Oto powody, dla których warto jeść kurki. Pomogą m.in. na trawienie

Kurki, znane również jako pieprzniki jadalne, od lat są cenione za wyjątkowy smak i aromat. Świetnie sprawdzają się w sosach, jajecznicy czy pastach kanapkowych, a także jako baza do aromatycznej, rozgrzewającej zupy kurkowej. Ich wartość w kuchni wynika m.in. z obecności związków organicznych wspierających trawienie. Dowiedz się, dlaczego warto częściej sięgać po te grzyby i wypróbuj prosty przepis na jajecznicę z kurkami.
Zupa kurkowa i jajecznica z kurkamiKurki to smaczny dodatek do sosów, jajecznicy, zup, a nawet past kanapkowych.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Olgaorly/Getty Images
Agata Siemiaszko
  • Dlaczego warto częściej jeść grzyby? Tak kurki wpływają na organizm
  • Wspierają prawidłową pracę układu pokarmowego
  • Łagodzą migreny i napięciowy ból głowy
  • Wspierają odrobaczanie organizmu i leczenie infekcji bakteryjnych
  • Wspierają układ krążenia i zmniejszają ryzyko anemii
[1/5] Kurki idealnie nadają się do marynowania. Tak przygotowane grzyby można dodawać do sałatek lub sosów. Źródło zdjęć: GettyImages.com | Solnuha/Getty Images

Iwona Pavlović o szansach Tomasza Karolaka w "TzG". Zdradziła, czym "nadrabia" na parkiecie

Dlaczego warto jeść kurki? Z ich cennych właściwości skorzysta cały organizm

Dlaczego warto częściej jeść grzyby? Tak kurki wpływają na organizm
Kurki idealnie nadają się do marynowania. Tak przygotowane grzyby można dodawać do sałatek lub sosów. © GettyImages.com | Solnuha/Getty Images

Kurki (pieprzniki jadalne) to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Wielu ludzi uważa, że grzyby pozbawione są wartości odżywczych, jednak jest to mylne przekonanie. Zawarte w nich składniki odżywcze sprawiają, że ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. W galerii wyjaśniamy, dlaczego warto korzystać z darów lasu i częściej sięgać po kurki.

Te smaczne grzyby pojawiły się już w lasach. Sprawdź, dlaczego warto jeść kurki!

Pamiętaj jednak, aby zbierać tylko te grzyby, co do których masz pewność, że są jadalne. Wiele z nich niestety można pomylić z podobnie wyglądającymi do nich grzybami trującymi. Pieprznik jadalny jest bardzo podobny do trującej lisówki pomarańczowej. Jej spożycie może wywołać silne zatrucie pokarmowe, gorączkę, nudności, wymioty i silny ból brzucha. Dlatego, zanim zdecydujesz się zjeść grzyby, koniecznie skonsultuj się z ekspertem.

- Idziesz na grzyby? Nie ryzykuj. Wybieraj tylko takie gatunki, które dobrze znasz. Nigdy nie podawaj grzybów dzieciom - ostrzega GIS.
- Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy zebrane grzyby są jadalne, nie ryzykujmy. W takiej sytuacji najlepiej przynieść je do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne, czy też trujące - przypomina Główny Inspektor Sanitarny dr n. med. Paweł Grzesiowski.

Właściwości odżywcze i zdrowotne kurek

Kurki to grzyby o charakterystycznej żółtej barwie i niezwykle silnym aromacie. Występują powszechnie w lasach iglastych i liściastych, jednak najczęściej rosną wśród mchu pod świerkami lub na piaszczystych i kwaśnych glebach.

Czytaj także: Shimeji - tajemnicze grzyby o niezwykłych właściwościach i smaku. Spróbuj, a skorzysta serce, wątroba, mózg. Sprawdź, jak je przyrządzić

Kurki, podobnie jak inne grzyby, są niskokaloryczne, ponieważ porcja 100 g stanowi źródło tylko 20 kcal. Znajdziemy w nich również 1,5 g białka, 6,9 g węglowodanów i znikome ilości tłuszczy - 0,5 g. Warto także wspomnieć o dość dużej zawartości błonnika pokarmowego (3,8 g na 100 g), który reguluje pracę układu pokarmowego, a dzięki temu zmniejsza ryzyko powstawania zaparć i rozwoju raka jelita grubego. Pieprznik jadalny w porównaniu do innych grzybów leśnych jest znacznie szybciej trawiony, dlatego rzadko wywołuje objawy niestrawności, takie jak ból brzucha, zgagę lub nudności.

