Na śniadanie upiecz fit omlet z serka wiejskiego. Nikt nie zgadnie, z czego jest zrobiony
W tym artykule:
Omlet z serkiem wiejskim na słono to zdrowe i sycące danie. Idealne na początek dnia, gdy potrzebujesz zastrzyku energii na dłuższy czas. Zamiast mąki pszennej polecam dodać płatki owsiane, które zblendujesz z jajkami na gładką masę. Polecam zrobić omlet z serka wiejskiego z piekarnika, dzięki czemu rogi będą apetycznie przypieczone. Taki omlet polecam serwować z sałatką ze świeżych pomidorów, kawałkami mozzarelli i liśćmi szpinaku. Taki omlet możesz także użyć jako szybki i zdrowy spód do pizzy. Wystarczy piec go 30 minut, gdy się zarumieni, wyjmij, ułóż klasyczne dodatki i zapiekaj przez około 10 minut, aż ser się rozpuści. Po prostu pyszne!
Omlet z serka wiejskiego – prosty przepis na śniadanie
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 5 minut + 30 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g serka wiejskiego,
- 2 jajka,
- 110 g płatków owsianych,
- 150 ml wody.
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- szczypta mielonego suszonego czosnku.
Jak zrobić omlet z serka wiejskiego?
Sposób przygotowania:
- W kielichu blendera lub w wysokim słoiku umieść wszystkie składniki.
- Zmiksuj na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, to dodaj łyżkę wody.
- Dwie prostokątne blaszki do pieczenia o wymiarach 40 × 28 lub okrągłe naczynia do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylej do nich po równo masę na omlet z serka wiejskiego.
- Oba omlety piecz przez 30-40 minut w rozgrzanym piekarniku do 175°C z opcją grzania góra-dół.
- Gotowy omlet z serka wiejskiego wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia na 3 minuty.
- Upieczony omlet przekrój na pół i ułóż ulubione warzywa.
- Omlet zawiń w rulon i podawaj.
Omlet z serka wiejskiego na patelni
Taki omlet z serkiem wiejskim możesz także usmażyć na patelni. Wystarczy patelnię rozgrzać i rozpuść na niej klarowane masło lub olej kokosowy. A następnie smażyć z obu stron na rumiany kolor przez 4 minuty. Taki omlet możesz także zjeść na słodko ze świeżymi owocami i odrobiną masła orzechowego.
Niech ten przepis zachęci cię do zrobienia pysznego omletu z niecodziennym składnikiem. Smacznego!