Nie tylko dla wegetarian. Pasztet z cukinii siostry Anastazji
Pasztet z cukinii – przepis siostry Anastazji
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 3 duże cukinie,
- 2 cebule białe,
- 6 ząbków czosnku,
- 4 ziemniaki,
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- 1/3 szklanki oleju np.: rzepakowego,
- 1 łyżeczka chilli,
- garść oregano i siekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić pasztet z cukinii siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
- Na początku umyj cukinie, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw na bok w miseczce.
- Jedną z trzech cebul również zetrzyj, podobnie jak ziemniaki, które najpierw obierz. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do masy cebulowo-ziemniaczanej.
- Startą cukinię odcedź z nadmiaru wody i połącz z resztą składników. Pozostałe dwie cebule obierz, posiekaj w drobną kostkę i smaż na patelni na odrobinie oleju, a następnie dodaj do warzyw.
- Do warzywnej pulpy dodaj jajka, bułkę tartą i przyprawy według smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Jeśli masa jest nadal zbyt rzadka, dodaj więcej bułki tartej. Gotową masę pasztetową przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pasztet z cukinii piecz około godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza z funkcją grzania góra-dół.
- Po wyjęciu pasztetu z piekarnika, studź go przez pierwsze 15 minut w foremce. Dopiero potem wyjmij go i studź na kratce.
- Pasztet z cukinii siostry Anastazji podawaj pokrojony w plastry. Znakomicie smakuje z kromką świeżego pieczywa.
Ten wyjątkowy pasztet z cukinii według przepisu siostry Anastazji to prawdziwy kulinarny hit, który z powodzeniem zastąpi tradycyjne wędliny i urozmaici twoje letnie menu. Jest niezwykle soczysty, wilgotny i pełen smaku. Możesz go podać na wiele sposobów – doskonale sprawdzi się jako smarowidło na kanapki, wzbogacając drugie śniadanie do pracy. Pokrojony w grubsze plastry, będzie wyśmienitą przystawką na imprezie lub elementem lekkiej kolacji, szczególnie w towarzystwie świeżej mizerii czy chrupiącej sałatki z pomidorów i cebuli. Pasztet z cukinii to także świetna alternatywa dla mięsnych dań, idealna dla wegetarian i tych, którzy szukają zdrowszych opcji. Spróbuj, a z pewnością na stałe zagości w twojej kuchni.