Na podwieczorek marcepanowe pszczoły. Tym przysmakiem uszczęśliwisz dzieci
Masz ochotę na smakołyk na bazie marcepanu? Proponuję zrobić marcepanowe pszczoły, które zadziwią formą niejednego łasucha. Oryginalny przepis znalazłam w publikacji znanej przez prawie każde dziecko w latach 90. XX wieku. Była to „Książka kucharska Kubusia Puchatka”. Polecam zrobić ten deser na Dzień Pszczółki Mai przypadający w kalendarzu świąt nietypowych 24 lipca.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | truembie/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Marcepanowe pszczoły – przepis na szybki deser jak w dzieciństwie
Liczba porcji: 20 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: bardzo łatwy.
Składniki:
- 200 g cukru pudru (może być odrobinę więcej),
- 100 g zmielonych drobno migdałów,
- 1 łyżeczka esencji migdałowej,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka kakao lub czekolady w proszku,
- 1 pudełko drażetek czekoladowych,
- 2 łyżki porzeczek lub rodzynek.
Jak zrobić marcepanowe pszczoły?
Sposób przygotowania:
- Najpierw włóż zmielone migdały do miski i przesiej przez sitko cukier puder.
- Dolej esencję waniliową i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Następnie wbij jajko do filiżanki i roztrzep widelcem.
- Białko i żółtko muszą stworzyć jednolitą masę.
- Roztrzepane jajko wlewaj do miski, cały czas mieszając łyżką, aż powstanie gładka, gęsta pasta.
- Rozdziel pastę na 20 porcji. Posyp ręce cukrem pudrem i z każdej części zrób kulkę.
- Lekko je spłaszcz z jednej strony i ułóż kulki w odstępach na półmisku. Możesz rozdzielić je na kilka naczyń.
- Wsyp do sitka kakao i trzymając nad półmiskiem, posyp uformowane z marcepanu pszczółki.
- Następnie ostrożnie unieś dłonią każdą marcepanową pszczółkę i przy pomocy widelca zrób na niej poprzeczne paski.
- W każdą pszczółkę wetknij po dwie drażetki czekoladowe prostopadle do prążków z kakao. Tak powstaną skrzydełka pszczoły.
- Na koniec każdej pszczółce zrób oczy z porzeczek lub rodzynek.
Niech ten prosty przepis przeniesie cię do przysmaku z czasów dzieciństwa. Zamiast używać kakao w proszku, możesz zrobić też paski na pszczółkach z polewy czekoladowej. Cienkie strużki sprawdzą się jako paski na owadach. Smacznego!