Na lekki obiad polecam zapiekane zielone szparagi. Danie przyjemnie chrzęści pod zębami
Właśnie wiosną na stołach królują zielone szparagi. Proponuję ci prosty, a zarazem wykwintny przepis na zapiekane zielone szparagi pod chrupiącą posypką z ziół, bułki tartej i parmezanu. To fenomenalna propozycja na lekki lunch, wystawną przystawkę lub pyszny dodatek do duszonych mięs. Poznaj przepis na szybkie i smaczne danie ze szparagami w roli głównej.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | bhofack2/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
W tym artykule:
Zapiekane zielone szparagi – przepis pod chrupiącą kruszonką
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
- 50 g startego parmezanu lub innego twardego sera,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół np. tymianek, rozmaryn, natka pietruszki,
- 1 łyżka masła.
Jak zrobić zapiekane szparagi?
Sposób przygotowania:
- Na początku rozgrzej piekarnik do 200°C z opcją termoobiegu.
- Następnie odłam twarde końcówki szparagów. Nie trzeba ich obierać.
- Ułóż szparagi w naczyniu żaroodpornym. Skrop oliwą z oliwek, a następnie dopraw solą i pieprzem.
- W misce wymieszaj starty parmezan, bułkę tartą i posiekane zioła.
- Następnie obficie posyp szparagi przygotowaną mieszanką. Opcjonalnie, na wierzchu możesz położyć posiekane masło.
- Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez około 12-15 minut, aż szparagi będą miękkie, a posypka rumiana.
- Zapiekane szparagi podawaj natychmiast po upieczeniu.
- Wedle uznania możesz dodać 100 g boczku pokrojonego w kostkę.
Niech ten przepis na zapiekane zielone szparagi uwolni twoją kulinarną wyobraźnię i na stałe wejdzie do twojego menu. Podpieczona bułka tarta z serem przyjemnie chrzęści w trakcie jedzenia. Ponadto idealnie kontrastuje z delikatnością szparagów, tworząc połączenie, któremu trudno się oprzeć. To danie jest nie tylko pyszne, ale także szybkie w przygotowaniu i pełne zdrowych składników. Smacznego!