Ogórki po kaszubsku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu
Jeśli chcesz przygotować coś wyjątkowego na zimę, ogórki po kaszubsku to świetny wybór. Dzięki dodatkowi papryki, cebuli i aromatycznych przypraw ogórki zyskują wyjątkowy smak, który świetnie pasuje do dań mięsnych i klasycznych polskich obiadów. To jeden z tych przepisów, do których chce się wracać każdego roku.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | vadimrysev/Getty Images
Gabriela Fedyk
Przepis na ogórki po kaszubsku
Czas przygotowania: 1 godzina (plus czas marynowania)
Liczba porcji: 8-10 słoików (po 500 ml)
Boli od samego patrzenia. Rower aż wyrzuciło w powietrze
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych,
- 1 duża cebula,
- 4 duże ząbki czosnku,
- 1 duża czerwona papryka,
- 4 gałązki kopru z baldachami,
- ziele angielskie (po 2 kulki na słoik),
- liście laurowe (po 1 na słoik),
- pieprz kolorowy ziarnisty,
- gorczyca,
- kminek.
- 2 l wody,
- 1/2 l octu,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki soli.
Jak zrobić ogórki po kaszubsku?
- Przygotuj warzywa. Ogórki dokładnie umyj. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w plastry. Ząbki czosnku obierz i przekrój na pół. Wyparz słoiki i wieczka.
- Do każdego słoika włóż po kawałku czosnku, cebuli i kopru. Ogórki układaj pionowo, przekładając paskami papryki.
- Dodaj przyprawy: pół łyżeczki gorczycy, szczyptę kminku, kilka ziaren pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego i listek laurowy (do każdego słoika).
- Przygotuj zalewę. W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą.
- Gorącą zalewę wlewaj do słoików. Słoiki zakręć i odwróć dnem do góry. Pozostaw do wystudzenia, a następnie przenieś do ciemnego i chłodnego miejsca. Zjadaj jako dodatek do obiadu, kanapek czy sałatek. Smacznego!
Z czym podawać ogórki po kaszubsku?
Ogórki po kaszubsku to prosty sposób na pyszny i aromatyczny dodatek do obiadów, kanapek i sałatek. Świetnie pasują do kotletów schabowych, mielonych czy pieczonego mięsa, ale równie dobrze sprawdzą się do smażonej ryby lub jako urozmaicenie kanapek z wędliną i serem.
Dzięki lekko słodko-kwaśnemu smakowi i chrupkości mogą zastąpić klasyczną mizerię czy surówkę z kapusty. Doskonale komponują się też z potrawami z grilla - zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Ogórki po kaszubsku to uniwersalne przetwory, które warto mieć w swojej spiżarni.