Najlepsze przepisy na śliwki w tym sezonie. Od Eton mess po gulasz z jelenia

Sezon na śliwki jest krótki, ale słodki - trwa od sierpnia do października, więc właśnie teraz warto się nim cieszyć. Niezależnie od tego, czy wolisz rubinowe Victorii, ciemne, zamglone Marjorie Seedling, czy złocisto-zielone renklody, to właśnie teraz śliwki są najsoczystsze i najpełniejsze smaku. Idealnie balansują pomiędzy słodyczą a kwasowością, z doskonałym, lekko chrupiącym miąższem.
Galette ze śliwkamiDomowe galette ze śliwkami to jeden z proponowanych deserów na późne lato.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | manyakotic/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Choć świetnie smakują prosto z miski, śliwki najbardziej błyszczą w kuchni. Piecz je, gotuj, wykorzystuj do ciast, zapiekaj pod kruchym ciastem lub łącz z wyrazistymi przyprawami - ich wyrazisty smak sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach.

W tym zestawieniu znajdziesz przepisy, które pokazują, jak wiele można zrobić ze śliwką. Pomyśl o kleistym daniu z jeleniem po syczuańsku, pieczonych śliwkach i tymianku w Eton mess czy kończącym lato odwróconym cieście śliwkowym, podawanym na ciepło z kremowym crème Anglaise. Dla planujących z wyprzedzeniem jest też mrożona tarta z marcepanem, a na szybki, elegancki deser - śliwki w hibiskusowym syropie z kremem sernikowym.

To dania na przełom sezonów - od subtelnego końca lata po złotą jesień - i dowód na to, jak wszechstronna potrafi być niepozorna śliwka. Niezależnie od tego, czy zbierasz je w ogrodzie, kupujesz u warzywniaka, czy zamawiasz online, to najlepszy moment, by się zaopatrzyć i zabrać do gotowania.

Świeże śliwki dodają mięsu słodko-kwaśnego smaku.
Świeże śliwki dodają mięsu słodko-kwaśnego smaku. © GettyImages.com | Yuliya Furman / 500px/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Gulasz z jelenia z kleistymi śliwkami syczuańskimi

Stworzony przez kucharkę i stylistkę jedzenia Esther Clark, ten fantastyczny przepis idealnie wpisuje się w przejście z lata w jesień. Słodko-kwaśne śliwki, aromatyczny imbir i pieprz syczuański świetnie współgrają z wyrazistym jeleniem, ale jeśli wolisz, możesz użyć pokrojonej wołowiny lub wieprzowiny. Podawaj z gotowanym na parze krótkim ryżem i posyp danie czarnym lub białym sezamem.

Liczba porcji: dla 4 osób.

Przygotowanie: 20 minut.

Pieczenie: 1 godzina 45 minut.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 500 g ekologicznego jelenia, pokrojonego w kostkę,
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte lub starte,
  • 5 cm kawałek imbiru, obrany i pokrojony w słupki,
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego, rozgniecionego,
  • szczypta płatków chilli,
  • 1 gwiazdka anyżu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 pęczek dymki, grubo posiekany,
  • 400 ml bulionu wołowego,
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki mirinu,
  • 5 śliwek, przekrojonych na pół, bez pestek,
  • 300 g brokułów typu broccolini,
  • 2 łyżeczki białego lub czarnego sezamu,
  • 400 g ryżu krótkoziarnistego, gotowany na parze do podania.

Jak zrobić gulasz z jelenia z kleistymi śliwkami po syczuańsku?

