Odłóż spaghetti na bok. Odkryj makaron aglio e olio w innym wydaniu

Makaron aglio e olio, czyli czosnek i oliwa, to kwintesencja włoskiej kuchni. Dla ostrości dorzucam chili. Proste składniki, szybkie przygotowanie i niezwykły smak sprawiają, że to idealna opcja na ekspresowy obiad lub kolację. W tym przepisie tradycyjne spaghetti zamieniam na bucatini, który doskonale chłonie aromatyczny sos.
Makaron aglio e olioNa obiad proponuje ekspresowy makaron aglio e olio z ekstra porcją papryczki chili.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Carlo A/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Makaron aglio e olio z makaronem bucatini - przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 15 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 180 g makaronu bucatini (grubszy do spaghetti z otworem na całej długości),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin,
  • 1 mała papryczka chili (lub 1/2 łyżeczki płatków chili),
  • 1 garść świeżej natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • czarny pieprz.

Jak zrobić makaron aglio e olio?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw w dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć makaron bucatini i gotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Gdy makaron się gotuje, przygotuj sos. Obierz czosnek i pokrój go w cienkie plasterki. Posiekaj drobno papryczkę chili, jeśli używasz świeżej.
  3. Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Uważaj, aby jej nie przegrzać.
  4. Wrzuć na patelnię plasterki czosnku i papryczkę chili. Smaż przez 3 minuty, aż czosnek zacznie się delikatnie rumienić, a oliwa zacznie przyjemnie pachnieć.
  5. Odsącz makaron, ale nie wylewaj całej wody. Zostaw około pół szklanki wody z gotowania.
  6. Wrzuć makaron na patelnię z oliwą i czosnkiem. Dodaj 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu.
  7. Mieszaj energicznie, aż oliwa i woda połączą się w jednolity, kremowy sos, który oblepi makaron.
  8. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do makaronu. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Zachęcam do jedzenia makaronu aglio e olio zaraz po przygotowaniu. Wtedy posiłek jest najsmaczniejszy. Rozłóż makaron do misek i natychmiast podawaj. To danie możesz wzbogacić, dodając na koniec świeżo starty ser pecorino romano lub parmezan, choć smakosze kuchni włoskiej twierdzą, że nie jest to konieczne. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Smogulec: Święto Plonów rolników z gminy Gołańcz
Smogulec: Święto Plonów rolników z gminy Gołańcz
Wypadek na trasie S8. Zderzyły się trzy samochody
Wypadek na trasie S8. Zderzyły się trzy samochody
Orlen Basket Liga. AMW Arka Gdynia pokonała Energę Czarnych Słupsk
Orlen Basket Liga. AMW Arka Gdynia pokonała Energę Czarnych Słupsk
Krotoszyn: Zakończenie lata z Radą Osiedla nr 4
Krotoszyn: Zakończenie lata z Radą Osiedla nr 4
Ścichawa: Dożynki Gminy Kluki. Rolnicy dziękowali za plony
Ścichawa: Dożynki Gminy Kluki. Rolnicy dziękowali za plony
Skoki: VIII Bieg Podkowy. Ulicami pobiegli mali i duzi
Skoki: VIII Bieg Podkowy. Ulicami pobiegli mali i duzi
Krotoszyn: Za nami festyn "Wszyscy Byliśmy Harcerzami"
Krotoszyn: Za nami festyn "Wszyscy Byliśmy Harcerzami"
Zielona Góra: Niezwykły koncert legendarnej formacji Voo Voo
Zielona Góra: Niezwykły koncert legendarnej formacji Voo Voo
47. Dni Pabianic. Było deszczowo i muzycznie
47. Dni Pabianic. Było deszczowo i muzycznie
Warszawa: 19-letni Czeczen próbował uciec policji. Nie udało mu się
Warszawa: 19-letni Czeczen próbował uciec policji. Nie udało mu się
Ostrowieczno: Dożynki gminy Dolsk 2025
Ostrowieczno: Dożynki gminy Dolsk 2025
Rembertów: Akcja Żandarmerii Wojskowej i pirotechników wciąż trwa
Rembertów: Akcja Żandarmerii Wojskowej i pirotechników wciąż trwa