Ogórki krokodylki. Prosty przepis na chrupiącą przekąskę
Ogórki krokodylki to warzywa pełne witamin z C, K i z grupy B. Są także bogate w potas i w błonnik. Ponadto ogórki krokodylki składają się z dużej ilości wody, dlatego polecane są na upały, aby w naturalny sposób nawodnić organizm. Zobacz przepis na domowe ogórki krokodylki na ostro.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć sposoby na wykorzystanie ogórków krokodylków
Ogórki krokodylki - przepis na zimę
Liczba porcji: 4 - 6 słoików.
Czas przygotowania: 1 godzina + pasteryzacja.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 kg małych ogórków gruntowych,
- 20 g soli,
- 1 papryczka chili.
Zalewa octowa:
- 400 wody,
- 800 octu jabłkowego,
- 20 g cukru.
Jak zrobić ogórki krokodylki z chili?
Sposób przygotowania:
- Ogórki dokładnie umyj, zalej zimną wodą i odstaw na pół godziny.
- Po tym czasie odcedź je z wody. Posyp solą i odstaw na 30 minut.
- Następnie słoiki dokładnie umyj i sparz wodą. Ogórki ciasno ułóż w słoikach.
- Do każdego słoika włóż oczyszczoną z pestek i pokrojoną drobno papryczkę chili.
- Zagotuj wodę z octem i cukrem. Następnie należy odstaw ją do wystudzenia.
- Ciepłą zalewę wlej do słoików z ogórkami krokodylkami z chili.
- Ogórki pasteryzuj, aby zachować ich świeżość. W tym celu mocno zakręć słoiki, ustaw na metalowej blaszce i wstaw do zimnego piekarnika.
- Następnie piekarnik nastaw na 120° Celsjusza i pasteryzuj przez ok. 5 minut.
- Na koniec ogórki krokodylki z chili wyjmij z piekarnika i odwróć do góry dnem. Gotowe ogórki krokodylki odstaw w ciemne i chłodne miejsce.
- Ogórki krokodylki są gotowe do spożycia po 2 - 3 dniach.
Zastosowanie ogórków krokodylków
W kuchni ogórki krokodylki można jeść w różnorodny sposób. Najczęściej w formie mizerii, sałatki z ogórków skropionej octem lub przygotować je według przepisu na ogórki po watykańsku. Ponadto z krokodylków można przyrządzić ogórki z musztardą lub z dodającą koloru kurkumą.