Odłóż spaghetti na bok. Odkryj makaron aglio e olio w innym wydaniu
Makaron aglio e olio, czyli czosnek i oliwa, to kwintesencja włoskiej kuchni. Dla ostrości dorzucam chili. Proste składniki, szybkie przygotowanie i niezwykły smak sprawiają, że to idealna opcja na ekspresowy obiad lub kolację. W tym przepisie tradycyjne spaghetti zamieniam na bucatini, który doskonale chłonie aromatyczny sos.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Carlo A/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
W tym artykule:
Makaron aglio e olio z makaronem bucatini - przepis na obiad
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 180 g makaronu bucatini (grubszy do spaghetti z otworem na całej długości),
- 4 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin,
- 1 mała papryczka chili (lub 1/2 łyżeczki płatków chili),
- 1 garść świeżej natki pietruszki,
- szczypta soli,
- czarny pieprz.
Jak zrobić makaron aglio e olio?
Sposób przygotowania:
- Najpierw w dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć makaron bucatini i gotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Gdy makaron się gotuje, przygotuj sos. Obierz czosnek i pokrój go w cienkie plasterki. Posiekaj drobno papryczkę chili, jeśli używasz świeżej.
- Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Uważaj, aby jej nie przegrzać.
- Wrzuć na patelnię plasterki czosnku i papryczkę chili. Smaż przez 3 minuty, aż czosnek zacznie się delikatnie rumienić, a oliwa zacznie przyjemnie pachnieć.
- Odsącz makaron, ale nie wylewaj całej wody. Zostaw około pół szklanki wody z gotowania.
- Wrzuć makaron na patelnię z oliwą i czosnkiem. Dodaj 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu.
- Mieszaj energicznie, aż oliwa i woda połączą się w jednolity, kremowy sos, który oblepi makaron.
- Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do makaronu. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Zachęcam do jedzenia makaronu aglio e olio zaraz po przygotowaniu. Wtedy posiłek jest najsmaczniejszy. Rozłóż makaron do misek i natychmiast podawaj. To danie możesz wzbogacić, dodając na koniec świeżo starty ser pecorino romano lub parmezan, choć smakosze kuchni włoskiej twierdzą, że nie jest to konieczne. Smacznego!