Łódź: W mieście królują rogale świętomarcińskie - skąd ten zwyczaj i jak zrobić je samodzielnie?

Święto Niepodległości to nie tylko oficjalne uroczystości i patriotyczny charakter. W ostatnich latach do Łodzi na dobre zawitała słodka tradycja z Wielkopolski - rogale świętomarcińskie. Sklepowe półki i cukiernie wypełniają się nimi już na kilka dni przed 11 listopada, a chętnych nie brakuje. Skąd moda na rogale w naszym mieście i jak przygotować je w domu?
Rogale świętomarcińskierogal świętomarciński, 11 listopada rogale
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Adam Jastrzębowski
Aleksandra Siedmiogrodzka
  • Rogale świętomarcińskie
  • Rogale świętomarcińskie
  • Rogale świętomarcińskie
  • Rogale świętomarcińskie w Poznaniu
  • Rogale świętomarcińskie w Poznaniu
[1/5] rogal świętomarciński, 11 listopada rogale Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Adam Jastrzębowski

11 listopada rogale świętomarcińskie podbijają miasto

Choć rogale świętomarcińskie to tradycja wywodząca się z Poznania, łodzianie szybko ją pokochali. Cukiernie i piekarnie sprzedają je już od początku listopada, a kolejki ustawiają się często jeszcze zanim otwarte zostaną drzwi lokali. Słodkie, ciężkie, pełne białego maku, migdałów i bakalii - to deser, który stał się nieodłącznym elementem listopadowego świętowania.

Miała czerwone światło. Nie zatrzymała się. Dramatyczne nagranie

rogal świętomarciński, 11 listopada rogale
rogal świętomarciński, 11 listopada rogale © Polska Press Grupa | Adam Jastrzębowski

Jeśli ktoś chce poczuć pełnię tradycji i zapachu domowego wypieku - nic prostszego. Oto domowy przepis.

RZEPIS NA ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE (12 sztuk) CIasto

Składniki:

  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
  • 1 duże jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225 g masła (30 g do ciasta, reszta do przekładania)

Jak zrobić ciasto:

  1. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki i wyrobić tylko do połączenia.
  2. Uformować prostokąt, zawinąć w folię i chłodzić 1 godzinę.
  3. Rozwałkować na prostokąt 30×15 cm.
  4. Posmarować 2/3 powierzchni 195 g masła, złożyć "w list", rozwałkować i znów złożyć.
  5. Chłodzić 45 minut.
  6. Powtórzyć wałkowanie i składanie 3 razy, za każdym razem chłodząc 30 minut.
  7. Na koniec schłodzić minimum 5 godzin (najlepiej całą noc).

NADZIENIE MAKOWO-MARCHEPANOWE

  • 300 g białego maku
  • 100 g masy marcepanowej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g blanszowanych migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 3 podłużne biszkopty (pokruszone)

Wykonanie:

  1. Mak i orzechy sparzyć, odcedzić i zmielić dwukrotnie z migdałami.
  2. Marcepan utrzeć z cukrem pudrem, dodać mak, bakalie, skórkę i biszkopty.
  3. Dodać śmietanę, aby powstała gęsta, plastyczna masa.

Formowanie i pieczenie

  1. Ciasto rozwałkować na 65×34 cm i pokroić na 12 trójkątów.
  2. Na każdym rozsmarować nadzienie i zwinąć od szerokiej strony ku wierzchołkowi.
  3. Odstawić do wyrośnięcia na 40-50 minut.
  4. Posmarować jajkiem z mlekiem.
  5. Piec 20-30 minut w 180°C, aż będą złoto-brązowe.

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
    Rozetrzeć do gładkości, polać rogale i posypać orzechami lub migdałami.

rogal świętomarciński, 11 listopada rogale
rogal świętomarciński, 11 listopada rogale © Polska Press Grupa | Adam Jastrzębowski

Dlaczego tak je kochamy?

  • słodkie, ciężkie i sycące
  • tradycja, która łączy pokolenia
  • idealne do kawy po listopadowym spacerze

11 listopada w Łodzi - patriotycznie i na słodko

Parady, marsze, oficjalne uroczystości i... zapach świeżych rogali. Ten zwyczaj przyjął się u nas na dobre i wszystko wskazuje na to, że zostanie na lata. A jeśli ktoś nie chce stać w kolejce - teraz ma przepis, by przygotować je samodzielnie.

Wybrane dla Ciebie
Podlaskie: "Spacerował" po S8. W kieszeni miał zielony susz
Podlaskie: "Spacerował" po S8. W kieszeni miał zielony susz
Ostrowiec Świętokrzyski: Walk Away na zakończenie Zaduszek Jazzowych
Ostrowiec Świętokrzyski: Walk Away na zakończenie Zaduszek Jazzowych
Tarnobrzeg: Krwiodawcy mają skwer im. Polskiego Czerwonego Krzyża
Tarnobrzeg: Krwiodawcy mają skwer im. Polskiego Czerwonego Krzyża
Koszalin: Premiera spektaklu "Ogrodowy Skrzat". Akcja dla małej Oli
Koszalin: Premiera spektaklu "Ogrodowy Skrzat". Akcja dla małej Oli
Jasło: "Małe Słowianki" wystąpiły na scenie Domu Kultury
Jasło: "Małe Słowianki" wystąpiły na scenie Domu Kultury
Tarnobrzeg: Miasto przeżyło wyjątkowy Wieczór Uwielbienia. Muzyka i modlitwa
Tarnobrzeg: Miasto przeżyło wyjątkowy Wieczór Uwielbienia. Muzyka i modlitwa
Kraków: Electric Callboy w mieście. W mroźny wieczór rozgrzeją fanów, którzy przybyli na koncert
Kraków: Electric Callboy w mieście. W mroźny wieczór rozgrzeją fanów, którzy przybyli na koncert
Powiat tarnogórski: Groźny czołowy wypadek na DK11. Dwa auta doszczętnie zniszczone. Trzy osoby trafiły do szpitala
Powiat tarnogórski: Groźny czołowy wypadek na DK11. Dwa auta doszczętnie zniszczone. Trzy osoby trafiły do szpitala
Rumia: Tragiczny pożar domu. Nie żyją dwie osoby
Rumia: Tragiczny pożar domu. Nie żyją dwie osoby
Koszalin: Bractwo literackie zaprasza na spotkanie przy słodkościach
Koszalin: Bractwo literackie zaprasza na spotkanie przy słodkościach
Żołędowo: Wypadek pod Bydgoszczą. Samochód uderzył w drzewo i stanął w płomieniach
Żołędowo: Wypadek pod Bydgoszczą. Samochód uderzył w drzewo i stanął w płomieniach
Tworóg: Nagle zjechał na lewy pas i zderzył się czołowo z oplem
Tworóg: Nagle zjechał na lewy pas i zderzył się czołowo z oplem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