Naleśniki z pieczarkami i serem. Szybkie, tanie i smaczne
Pulchne naleśniki na kefirze z pysznym farszem z pieczarek to pomysł na ekspresowy obiad. To danie jest bardzo proste do przygotowania i nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku. Za to smakuje wyśmienicie i jest bardzo sycące. Idealny obiad, gdy nie mamy czasu na wymyślanie i długie stanie w kuchni.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
A. Daniluk, K. Głogowska
Szukasz pomysłu na szybki i niekłopotliwy, ale smaczny i pożywny obiad? Wypróbuj mój sposób na naleśniki z pieczarkami. Do ciasta zamiast mleka dodaję kefir oraz wodę gazowaną. Dzięki temu naleśniki są pulchniejsze. Przyrządzam także prosty farsz z pieczarek, a na koniec dodaję starty ser mozzarella. Dokładni taki, jakim posypuje się pizzę. Naleśników nie trzeba zapiekać, bo ser roztopi się pod wpływem gorącego farszu. Całość jest bardzo smakowita i banalnie łatwa do zrobienia. Polecam ten przepis na ekspresowy i pomysłowy obiad.
Naleśniki z pieczarkami — przepis na naleśniki na kefirze
Czas przygotowania: 30 minut.
Porcja: 10 naleśników.
Poziom trudności: łatwe.
Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka kefiru,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 2 jajka,
- szczypta soli i pieprzu,
- olej do smażenia,
- 150 g pieczarek,
- 50 tartego sera mozzarella,
- 1 szalotka.
Jak zrobić naleśniki z pieczarkami?
Sposób przygotowania:
- W misce połączyłam kefir, mąkę, jajka i wodę. Zmiksowałam na ciasto o gęstości śmietany. Dodałam szczyptę soli.
- Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju. Chochlą wlewałam ciasto i rozprowadzałam po patelni.
- Po minucie sprawdziłam szpatułką, czy ciasto jest już rumiane od spodu i przewróciłam na drugą stronę.
- W ten sposób usmażyłam wszystkie naleśniki.
- Przygotowałam farsz z pieczarek. Pieczarki umyłam i pokroiłam.
- Posiekałam cebulę i podsmażyłam ją na oleju. Dodałam pieczarki i smażyłam, aż się zrumieniły. Doprawiłam solą i pieprzem.
- Na każdy naleśnik nakładałam farsz z pieczarek, a na to sypałam startą mozzarellę. Naleśniki składałam w trójkąty.