Naleśniki z pieczarkami i serem. Szybkie, tanie i smaczne

Pulchne naleśniki na kefirze z pysznym farszem z pieczarek to pomysł na ekspresowy obiad. To danie jest bardzo proste do przygotowania i nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku. Za to smakuje wyśmienicie i jest bardzo sycące. Idealny obiad, gdy nie mamy czasu na wymyślanie i długie stanie w kuchni.
Savory Crepes with Creamy Garlic, Chicken and MushroomsNaleśniki z pieczarkami to pomysł na szybki obiad
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
A. Daniluk, K. Głogowska

Szukasz pomysłu na szybki i niekłopotliwy, ale smaczny i pożywny obiad? Wypróbuj mój sposób na naleśniki z pieczarkami. Do ciasta zamiast mleka dodaję kefir oraz wodę gazowaną. Dzięki temu naleśniki są pulchniejsze. Przyrządzam także prosty farsz z pieczarek, a na koniec dodaję starty ser mozzarella. Dokładni taki, jakim posypuje się pizzę. Naleśników nie trzeba zapiekać, bo ser roztopi się pod wpływem gorącego farszu. Całość jest bardzo smakowita i banalnie łatwa do zrobienia. Polecam ten przepis na ekspresowy i pomysłowy obiad.

Naleśniki z pieczarkami — przepis na naleśniki na kefirze

Czas przygotowania: 30 minut.

Porcja: 10 naleśników.

Poziom trudności: łatwe.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka kefiru,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • olej do smażenia,
  • 150 g pieczarek,
  • 50 tartego sera mozzarella,
  • 1 szalotka.

Jak zrobić naleśniki z pieczarkami?

Sposób przygotowania:

  1. W misce połączyłam kefir, mąkę, jajka i wodę. Zmiksowałam na ciasto o gęstości śmietany. Dodałam szczyptę soli.
  2. Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju. Chochlą wlewałam ciasto i rozprowadzałam po patelni.
  3. Po minucie sprawdziłam szpatułką, czy ciasto jest już rumiane od spodu i przewróciłam na drugą stronę.
  4. W ten sposób usmażyłam wszystkie naleśniki.
  5. Przygotowałam farsz z pieczarek. Pieczarki umyłam i pokroiłam.
  6. Posiekałam cebulę i podsmażyłam ją na oleju. Dodałam pieczarki i smażyłam, aż się zrumieniły. Doprawiłam solą i pieprzem.
  7. Na każdy naleśnik nakładałam farsz z pieczarek, a na to sypałam startą mozzarellę. Naleśniki składałam w trójkąty.

Wybrane dla Ciebie

Jelenia Góra: Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie już w ten weekend
Jelenia Góra: Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie już w ten weekend
Przeżyła 122 lata i 164 dni. Paliła papierosy i popijała porto
Przeżyła 122 lata i 164 dni. Paliła papierosy i popijała porto
Wielkopolskie: Groził kasjerce nożem. Spłoszył go przypadkowy klient
Wielkopolskie: Groził kasjerce nożem. Spłoszył go przypadkowy klient
Podkarpackie: Ukradli perfumy i kosmetyki za blisko 200 tys. zł
Podkarpackie: Ukradli perfumy i kosmetyki za blisko 200 tys. zł
Radom: Kierowca BMW pędził aleją, skasował ogrodzenie i latarnię
Radom: Kierowca BMW pędził aleją, skasował ogrodzenie i latarnię
Zmarł Christoph von Dohnányi. Wybitny dyrygent miał 95 lat
Zmarł Christoph von Dohnányi. Wybitny dyrygent miał 95 lat
Wieruszów: Włamał się do sklepu mięsnego i ukradł konserwy
Wieruszów: Włamał się do sklepu mięsnego i ukradł konserwy
Zielona Góra: Koncert Kamrada porwał winobraniową publiczność
Zielona Góra: Koncert Kamrada porwał winobraniową publiczność
Szczecin: Złota sala, lodowa bryła i koncerty, na których warto być
Szczecin: Złota sala, lodowa bryła i koncerty, na których warto być
Puchar Polski oświęcimskiego podokręgu: Nowa Wieś drugim finalistą
Puchar Polski oświęcimskiego podokręgu: Nowa Wieś drugim finalistą
Nie samą pracą żyje człowiek. Urzędniczka biega maratony
Nie samą pracą żyje człowiek. Urzędniczka biega maratony
Zielona Góra: Energetyczny koncert Farben Lehre na placu Teatralnym
Zielona Góra: Energetyczny koncert Farben Lehre na placu Teatralnym