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem). W dużym, ciężkim garnku mocno rozgrzej olej, dodaj jelenia i smaż przez 5 minut, obracając raz, aż mięso się przyrumieni.
  2. Dodaj czosnek, imbir, pieprz syczuański, płatki chilli i anyż - smaż 2 minuty. Wsyp mąkę, smaż minutę, następnie dodaj dymkę (odłóż trochę do dekoracji), bulion, sos sojowy, ocet, cukier i mirin. Doprowadź do wrzenia, przykryj i wstaw do piekarnika na 1 godzinę.
  3. Wyjmij garnek z piekarnika, dodaj śliwki, ponownie przykryj i piecz jeszcze 30 minut, aż mięso zmięknie. Dopraw do smaku.
  4. Brokuły gotuj na parze, aż będą miękkie. Podawaj z jeleniem i śliwkami, ryżem, posyp sezamem i resztą dymki.

Eton mess z pieczonymi śliwkami, tymiankiem i miodem

"Dodatek miodu sprawia, że bezy mają lepką, bogatszą strukturę i złocisty, maślany kolor - mówi kucharka i autorka Tucking In, Sophie Wyburd. - Połącz bezy z tymiankowymi śliwkami i kwaśną, ubijaną śmietaną, a otrzymasz dekadencką, ale przystępną wersję klasycznego deseru".

Liczba porcji: dla 6 osób.

Przygotowanie: 30 minut

Pieczenie: 1 godzina 35 minut

Składniki:

  • 4 duże białka,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 100 g płynnego miodu,
  • 400 g śliwek, pokrojonych w cząstki,
  • 4 gałązki tymianku,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 250 ml greckiego jogurtu.

Jak zrobić Eton mess z pieczonymi śliwkami?

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150°C (130°C z termoobiegiem), gaz 2. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia. W dużej misce ubij białka na sztywną pianę.
  2. Stopniowo, partiami, wsypuj cukier, za każdym razem dobrze miksując. Do ubitych białek dodaj miód i ubij ponownie na sztywno.
  3. Nakładaj masę na blachę, formując 12 małych kopczyków. Piecz 1 godzinę 15 minut, następnie wyłącz piekarnik i pozostaw bezy do całkowitego ostygnięcia i wysuszenia. Po wystudzeniu przełóż do pojemnika - można przechowywać do 2 dni.
  4. Na śliwki: rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem), gaz 6. Ułóż śliwki w brytfannie, dodaj tymianek i piecz 15-20 minut do miękkości. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Śmietankę ubij na sztywno, delikatnie wymieszaj z jogurtem.
  6. Bezy połam, przekładaj w sześciu szklankach naprzemiennie z kremem i pieczonymi śliwkami. Podawaj na ciepło.

Galette ze śliwkami i marcepanem

Stylistka jedzenia, autorka przepisów i książek Emily Jonzen przedstawia tartę ze śliwkami i marcepanem - prostą do przygotowania, ale efektowną dekorację stołu. Zrób ją zawczasu i zamroź, a przed podaniem po prostu upiecz zamrożoną i podaj z lodami waniliowymi, jeśli lubisz. Jeszcze szybciej? Użyj mrożonych wiśni bez pestek zamiast śliwek.

Liczba porcji: dla 8 osób.

Przygotowanie: 20 minut.

Pieczenie: 40 minut.

Składniki:

  • 500 g śliwek, bez pestek, pokrojonych na 1 cm cząstki,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 50 g złotego cukru drobnego,
  • skórka z 1 klementynki,
  • trochę cukru pudru do oprószenia,
  • 100 g złotego marcepanu,
  • 1 płat gotowego ciasta kruchego, rozmrożonego w lodówce,
  • 1 łyżka mielonych migdałów,
  • 1 żółtko, roztrzepane,
  • 2 łyżki płatków migdałów,
  • 1 gałka lodów waniliowych do podania (opcjonalnie).

Jak zrobić galette ze śliwkami i marcepanem?

