Na lekki obiad polecam zapiekane zielone szparagi. Danie przyjemnie chrzęści pod zębami

Właśnie wiosną na stołach królują zielone szparagi. Proponuję ci prosty, a zarazem wykwintny przepis na zapiekane zielone szparagi pod chrupiącą posypką z ziół, bułki tartej i parmezanu. To fenomenalna propozycja na lekki lunch, wystawną przystawkę lub pyszny dodatek do duszonych mięs. Poznaj przepis na szybkie i smaczne danie ze szparagami w roli głównej.
Zapiekane zielone szparagiNa wiosenny obiad podaj zapiekane zielone szparagi z bułką tartą i parmezanem.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | bhofack2/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Zapiekane zielone szparagi – przepis pod chrupiącą kruszonką

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 20 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • 50 g startego parmezanu lub innego twardego sera,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół np. tymianek, rozmaryn, natka pietruszki,
  • 1 łyżka masła.

Jak zrobić zapiekane szparagi?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozgrzej piekarnik do 200°C z opcją termoobiegu.
  2. Następnie odłam twarde końcówki szparagów. Nie trzeba ich obierać.
  3. Ułóż szparagi w naczyniu żaroodpornym. Skrop oliwą z oliwek, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  4. W misce wymieszaj starty parmezan, bułkę tartą i posiekane zioła.
  5. Następnie obficie posyp szparagi przygotowaną mieszanką. Opcjonalnie, na wierzchu możesz położyć posiekane masło.
  6. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez około 12-15 minut, aż szparagi będą miękkie, a posypka rumiana.
  7. Zapiekane szparagi podawaj natychmiast po upieczeniu.
  8. Wedle uznania możesz dodać 100 g boczku pokrojonego w kostkę.

Niech ten przepis na zapiekane zielone szparagi uwolni twoją kulinarną wyobraźnię i na stałe wejdzie do twojego menu. Podpieczona bułka tarta z serem przyjemnie chrzęści w trakcie jedzenia. Ponadto idealnie kontrastuje z delikatnością szparagów, tworząc połączenie, któremu trudno się oprzeć. To danie jest nie tylko pyszne, ale także szybkie w przygotowaniu i pełne zdrowych składników. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Gorzów: Nowy rozkład jazdy. Pięć par pociągów Intercity do Poznania
Gorzów: Nowy rozkład jazdy. Pięć par pociągów Intercity do Poznania
Warszawa: Zabójstwo przy Dworcu Centralnym. 41-latek zatrzymany
Warszawa: Zabójstwo przy Dworcu Centralnym. 41-latek zatrzymany
Warszawa: Zderzenie łosia z pociągiem w Wawrze. Zwierzę nie przeżyło
Warszawa: Zderzenie łosia z pociągiem w Wawrze. Zwierzę nie przeżyło
Wrocław: Zbliża się Wrocławski Festiwal Krasnoludków
Wrocław: Zbliża się Wrocławski Festiwal Krasnoludków
Brilliant Lady rozpoczął rejsy. Nowy wycieczkowiec, nowe kierunki
Brilliant Lady rozpoczął rejsy. Nowy wycieczkowiec, nowe kierunki
Osówiec: BMW pędziło ścieżką rowerową. 21-latek usłyszał zarzuty
Osówiec: BMW pędziło ścieżką rowerową. 21-latek usłyszał zarzuty
Zielona Góra: Varius Manx i Kasia Stankiewicz na winobraniowej scenie... Publiczność w strugach deszczu
Zielona Góra: Varius Manx i Kasia Stankiewicz na winobraniowej scenie... Publiczność w strugach deszczu
Warszawa: Tragiczny wypadek w metrze. Nie żyje kobieta
Warszawa: Tragiczny wypadek w metrze. Nie żyje kobieta
Ciecierzyca i czarna fasola. Niedoceniane produkty dobre dla zdrowia
Ciecierzyca i czarna fasola. Niedoceniane produkty dobre dla zdrowia
Jawiszowice: Kierowca po amfetaminie nie zauważył braku opony
Jawiszowice: Kierowca po amfetaminie nie zauważył braku opony
Bydgoszcz: Kierowca audi rażąco złamał przepisy
Bydgoszcz: Kierowca audi rażąco złamał przepisy
Powiat chojnicki: Dwie dziewczynki ranne w wypadku hulajnogi. Zabrał je śmigłowiec ratunkowy!
Powiat chojnicki: Dwie dziewczynki ranne w wypadku hulajnogi. Zabrał je śmigłowiec ratunkowy!