Najlepsze przepisy na śliwki w tym sezonie. Od Eton mess po gulasz z jelenia

Sezon na śliwki jest krótki, ale słodki - trwa od sierpnia do października, więc właśnie teraz warto się nim cieszyć. Niezależnie od tego, czy wolisz rubinowe Victorii, ciemne, zamglone Marjorie Seedling, czy złocisto-zielone renklody, to właśnie teraz śliwki są najsoczystsze i najpełniejsze smaku. Idealnie balansują pomiędzy słodyczą a kwasowością, z doskonałym, lekko chrupiącym miąższem.
Galette ze śliwkamiDomowe galette ze śliwkami to jeden z proponowanych deserów na późne lato.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | manyakotic/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Choć świetnie smakują prosto z miski, śliwki najbardziej błyszczą w kuchni. Piecz je, gotuj, wykorzystuj do ciast, zapiekaj pod kruchym ciastem lub łącz z wyrazistymi przyprawami - ich wyrazisty smak sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach.

W tym zestawieniu znajdziesz przepisy, które pokazują, jak wiele można zrobić ze śliwką. Pomyśl o kleistym daniu z jeleniem po syczuańsku, pieczonych śliwkach i tymianku w Eton mess czy kończącym lato odwróconym cieście śliwkowym, podawanym na ciepło z kremowym crème Anglaise. Dla planujących z wyprzedzeniem jest też mrożona tarta z marcepanem, a na szybki, elegancki deser - śliwki w hibiskusowym syropie z kremem sernikowym.

To dania na przełom sezonów - od subtelnego końca lata po złotą jesień - i dowód na to, jak wszechstronna potrafi być niepozorna śliwka. Niezależnie od tego, czy zbierasz je w ogrodzie, kupujesz u warzywniaka, czy zamawiasz online, to najlepszy moment, by się zaopatrzyć i zabrać do gotowania.

Świeże śliwki dodają mięsu słodko-kwaśnego smaku.
Świeże śliwki dodają mięsu słodko-kwaśnego smaku. © GettyImages.com | Yuliya Furman / 500px/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Gulasz z jelenia z kleistymi śliwkami syczuańskimi

Stworzony przez kucharkę i stylistkę jedzenia Esther Clark, ten fantastyczny przepis idealnie wpisuje się w przejście z lata w jesień. Słodko-kwaśne śliwki, aromatyczny imbir i pieprz syczuański świetnie współgrają z wyrazistym jeleniem, ale jeśli wolisz, możesz użyć pokrojonej wołowiny lub wieprzowiny. Podawaj z gotowanym na parze krótkim ryżem i posyp danie czarnym lub białym sezamem.

Liczba porcji: dla 4 osób.

Przygotowanie: 20 minut.

Pieczenie: 1 godzina 45 minut.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 500 g ekologicznego jelenia, pokrojonego w kostkę,
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte lub starte,
  • 5 cm kawałek imbiru, obrany i pokrojony w słupki,
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego, rozgniecionego,
  • szczypta płatków chilli,
  • 1 gwiazdka anyżu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 pęczek dymki, grubo posiekany,
  • 400 ml bulionu wołowego,
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki mirinu,
  • 5 śliwek, przekrojonych na pół, bez pestek,
  • 300 g brokułów typu broccolini,
  • 2 łyżeczki białego lub czarnego sezamu,
  • 400 g ryżu krótkoziarnistego, gotowany na parze do podania.

Jak zrobić gulasz z jelenia z kleistymi śliwkami po syczuańsku?

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem). W dużym, ciężkim garnku mocno rozgrzej olej, dodaj jelenia i smaż przez 5 minut, obracając raz, aż mięso się przyrumieni.
  2. Dodaj czosnek, imbir, pieprz syczuański, płatki chilli i anyż - smaż 2 minuty. Wsyp mąkę, smaż minutę, następnie dodaj dymkę (odłóż trochę do dekoracji), bulion, sos sojowy, ocet, cukier i mirin. Doprowadź do wrzenia, przykryj i wstaw do piekarnika na 1 godzinę.
  3. Wyjmij garnek z piekarnika, dodaj śliwki, ponownie przykryj i piecz jeszcze 30 minut, aż mięso zmięknie. Dopraw do smaku.
  4. Brokuły gotuj na parze, aż będą miękkie. Podawaj z jeleniem i śliwkami, ryżem, posyp sezamem i resztą dymki.

Eton mess z pieczonymi śliwkami, tymiankiem i miodem

"Dodatek miodu sprawia, że bezy mają lepką, bogatszą strukturę i złocisty, maślany kolor - mówi kucharka i autorka Tucking In, Sophie Wyburd. - Połącz bezy z tymiankowymi śliwkami i kwaśną, ubijaną śmietaną, a otrzymasz dekadencką, ale przystępną wersję klasycznego deseru".

Liczba porcji: dla 6 osób.

Przygotowanie: 30 minut

Pieczenie: 1 godzina 35 minut

Składniki:

  • 4 duże białka,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 100 g płynnego miodu,
  • 400 g śliwek, pokrojonych w cząstki,
  • 4 gałązki tymianku,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 250 ml greckiego jogurtu.

