Na imprezę przygotuj domowe sushi. W rolce zawiń pieczonego łososia
Zrobienie sushi w domu to sposób na zaoszczędzenie pieniędzy, w szczególności, gdy jesteście miłośnikami tego dania. Co więcej, zawijanie rolek w gronie rodziny lub znajomych może być świetnym sposobem na wspólne spędzenie czasu. Niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość, ale udane rolki dają wiele satysfakcji. W domowym sushi możesz także eksperymentować z użyciem swoich ulubionych składników pod względem ich łączenia i ilości. Poznaj przepis na domowe sushi dla całej rodziny.
Domowe sushi – przepis z łososiem
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny (w tym marynowanie i pieczenie łososia).
Stopień trudności: średni.
Składniki na łososia w sosie teriyaki:
- 300 g fileta z łososia,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka startego imbiru.
- 2 szklanki ryżu do sushi,
- 2,5 szklanki wody,
- 4 łyżki octu ryżowego,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 4 arkusze nori (prasowane algi morskie),
- warzywa np. awokado, ogórek, marchewka.
- 50 ml sosu sojowego,
- 20 g marynowanego imbiru,
- 10 g wasabi.
Jak zrobić domowe sushi?
Sposób przygotowania:
- Najpierw zrób marynatę do łososia. W miseczce wymieszaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, drobno posiekany czosnek i imbir.
- Filet z łososia umieść w naczyniu żaroodpornym i polej przygotowanym sosem. Odstaw na co najmniej 30 minut do marynowania.
- Następnie rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra-dół.
- Łososia wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 15-20 minut, aż będzie dobrze upieczony i lekko zrumieniony.
- Po upieczeniu łososia odstaw do ostygnięcia i pokrój na cienkie plastry.
- Ryż dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta. Dzięki temu usuniesz nadmiar skrobi.
- Przełóż ryż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj przez 10 minut.
- Następnie zdejmij garnek z ognia i pozostaw pod przykryciem na kolejne 10 minut.
- W małym rondelku podgrzej ocet ryżowy, cukier i sól, mieszając, aż składniki się rozpuszczą.
- Gorący ryż przełóż do szerokiej miski i polej przygotowaną zaprawą, delikatnie mieszając drewnianą łopatką, aby ryż się nie połamał.
- Ugotowany ryż odstaw na bok do ostygnięcia.
- Teraz możesz zacząć zwijać rolki domowego sushi. Na macie do sushi (makisu) ułóż arkusz nori, błyszczącą stroną do dołu.
- Na nori rozprowadź cienką warstwę ryżu, pozostawiając 2 cm marginesu na górnej krawędzi.
- Na środku ryżu ułóż plastry łososia w sosie teriyaki oraz wybrane warzywa.
- Z pomocą maty, zwijaj sushi, zaczynając od dolnej krawędzi, delikatnie dociskając, aby rolka była zwarta. Użyj pozostawionego marginesu nori, aby zamknąć rolkę.
- Gotową rolkę pokrój ostrym nożem na kawałki o grubości około 2-3 cm.
- Domowe sushi smakuje idealnie podane z marynowanym imbirem i pikantnym wasabi.
Zrobienie domowego sushi z pieczonym łososiem to wspaniały sposób na zapoznanie rodziny z japońskimi smakami. Podążając za tymi wskazówkami, przekonasz się, że jego zrobienie jest łatwiejsze, niż może ci się wydawać. Smacznego!