Na imprezę podaj chrupiące empanady z wołowiną. To prawdziwy frykas
Szukasz pomysłu na danie w meksykańskim stylu? Polecam ci zrobić chrupiące empanady nadziewane wołowiną i startym żółtym serem, który rozkosznie się roztapia w trakcie pieczenia. To danie przyrządzisz we frytkownicy beztłuszczowej, ograniczając użycie oleju. Poznaj przepis na sycące pieczone pierogi idealne na rodzinne spotkania.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | H.LEITNER
Anna Daniluk
Empanady z wołowiną i stopionym serem – przepis na imprezę
Liczba porcji: dla 4 osób (ok. 10 empanad)
Czas przygotowania: 30 minut.
Czas pieczenia: 20 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki,
- 1 łyżeczka soli drobnoziarnistej,
- 120 g miękkiego masła,
- 1 jajko i 1 żółtko,
- 20 ml wody.
Farsz:
- 300 g mielonej wołowiny,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 płaska łyżeczka przyprawy marokańskiej ras el hanout,
- 5 gałązek pietruszki,
- 40 g startego sera gruyère,
- 1 łyżka oliwy,
- sól, pieprz,
- 120 g sera cheddar.
Jak zrobić empanady z wołowiną i stopionym serem?
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę, sól i masło pokrojone w kostkę. Wyrabiaj rękami, aż otrzymasz jednolite i kruche ciasto, po czym dodaj jajko, żółtko i wodę.
- Wyrób ciasto ponownie do otrzymania jednolitej konsystencji. Następnie uformuj z niego spłaszczone koło, po czym przykryj je czystą ściereczką i odłóż w chłodne miejsce na czas przyrządzania farszu.
- Aby zrobić farsz, wymieszaj w dużej misce mięso z oliwą, przyprawami, solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym, cebulą, startym serem gruyère, czosnkiem i posiekaną pietruszką.
- Umieść kwadrat perforowanego papieru do pieczenia w szufladzie do pieczenia i wyłóż na niego farsz. Piecz 10 minut w 180°C.
- Odstaw do wystygnięcia, po czym posiekaj albo rozgnieć widelcem.
- Pokrój cheddar na 10 kostek. Podziel ciasto na 10 małych kul i każdą z nich rozpłaszcz na placek o średnicy ok. 12 cm.
- Nałóż na każdy placek łyżkę farszu, po czym umieść kostkę sera na środku.
- Zwilż ciasto wokół farszu odrobiną wody i złóż placek na pół, ściskając półkolisty brzeg, żeby się dobrze zlepił. Zrób to samo z wszystkimi plackami.
- Podociskaj brzegi w dowolny wzór. Włóż empanady do lekko natłuszczonej szuflady tak, aby na siebie nie nachodziły. Piecz 8 minut w 180°C, odwracając je po 4 minutach.
- Odwróć empanady ponownie, posmaruj oliwą i piecz kolejne 2 minuty w 200°C. Podawaj na ciepło, na przykład z pikantnym sosem.
PoradaAby zaoszczędzić czas, możesz użyć gotowego kruchego ciasta ze sklepu.
Przepis na empanady pochodzi z książki „Air fryer. Przystawki, dania główne i desery” autorstwa Séverine Augé. Udostępniamy go dzięki uprzejmości Wydawnictwa RM. Fanom dań z frytkownicy beztłuszczowej polecamy przepisy na soczyste skrzydełka buffalo i sałatkę ze szparagów i pstrąga. Smacznego!