Jak zrobić Eton mess z pieczonymi śliwkami?

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150°C (130°C z termoobiegiem), gaz 2. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia. W dużej misce ubij białka na sztywną pianę.
  2. Stopniowo, partiami, wsypuj cukier, za każdym razem dobrze miksując. Do ubitych białek dodaj miód i ubij ponownie na sztywno.
  3. Nakładaj masę na blachę, formując 12 małych kopczyków. Piecz 1 godzinę 15 minut, następnie wyłącz piekarnik i pozostaw bezy do całkowitego ostygnięcia i wysuszenia. Po wystudzeniu przełóż do pojemnika - można przechowywać do 2 dni.
  4. Na śliwki: rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem), gaz 6. Ułóż śliwki w brytfannie, dodaj tymianek i piecz 15-20 minut do miękkości. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Śmietankę ubij na sztywno, delikatnie wymieszaj z jogurtem.
  6. Bezy połam, przekładaj w sześciu szklankach naprzemiennie z kremem i pieczonymi śliwkami. Podawaj na ciepło.

Galette ze śliwkami i marcepanem

Stylistka jedzenia, autorka przepisów i książek Emily Jonzen przedstawia tartę ze śliwkami i marcepanem - prostą do przygotowania, ale efektowną dekorację stołu. Zrób ją zawczasu i zamroź, a przed podaniem po prostu upiecz zamrożoną i podaj z lodami waniliowymi, jeśli lubisz. Jeszcze szybciej? Użyj mrożonych wiśni bez pestek zamiast śliwek.

Liczba porcji: dla 8 osób.

Przygotowanie: 20 minut.

Pieczenie: 40 minut.

Składniki:

  • 500 g śliwek, bez pestek, pokrojonych na 1 cm cząstki,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 50 g złotego cukru drobnego,
  • skórka z 1 klementynki,
  • trochę cukru pudru do oprószenia,
  • 100 g złotego marcepanu,
  • 1 płat gotowego ciasta kruchego, rozmrożonego w lodówce,
  • 1 łyżka mielonych migdałów,
  • 1 żółtko, roztrzepane,
  • 2 łyżki płatków migdałów,
  • 1 gałka lodów waniliowych do podania (opcjonalnie).

Jak zrobić galette ze śliwkami i marcepanem?

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki wymieszaj w dużej misce z mąką kukurydzianą, cynamonem, cukrem i skórką z klementynki; dokładnie obtocz.
  2. Lekko posyp stolnicę cukrem pudrem, rozwałkuj 75 g marcepanu na okrąg o średnicy 22 cm.
  3. Resztę marcepanu pokrój w kostkę 1 cm. Rozwałkuj ciasto kruche na 25 cm okrągły placek (na papierze do pieczenia). Na środku połóż marcepanowy krążek, posyp mielonymi migdałami. Ułóż śliwki pozostawiając 3 cm marginesu ciasta. Posyp pokrojonym marcepanem.
  4. Zawiń brzegi ciasta zachodząc na śliwki, sklejając pęknięcia. Posmaruj ciasto żółtkiem i obsyp płatkami migdałów. Przestaw galette na blachę, przykryj, opisz i zamroź do 4 tygodni.
  5. Przed pieczeniem rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem).
  6. Rozgrzej dużą blachę w piekarniku przez 10 minut. Przełóż zamrożoną galette (na papierze) na rozgrzaną blachę i piecz 35-40 minut aż ciasto się zezłoci i zyskane będzie chrupiące.
  7. Studź 5-10 minut przed podaniem. Pozostałości przechowuj w lodówce do 2 dni.

Śliwki w cukrze hibiskusowym z kremem sernikowym i miodem

Hibiskusowe śliwki Alexiny Anatole z kremem sernikowym i miodem spełnią oczekiwania na szybki, owocowy, rozpustny deser. "Pieczenie śliwek wzmacnia ich słodycz - mówi kucharka, prezenterka i autorka książki Sweet. - Tutaj są nasączone smakiem hibiskusa i posypane chrupiącą kruszonką."

Liczba porcji: dla 4 osób.

Przygotowanie: 15 minut.

Pieczenie: 30 minut.

Składniki:

  • 1 łyżka cukru,
  • 1 torebka herbaty hibiskusowej,
  • 4 śliwki, pokrojone w ćwiartki, bez pestek,
  • 1 gwiazdka anyżu,
  • 280 g serka śmietankowego,
  • 2 łyżki crème fraîche,
  • 5 ciastek imbirowych, pokruszonych.

Jak zrobić śliwki w cukrze hibiskusowym z kremem sernikowym?

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem). W moździerzu rozgnieć cukier z zawartością torebki herbaty hibiskusowej na różowy cukier.
  2. Śliwki ułóż ciasno w brytfannie. Posyp hibiskusowym cukrem, rozłóż skórką do dołu, dodaj 75 ml wody i gwiazdkę anyżu. Piecz 30 minut, aż będą miękkie. Odstaw do stygnięcia.
  3. Krem: zmiksuj serek, crème fraîche i miód na gładko. Schłódź.
  4. Do podania: kilka kawałków śliwki, porcja kremu sernikowego i posypka z ciastek. Skrop sokiem z pieczenia.
  5. Pozostałe śliwki można przechowywać do 3-4 dni w lodówce.

