Na obiad sycące spaghetti carbonara

Włochy to kraj najczęściej kojarzony z makaronem spaghetti. Jednym z podstawowych sosów do włoskiej pasty jest carbonara. Poza dobrej jakości makaronem ugotowanym al dente potrzebne są tylko cztery składniki. Jednak zrezygnuj śmietany, aby zyskać prawdziwie włoskie danie. Podpowiadamy przepis na tradycyjną carbonarę. Tym daniem nie pogardzą nawet Włosi.
Spaghetti carbonaraKlasyczne spaghetti carbonara przygotujesz bez użycia śmietany i boczku.
Źródło zdjęć: © freepik.com | freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
  • Pancetta
  • Spaghetti
  • Parmezan
  • Jajka
[1/4] Tradycyjnie do carbonary Włosi stosują pancettę (dojrzewający boczek wieprzowy) lub guanciale, czyli peklowany policzek lub podgardle wieprzowe. Źródło zdjęć: 123rf.com | 123rf.com/tycoon751/zdjęcie ilustracyjne

Przygotowując domową carbonarę zgodnie z włoską tradycją, ważne jest korzystanie z trzech rodzajów makaronu: spaghetti, spaghettoni lub rigatoni o mezze maniche. Każdy włoski makaron powinien być ugotowany w mocno osolonej wodzie. Szefowa kuchni Samin Nosrat podkreśla, że wrzątek do gotowania makaronu ma być tak słony, jak woda morska. Zaleca, aby na każdy litr wody użyć dwóch płaskich łyżek stołowych soli koszernej lub czterech łyżeczek drobnej soli morskiej.
W galerii możesz zobaczyć składniki potrzebne do spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara - przepis na tradycyjne danie

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.

Składniki:









  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 120 g guanciale lub pancetty,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 100 g sera pecorino romano,
  • 20 g parmezanu dojrzewającego przez 24 miesiące,
  • 10 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Jak zrobić carbonarę?

Przygotowanie:













  1. Jeżeli wybrałeś guanciale, usuń z niej pieprz i skórkę. W przypadku pancetty nie musisz tego robić. Wybrane mięso należy pokroić w kostkę o wymiarach 1 × 1 cm. Następnie trzeba ją przesmażyć na rozgrzanej patelni.
  2. W momencie wytapiania tłuszczu i brązowienia mięsa trzeba mieszać mięso, aż cały tłuszcz się wytopi.
  3. Następnie guanciale lub pancette należy smażyć na wolnym ogniu na około 20 minut. Mają nabrać smaku we własnym sosie.
  4. Chrupiące kawałki mięsa trzymaj w cieple, ale nie usuwaj wytopionego tłuszczu.
  5. Na tarce należy zetrzeć pecorino romano i parmezan i wymieszać.
  6. Następnie zagotuj i osól wodę i wrzuć do niej spaghetti. Gotuj do momentu osiągnięcia stopnia al dente.
  7. W misce należy roztrzepać jajka i dodaj około 80 g sera oraz 7 g świeżo zmielonego pieprzu. Wszystkie składniki należy wymieszać.
  8. Z gotującego się makaronu odlej chochelkę wody, która zagęści sos. Odcedź niemal ugotowany makaron, dodaj bezpośrednio do miski z jajkami, pieprzem i serem. Dokładnie wymieszaj spaghetti z powstałym sosem.
  9. Następnie odstaw carbonarę, i po chwili dodaj chrupkie guanciale i łyżeczkę wytopionego tłuszczu.
  10. Carbonarę wymieszaj energicznie okrężnymi ruchami, aby produkty się połączyły. Dodaj chochlę wody z gotowania makaronu, aby powstała jednolita masa.
  11. Serwuj od razu po połączeniu składników i posyp serem.

Zobacz także: Jak zrobić tradycyjne włoskie risotto? Jeden składnik was zaskoczy. Przepis od słynnego mistrza kuchni z Mediolanu

Spaghetti carbonara - najczęstsze błędy

Według tradycyjnych włoskich przepisów podawanych od lat 90. XX wieku największymi błędami są sosy carbonara ze śmietaną, z dodatkiem boczku zamiast włoskiej guanciali lub pancetty, a także używanie samego parmezanu. Włosi dopuszczają stosowanie połączenia sera pecorino romano z parmezanem, ale najlepszy efekt uzyskuje się stosując samo pecorino. Jednak największą kulinarną zbrodnią jest dodatek czosnku, cebuli i skwarek. Każde odstępstwo od reguły nie będzie dawało carbonary.

Gotowanie makaronu - nie marnuj oliwy

Śmiało można zrezygnować z dodawania oleju lub oliwy do wody. Przez długi czas pokutował mit, że ten składnik zapobiega sklejaniu się makaronu. Jest to kosztowny wydatek, a makaron powinien swobodnie pływać we wrzątku przez około 9 minut. Wtedy będzie lekko twardy, czyli al dente i idealnie połączy się z wybranym sosem. Warto też pamiętać złotą proporcję, czyli na jedną osobę przypada 100 g suchego makaronu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Wybrane dla Ciebie
Kielce: Krzysztof Zalewski zagrał w Filharmonii Świętokrzyskiej
Kielce: Krzysztof Zalewski zagrał w Filharmonii Świętokrzyskiej
Warszawa: Pobity taksówkarz w centrum. Jedna osoba zatrzymana
Warszawa: Pobity taksówkarz w centrum. Jedna osoba zatrzymana
"Skowronki" kontra "sowy", czyli komu żyje się lepiej
"Skowronki" kontra "sowy", czyli komu żyje się lepiej
2. liga koszykarzy. Hydrotruck Radom wygrał hitowe spotkanie
2. liga koszykarzy. Hydrotruck Radom wygrał hitowe spotkanie
Piłkarki ręczne TAURON Ruch Szczypiorno nie dały rady Piotrcovii
Piłkarki ręczne TAURON Ruch Szczypiorno nie dały rady Piotrcovii
Rzeszów: Potańcówka Miejska dla Seniorów w Zespole Szkół Mechanicznych
Rzeszów: Potańcówka Miejska dla Seniorów w Zespole Szkół Mechanicznych
Bielsko-Biała: Marsz Strachów. Dziwne stwory na ulicach miasta
Bielsko-Biała: Marsz Strachów. Dziwne stwory na ulicach miasta
Tragedia w Tatrach Wysokich. Turysta z Węgier porwany przez potok. Odnaleziono ciało
Tragedia w Tatrach Wysokich. Turysta z Węgier porwany przez potok. Odnaleziono ciało
Poznańskie derby na zakończenie rundy jesiennej Hokej Superligi
Poznańskie derby na zakończenie rundy jesiennej Hokej Superligi
Warszawa: Ogień w budynku na Pradze. Na miejscu cztery zastępy straży
Warszawa: Ogień w budynku na Pradze. Na miejscu cztery zastępy straży
Gdańsk: "Dziewczyny grają fair" w Ergo Arenie. 23 drużyny kobiece
Gdańsk: "Dziewczyny grają fair" w Ergo Arenie. 23 drużyny kobiece
Jedyny taki Wolfenstein. RtCW potrafił przestraszyć
Jedyny taki Wolfenstein. RtCW potrafił przestraszyć