Masz banany? Rozgnieć i upiecz ten hit. Skosztuj ciasta, które zawsze się udaje
W tym artykule:
Ciasto bananowe, które zawsze się udaje - prosty przepis na deser
Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenia.
Liczba porcji: 10-12 kawałków.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany,
- 2 jajka,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 80 g cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- garść orzechów lub czekoladowych groszków.
Jak zrobić ciasto bananowe, które zawsze się udaje?
Sposób przygotowania:
- Najpierw rozgrzej piekarnik do 175°C z funkcją grzania góra-dół. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Następnie przygotuj keksówkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą.
- Potem rozgnieć banany widelcem w misce na gładkie purée. Im bardziej dojrzałe, tym lepszy smak i konsystencja.
- Dodaj jajka, olej, cukier i wanilię, a następnie dokładnie wymieszaj łyżką lub trzepaczką.
- Wsyp przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Połącz składniki tylko do momentu, aż znikną grudki mąki.
- Przełóż ciasto bananowe, które zawsze się udaje do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 45 minut - do suchego patyczka.
- Gotowe ciasto bananowe, które zawsze się udaje, ostudź w formie przez 10 minut, a potem przełóż na kratkę.
Co zrobić, żeby ciasto bananowe nie opadło?
Nie mieszaj ciasta zbyt długo po dodaniu mąki - to najczęstszy błąd. Zbyt intensywne mieszanie powoduje rozwinięcie glutenu, przez co wypiek traci puszystość. Wystarczy kilka ruchów łyżką. Upewnij się też, że banany są dojrzałe, ale nie rozpadają się w dłoniach. Wtedy masa będzie miała odpowiednią strukturę.
Jaki jest najczęstszy błąd popełniany przy wypieku chleba bananowego?
Wielu piekących otwiera piekarnik zbyt wcześnie. To sprawia, że temperatura spada, a ciasto opada. Otwórz drzwiczki dopiero po 40 minutach pieczenia, aby upewnić się, że wierzch jest już przyrumieniony i stabilny.
Sposób podania ciasta bananowego, które zawsze się udaje
Gotowe ciasto bananowe pokrój na plastry i podaj z masłem orzechowym, miodem lub jogurtem naturalnym. Świetnie smakuje też lekko podgrzane w piekarniku lub tosterze na chrupiącą grzankę. Idealne na śniadanie, do kawy lub jako deser po obiedzie.
Zachęcam cię do wypróbowania tego przepisu, bo to ciasto bananowe zawsze się udaje. Lubię je za szybkość, niski koszt składników, ich łatwą dostępność i niezawodność. To szybkie ciasto bananowe z olejem sprawdza się zawsze na niespodziewane wizyty gości. Smacznego!