Puszyste ciasto ze śliwkami z kremem waniliowym to znakomite połączenie smaków na deser.
Puszyste ciasto ze śliwkami z kremem waniliowym to znakomite połączenie smaków na deser. © GettyImages.com | manyakotic/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Późnoletnie ciasto śliwkowe z kremem Anglaise

Jedz to odwrócone ciasto na ciepło, aby cieszyć się jego lepko-słodkim smakiem. Szukasz więcej przepisów na ciasta? Nie szukaj dalej.

Liczba porcji: dla 8 osób.

Czas przygotowania: 1 godzina.

Składniki:

  • 50 g miękkiego brązowego cukru, na polewę ze śliwek,
  • 150 g masła, miękkiego,
  • 4 dojrzałe śliwki, przekrojone na pół, bez pestek,
  • 100 g złotego cukru drobnego do biszkoptu,
  • 2 duże jajka do ciasta + 3 żółtka do kremu Anglaise,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego do ciasta
  • 110 g mąki pszennej,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.
Krem anglaise:
  • 60 g cukru,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 1 laska wanilii, przecięta na pół.

Jak zrobić ciasto śliwkowe z kremem anglaise?

Sposób przygotowania:

  1. Wyłóż spód głębokiej tortownicy (18 cm z wyjmowanym dnem) papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem).
  2. Utrzyj 50 g brązowego cukru i 50 g masła na gładką masę. Rozprowadź ją na dnie formy, rozłóż śliwki przecięciem do dołu.
  3. W tej samej misce ubij 100 g masła i 100 g cukru na ciasto przez 4-5 minut mikserem, aż masa będzie jasna i puszysta.
  4. Dodaj po jednym jajku, za każdym razem dobrze ubijając. Dodaj wanilię, przesianą mąkę pszenną z proszek do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszaj do połączenia, przełóż na śliwki.
  5. Wyrównaj ciasto, wstaw formę na blachę i piecz 30 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 170°C (150°C z termoobiegiem) i piecz jeszcze 20-25 minut, aż środek ciasta przestanie się trząść, a patyczek wyjdzie suchy.
  6. Studź w formie 15 minut, potem odwróć na talerz, ostrożnie zdejmij papier.
  7. Przygotuj krem anglaise: ubij żółtka z 60 g cukru na parze do rozpuszczenia. W rondlu podgrzej śmietankę z laską wanilii, aż zacznie parować.
  8. Wyjmij wanilię, wolno wlej śmietankę do żółtek, ciągle ubijając.
  9. Przelej do rondla, mieszaj na małym ogniu ok. 5 minut, aż zgęstnieje. Przecedź do dzbanka i podawaj.

© Independent Digital News & Media Ltd

Wybrane dla Ciebie
Kielce: Krzysztof Zalewski zagrał w Filharmonii Świętokrzyskiej
Kielce: Krzysztof Zalewski zagrał w Filharmonii Świętokrzyskiej
Warszawa: Pobity taksówkarz w centrum. Jedna osoba zatrzymana
Warszawa: Pobity taksówkarz w centrum. Jedna osoba zatrzymana
"Skowronki" kontra "sowy", czyli komu żyje się lepiej
"Skowronki" kontra "sowy", czyli komu żyje się lepiej
2. liga koszykarzy. Hydrotruck Radom wygrał hitowe spotkanie
2. liga koszykarzy. Hydrotruck Radom wygrał hitowe spotkanie
Piłkarki ręczne TAURON Ruch Szczypiorno nie dały rady Piotrcovii
Piłkarki ręczne TAURON Ruch Szczypiorno nie dały rady Piotrcovii
Rzeszów: Potańcówka Miejska dla Seniorów w Zespole Szkół Mechanicznych
Rzeszów: Potańcówka Miejska dla Seniorów w Zespole Szkół Mechanicznych
Bielsko-Biała: Marsz Strachów. Dziwne stwory na ulicach miasta
Bielsko-Biała: Marsz Strachów. Dziwne stwory na ulicach miasta
Tragedia w Tatrach Wysokich. Turysta z Węgier porwany przez potok. Odnaleziono ciało
Tragedia w Tatrach Wysokich. Turysta z Węgier porwany przez potok. Odnaleziono ciało
Poznańskie derby na zakończenie rundy jesiennej Hokej Superligi
Poznańskie derby na zakończenie rundy jesiennej Hokej Superligi
Warszawa: Ogień w budynku na Pradze. Na miejscu cztery zastępy straży
Warszawa: Ogień w budynku na Pradze. Na miejscu cztery zastępy straży
Gdańsk: "Dziewczyny grają fair" w Ergo Arenie. 23 drużyny kobiece
Gdańsk: "Dziewczyny grają fair" w Ergo Arenie. 23 drużyny kobiece
Jedyny taki Wolfenstein. RtCW potrafił przestraszyć
Jedyny taki Wolfenstein. RtCW potrafił przestraszyć