Nie lubisz fasolki po bretońsku? Wypróbuj wersję bolońską

Masz ochotę na treściwe danie, ale znudziła ci się fasolka po bretońsku? Spróbuj wersji z włoskim akcentem! Fasolka po bolońsku to aromatyczne połączenie duszonych warzyw, soczystych pomidorów i ziół, które przenosi dobrze znany przepis w zupełnie nowy wymiar smaku. Zrobisz raz i przepadniesz. Gwarantuję, że będziesz podjadać podczas gotowania.
xSpróbuj wersji fasolki z włoskim akcentem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JANUSZ RYS
Gabriela Fedyk

Fasolka po bolońsku – przepis na sycące danie jednogarnkowe

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny + moczenie fasoli

Ilość porcji: 3-4

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g białej fasoli (najlepiej dużej),
  • 500-600 g świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • suszone grzyby (opcjonalnie),
  • sól i pieprz (do smaku),
  • bazylia i oregano (do smaku),
  • olej rzepakowy do smażenia.

Jak zrobić fasolkę po bolońsku?

  1. Zacznij od namoczenia fasoli. Zalej ją ciepłą wodą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie odcedź ją, zalej świeżą wodą, gotuj do miękkości, a na koniec odcedź.
  2. Przygotuj warzywa. Posiekaj drobno cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę, a marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż wszystko razem, aż warzywa się zeszklą. Jeśli dodajesz grzyby, pokrój je w plastry i dorzuć do warzyw na patelni.
  3. Jeżeli chcesz użyć świeżych pomidorów, zalej je wrzątkiem na 30 sekund, potem zahartuj w zimnej wodzie i zdejmij skórkę. Jeśli chcesz, żeby sos był gęstszy, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dla intensywniejszego smaku możesz też wcześniej pomidory poddusić lub piec przez kilka minut – wtedy lepiej zagęszczą sos.
  4. Do podsmażonych warzyw dorzuć ugotowaną fasolę. Wlej pokrojone świeże pomidory lub z puszki, dopraw bazylią, oregano, solą i pieprzem. Wymieszaj i duś na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż smaki się połączą.
  5. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i gotuj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Et voilà! Smacznego!

Wskazówka: Fasolka po bolońsku świetnie smakuje następnego dnia – wystarczy ją podgrzać. Możesz ją też zamrozić w porcjach na szybki obiad lub kolację. Dzięki temu będziesz mieć coś w zanadrzu, kiedy nie będziesz mieć czasu na gotowanie.

Z czym podawać fasolkę po bolońsku?

Fasolka po bolońsku to sycące danie jednogarnkowe, które możesz podawać na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię ją jeść z kawałkiem dobrego pieczywa (np. z bagietką) i wyjadać nią sos do czystego talerza. Świetnie sprawdzi się też ryż lub kasza – bulgur lub bardziej swojska kasza jęczmienna lub kasza jaglana.

Chcesz bardziej włoski smak? Ugotuj makaron penne lub rurki. W lżejszej wersji możesz po prostu dodać odrobinę jogurtu naturalnego i dodać świeże zioła. Kremowej konsystencji doda parmezan lub starty ser żółty. Fasolkę po bolońsku warto przygotować dzień wcześniej, bo jeszcze lepiej smakuje dnia następnego.

Wybrane dla Ciebie

Gorzów: Nowy rozkład jazdy. Pięć par pociągów Intercity do Poznania
Gorzów: Nowy rozkład jazdy. Pięć par pociągów Intercity do Poznania
Warszawa: Zabójstwo przy Dworcu Centralnym. 41-latek zatrzymany
Warszawa: Zabójstwo przy Dworcu Centralnym. 41-latek zatrzymany
Warszawa: Zderzenie łosia z pociągiem w Wawrze. Zwierzę nie przeżyło
Warszawa: Zderzenie łosia z pociągiem w Wawrze. Zwierzę nie przeżyło
Wrocław: Zbliża się Wrocławski Festiwal Krasnoludków
Wrocław: Zbliża się Wrocławski Festiwal Krasnoludków
Brilliant Lady rozpoczął rejsy. Nowy wycieczkowiec, nowe kierunki
Brilliant Lady rozpoczął rejsy. Nowy wycieczkowiec, nowe kierunki
Osówiec: BMW pędziło ścieżką rowerową. 21-latek usłyszał zarzuty
Osówiec: BMW pędziło ścieżką rowerową. 21-latek usłyszał zarzuty
Zielona Góra: Varius Manx i Kasia Stankiewicz na winobraniowej scenie... Publiczność w strugach deszczu
Zielona Góra: Varius Manx i Kasia Stankiewicz na winobraniowej scenie... Publiczność w strugach deszczu
Warszawa: Tragiczny wypadek w metrze. Nie żyje kobieta
Warszawa: Tragiczny wypadek w metrze. Nie żyje kobieta
Ciecierzyca i czarna fasola. Niedoceniane produkty dobre dla zdrowia
Ciecierzyca i czarna fasola. Niedoceniane produkty dobre dla zdrowia
Jawiszowice: Kierowca po amfetaminie nie zauważył braku opony
Jawiszowice: Kierowca po amfetaminie nie zauważył braku opony
Bydgoszcz: Kierowca audi rażąco złamał przepisy
Bydgoszcz: Kierowca audi rażąco złamał przepisy
Powiat chojnicki: Dwie dziewczynki ranne w wypadku hulajnogi. Zabrał je śmigłowiec ratunkowy!
Powiat chojnicki: Dwie dziewczynki ranne w wypadku hulajnogi. Zabrał je śmigłowiec ratunkowy!