Na Dzień Matki upiecz delikatny tort truskawkowy. Przełóż go aksamitnym kremem z mascarpone. Będzie nie za słodki
Chcesz upiec tort smaczny, ale nie za słodki? Ten delikatny biszkopt przełożony kremem waniliowym i truskawkami to strzał w dziesiątkę. Aby podbić jego smak, proponuję do kremu z mascarpone dolać łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Możesz upiec go na Dzień Matki w formie prezentu dla mamy, albo jako mama uświetnić nim podwieczorek dla dzieci. Gwarantuję, że trudno się od niego oderwać.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Irina Taskova/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
W tym artykule:
Tort truskawkowy z mascarpone – przepis na Dzień Matki
Liczba porcji: 10–12 kawałków.
Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny (z chłodzeniem).
Poziom trudności: średni.
Składniki:Biszkopt:
- 5 jajek w temperaturze pokojowej,
- 90 g cukru,
- 120 g mąki pszennej,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli.
- 500 ml śmietany 36 procent,
- 250 g mascarpone,
- 30 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
- 500 g świeżych truskawek,
- 2 łyżki dżemu truskawkowego,
- 1 łyżeczka żelatyny do ustabilizowania kremu.
Jak zrobić tort truskawkowy z kremem?
Sposób przygotowania:
- Na początku przygotuj biszkopt. Piekarnik nagrzej do 170°C z funkcją góra-dół. Białka ubij ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier.
- Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszaj przesiane mąki.
- Masę przełóż do tortownicy o średnicy 22 cm i piecz ok. 35 minut. Ostudź i przekrój na trzy blaty.
- Następnie zrób krem. Zimną śmietankę ubij z cukrem pudrem i wanilią. Dodaj mascarpone i miksuj krótko do połączenia. Jeśli chcesz, dodaj rozpuszczoną żelatynę.
- Następnie umyj, osusz i pokrój połowę truskawek w plasterki. Resztę zostaw do dekoracji.
- Na koniec przystąp do złożenia ciasta. Dolny blat posmaruj cienko dżemem, rozłóż krem waniliowy i plasterki truskawek. Powtórz z kolejnymi warstwami.
- Cały tort truskawkowy posmaruj kremem i udekoruj świeżymi owocami.
- Gotowy tort truskawkowy schłodź minimum przez 2 godziny w lodówce. A najlepiej przez całą noc.
Jeśli nie przepadasz za prostym kremem na bazie mascarpone, możesz wykonać tort z kremem truskawkowym. Takie ciasto znakomicie wygląda udekorowane świeżymi listkami mięty lub jadalnymi kwiatami. W szczególności polecam płatki chabrów lub róży. Smacznego!