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki wymieszaj w dużej misce z mąką kukurydzianą, cynamonem, cukrem i skórką z klementynki; dokładnie obtocz.
  2. Lekko posyp stolnicę cukrem pudrem, rozwałkuj 75 g marcepanu na okrąg o średnicy 22 cm.
  3. Resztę marcepanu pokrój w kostkę 1 cm. Rozwałkuj ciasto kruche na 25 cm okrągły placek (na papierze do pieczenia). Na środku połóż marcepanowy krążek, posyp mielonymi migdałami. Ułóż śliwki pozostawiając 3 cm marginesu ciasta. Posyp pokrojonym marcepanem.
  4. Zawiń brzegi ciasta zachodząc na śliwki, sklejając pęknięcia. Posmaruj ciasto żółtkiem i obsyp płatkami migdałów. Przestaw galette na blachę, przykryj, opisz i zamroź do 4 tygodni.
  5. Przed pieczeniem rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem).
  6. Rozgrzej dużą blachę w piekarniku przez 10 minut. Przełóż zamrożoną galette (na papierze) na rozgrzaną blachę i piecz 35-40 minut aż ciasto się zezłoci i zyskane będzie chrupiące.
  7. Studź 5-10 minut przed podaniem. Pozostałości przechowuj w lodówce do 2 dni.

Śliwki w cukrze hibiskusowym z kremem sernikowym i miodem

Hibiskusowe śliwki Alexiny Anatole z kremem sernikowym i miodem spełnią oczekiwania na szybki, owocowy, rozpustny deser. "Pieczenie śliwek wzmacnia ich słodycz - mówi kucharka, prezenterka i autorka książki Sweet. - Tutaj są nasączone smakiem hibiskusa i posypane chrupiącą kruszonką."

Liczba porcji: dla 4 osób.

Przygotowanie: 15 minut.

Pieczenie: 30 minut.

Składniki:

  • 1 łyżka cukru,
  • 1 torebka herbaty hibiskusowej,
  • 4 śliwki, pokrojone w ćwiartki, bez pestek,
  • 1 gwiazdka anyżu,
  • 280 g serka śmietankowego,
  • 2 łyżki crème fraîche,
  • 5 ciastek imbirowych, pokruszonych.

Jak zrobić śliwki w cukrze hibiskusowym z kremem sernikowym?

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem). W moździerzu rozgnieć cukier z zawartością torebki herbaty hibiskusowej na różowy cukier.
  2. Śliwki ułóż ciasno w brytfannie. Posyp hibiskusowym cukrem, rozłóż skórką do dołu, dodaj 75 ml wody i gwiazdkę anyżu. Piecz 30 minut, aż będą miękkie. Odstaw do stygnięcia.
  3. Krem: zmiksuj serek, crème fraîche i miód na gładko. Schłódź.
  4. Do podania: kilka kawałków śliwki, porcja kremu sernikowego i posypka z ciastek. Skrop sokiem z pieczenia.
  5. Pozostałe śliwki można przechowywać do 3-4 dni w lodówce.

Puszyste ciasto ze śliwkami z kremem waniliowym to znakomite połączenie smaków na deser.
Puszyste ciasto ze śliwkami z kremem waniliowym to znakomite połączenie smaków na deser. © GettyImages.com | manyakotic/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Późnoletnie ciasto śliwkowe z kremem Anglaise

Jedz to odwrócone ciasto na ciepło, aby cieszyć się jego lepko-słodkim smakiem. Szukasz więcej przepisów na ciasta? Nie szukaj dalej.

Liczba porcji: dla 8 osób.

Czas przygotowania: 1 godzina.

Składniki:

  • 50 g miękkiego brązowego cukru, na polewę ze śliwek,
  • 150 g masła, miękkiego,
  • 4 dojrzałe śliwki, przekrojone na pół, bez pestek,
  • 100 g złotego cukru drobnego do biszkoptu,
  • 2 duże jajka do ciasta + 3 żółtka do kremu Anglaise,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego do ciasta
  • 110 g mąki pszennej,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.
Krem anglaise:
  • 60 g cukru,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 1 laska wanilii, przecięta na pół.

Jak zrobić ciasto śliwkowe z kremem anglaise?

