Na obiad podaj najłatwiejszą zupę dyniową. Wypróbuj przepis dla opornych
W tym artykule:
Najłatwiejsza zupa dyniowa - przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20-25 minut.
Stopień trudności: bardzo łatwy.
Składniki:
- 150 g cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 400 g purée z dyni (gotowca ze słoika lub z puszki albo samodzielnie zrobionego),
- 500 ml bulionu z niską zawartości sodu lub rosołu np.: dobrej jakości ze słoika, lub ekologicznej kostki,
- 30 ml śmietanki kremówki 30-36 procent.
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
- szczypta mielonego imbiru,
- szczypta pieprzu cayenne,
- 1 łyżeczka soli.
- 1 łyżka uprażonych pestek słonecznika,
- 1 łyżka uprażonych pestek dyni.
Jak zrobić najłatwiejszą zupę dyniową na obiad?
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie najprostszej zupy dyniowej zacznij od posiekania bardzo drobno cebuli. Czosnek zetrzyj na drobnej tarce lub przeciśnij przez praskę.
- W średnim garnku o grubym dnie rozgrzej na średniej mocy palnika oliwę z oliwek (aż zacznie lekko błyszczeć). Dodaj cebulę i czosnek, smaż, aż staną się aromatyczne - zajmie to 3-4 minuty.
- Następnie dodaj przetartą dynię ze słoika lub puszki i przyprawy. Do garnka wsyp tymianek, dodaj purée z dyni, sól, kumin, pieprz, imbir i pieprz cayenne.
- Gotuj na średniej mocy palnika, mieszaj, aż mieszanka zacznie parować i przyjemnie pachnieć. Potrwa to około 5 minut.
- Następnie wlej bulion warzywny. Jeśli korzystasz z kostki rosołowej, to wlej do zupy gorącą wodę i wrzuć wybrany produkt. Gotuj, stale mieszając, przez kolejne 3-4 minuty. Zupa zacznie delikatnie bulgotać.
- Przestaw garnek z palnika. Wlej śmietankę, a następnie wymieszaj, aby połączyć składniki.
- Jeśli zależy ci na kremowej konsystencji bez widocznych kawałków warzyw, użyj blendera ręcznego lub przelej zupę do kielichowego i zmiksuj na gładko.
- Najłatwiejszą zupę dyniową podawaj na gorąco! Udekoruj prażonymi pestkami dyni i słonecznika.
Ekspresowa zupa dyniowa last minute
Zupa dyniowa może przyjąć najróżniejsze dodatki. Od egzotycznych z mleczkiem kokosowym, po bardziej swojskie z ziemniakami. Zawsze jednak używaj dobrej jakości przecieru z dyni. Może to być dobrej jakości gotowiec do kupienia w słoikach lub wcześniej np.: w weekend zrobiony w domu z upieczonej i zmiksowanej dyni. W powyższym przepisie polecam też korzystać z kostki rosołowej lub bulionu ze słoika. Te produkty również występują w dobrej jakości. Polecam czytać etykiety i wybierać produkty z niską zawartością sodu i na bazie suszonych warzyw.
Możesz też zamrozić rosół silikonowych foremkach do kostek lodu i wybrać odpowiednią ilość. Najprostsza zupa dyniowa to także pole do popisu, aby domowy rosół zyskał nową odsłonę w sezonowym daniu.
Niech ten przepis zachęci cię do eksperymentowania z doborem dodatkowych warzyw np.: startą marchewką i przyprawami. Ta banalnie prosta zupa dyniowa znakomicie smakuje skropiona olejem z pestek dyni, albo zagryzana grzanką z żółtym serem. Smacznego!