festiwal Pieroga w Anielinie i 10-lecie KGW
Anielin: Festiwal Pieroga w Anielinie i 10-lecie KGW
Huta Józefów: S19 zablokowana po wypadku. Wezwano śmigłowiec LPR
Huta Józefów: S19 zablokowana po wypadku. Wezwano śmigłowiec LPR
Rytwiany: Strażacy uratowali psa uwięzionego w wyschniętej studni
Rytwiany: Strażacy uratowali psa uwięzionego w wyschniętej studni
Poznań: Korek na autostradzie A2. Sparaliżowany ruch w stronę Berlina
Poznań: Korek na autostradzie A2. Sparaliżowany ruch w stronę Berlina
Warszawa: Miejsce o którym nie każdy wie. Z piaskiem i zielenią
Warszawa: Miejsce o którym nie każdy wie. Z piaskiem i zielenią