Sposób przygotowania:

  1. Wyłóż spód głębokiej tortownicy (18 cm z wyjmowanym dnem) papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem).
  2. Utrzyj 50 g brązowego cukru i 50 g masła na gładką masę. Rozprowadź ją na dnie formy, rozłóż śliwki przecięciem do dołu.
  3. W tej samej misce ubij 100 g masła i 100 g cukru na ciasto przez 4-5 minut mikserem, aż masa będzie jasna i puszysta.
  4. Dodaj po jednym jajku, za każdym razem dobrze ubijając. Dodaj wanilię, przesianą mąkę pszenną z proszek do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszaj do połączenia, przełóż na śliwki.
  5. Wyrównaj ciasto, wstaw formę na blachę i piecz 30 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 170°C (150°C z termoobiegiem) i piecz jeszcze 20-25 minut, aż środek ciasta przestanie się trząść, a patyczek wyjdzie suchy.
  6. Studź w formie 15 minut, potem odwróć na talerz, ostrożnie zdejmij papier.
  7. Przygotuj krem anglaise: ubij żółtka z 60 g cukru na parze do rozpuszczenia. W rondlu podgrzej śmietankę z laską wanilii, aż zacznie parować.
  8. Wyjmij wanilię, wolno wlej śmietankę do żółtek, ciągle ubijając.
  9. Przelej do rondla, mieszaj na małym ogniu ok. 5 minut, aż zgęstnieje. Przecedź do dzbanka i podawaj.

© Independent Digital News & Media Ltd

Wybrane dla Ciebie

Mielno: Niedzielny spacer po plaży. Nad morzem sporo turystów
Mielno: Niedzielny spacer po plaży. Nad morzem sporo turystów
Słupsk: Festiwal Twórczości Senioralnej
Słupsk: Festiwal Twórczości Senioralnej
Swarzewo: Wielki Odpust. Tłumy wiernych w sanktuarium w Swarzewie ku czci Narodzenia Najświętszej Maryi Panny
Swarzewo: Wielki Odpust. Tłumy wiernych w sanktuarium w Swarzewie ku czci Narodzenia Najświętszej Maryi Panny
Gorlice: Mistrzostwa koła wędkarskiego o puchar prezesa
Gorlice: Mistrzostwa koła wędkarskiego o puchar prezesa
Nowy Tomyśl: Ostatni dzień Jarmarku Chmielo-Wikliniarskiego trwa. Zobacz, co nas czeka na miejscu!
Nowy Tomyśl: Ostatni dzień Jarmarku Chmielo-Wikliniarskiego trwa. Zobacz, co nas czeka na miejscu!
Lubocześnica: Rolnicy z gminy Pniewy dziękowali za plony
Lubocześnica: Rolnicy z gminy Pniewy dziękowali za plony
Łódź: Afterparty Summer Festival 2025 w Monopolis. Występy i atrakcje rodzinne
Łódź: Afterparty Summer Festival 2025 w Monopolis. Występy i atrakcje rodzinne
Warszawa: Akcja policji na stacji paliw na Pradze-Północ. „Stacja otoczona taśmami”
Warszawa: Akcja policji na stacji paliw na Pradze-Północ. „Stacja otoczona taśmami”
Miastko: Akcja "Ubierzkakask!". Miłe zaskoczenie
Miastko: Akcja "Ubierzkakask!". Miłe zaskoczenie
Grudziądz: Tłumy na "Dniu otwartego ula"
Grudziądz: Tłumy na "Dniu otwartego ula"
Branica: festyn rodzinny. Skolim gwiazdą imprezy
Branica: festyn rodzinny. Skolim gwiazdą imprezy
Szenajda: Te dożynkowe dekoracje wymiatają! Mieszkańcy i okolic pokazali, że mają wyobraźnię i poczucie humoru
Szenajda: Te dożynkowe dekoracje wymiatają! Mieszkańcy i okolic pokazali, że mają wyobraźnię i poczucie humoru