Pieprznik jadalny prawie w 80 proc. składa się z wody, a resztę stanowią witaminy i związki mineralne. Stanowi źródło witaminy B2, która korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Wykazano, że jej niedobór zwiększa ryzyko pojawienia się migren oraz napięciowego bólu głowy. Dlatego osoby cierpiące na te schorzenia powinny rozważyć włączenie do jadłospisu kurek. Dodatkowo porcja pieprznika jadalnego stanowi dobre źródło niacyny, czyli witaminy B3.

W licznych badaniach naukowych wykazano, że kurki zawierają hitinmannozę, czyli związek o silnym działaniu przeciwpasożytniczym - eksperci medycyny naturalnej sugerują, że to właśnie dzięki niej pieprznik jadalny bardzo rzadko jest robaczywy. Jednak związek ten jest wrażliwy na temperaturę powyżej 55 stopni. Aby korzystać z jego cennych właściwości, należy kurki suszyć w maksymalnie 50 stopniach, aż zrobią się suche i ciemne.

Co jeszcze zawierają kurki? W 100 g tych grzybów znajdziemy również:

  • beta-karoten - 0,8 mg,
  • witaminę B1 - 0,015 mg,
  • witaminę B2 - 0,215 mg,
  • witaminę B3 - 4,08 mg,
  • witaminę B6 - 0,044 mg,
  • witaminę D - 212 jednostek międzynarodowych (IU),
  • potas - 506 mg,
  • wapń - 15 mg,
  • magnez - 13 mg,
  • żelazo - 3,47 mg,
  • cynk - 0,71 mg.


Warto także zauważyć, że pieprznik jadalny zawiera znaczne ilości beta-karotenu, który wpływa na narząd wzroku i chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem. W medycynie ludowej zalecano zwiększyć spożycie kurek w przypadku zapalenia spojówek.

Przepis na jajecznicę z kurkami

Jajecznica z kurkami to smaczny pomysł na letnie śniadanie. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i wymaga tylko kilku produktów.

Składniki na lekką jajecznicę z kurkami:

  • 80 g kurek,
  • 3 jajka,
  • 40 g sera twarogowego półtłustego,
  • łyżeczka masła,
  • łyżeczka siekanego szczypioru,
  • 3 pomidorki koktajlowe,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak przygotować jajecznicę?

  1. Kurki dokładnie wyczyścić, wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem. Pozostawić w wodzie na 60 sekund, po czym dokładnie odsączyć.
  2. Na rozgrzaną patelnię włożyć masło i kurki, a następnie chwilę mieszać.
  3. Dodać roztrzepane jajka i smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając.
  4. Gdy jajka zaczną się ścinać, dodać pokruszony ser twarogowy i drobno pokrojone pomidorki.
  5. Doprawić do smaku i włożyć na talerz.
  6. Całość udekorować posiekanym szczypiorem.
Wybrane dla Ciebie
Jelenia Góra: Mroczne centrum wkrótce się rozświetli. Czy słupy musiały stanąć przy budynkach w Rynku?
Jelenia Góra: Mroczne centrum wkrótce się rozświetli. Czy słupy musiały stanąć przy budynkach w Rynku?
Resoviaczki straciły punkt w końcówce. Sokółki nie przestraszyły się lidera
Resoviaczki straciły punkt w końcówce. Sokółki nie przestraszyły się lidera
Zawichost: Wypadek. Auto w rowie
Zawichost: Wypadek. Auto w rowie
Radom: ROCK przy świecach. Zabrzmiały światowe szlagiery
Radom: ROCK przy świecach. Zabrzmiały światowe szlagiery
Kraków: Budżet Obywatelski. Piłkarskie projekty pod lupą
Kraków: Budżet Obywatelski. Piłkarskie projekty pod lupą
Recenzja The Outer Worlds 2
Recenzja The Outer Worlds 2
Piłka halowa. Strażacy z Nowego Tomyśla na podium
Piłka halowa. Strażacy z Nowego Tomyśla na podium
Zielona Góra: 19-latek kupił opla, założył kradzione tablice i jeździł bez prawa jazdy
Zielona Góra: 19-latek kupił opla, założył kradzione tablice i jeździł bez prawa jazdy
Łódź: Chodniki w Łodzi. Dla osób z niepełnosprawnością to wyzwanie
Łódź: Chodniki w Łodzi. Dla osób z niepełnosprawnością to wyzwanie
Leszno: Przy ulicy Gajowej powstały nowe mieszkania komunalne
Leszno: Przy ulicy Gajowej powstały nowe mieszkania komunalne
​Gdańsk: Wieczorny spacer po ZOO. Potrzebne ciepłe ubrania i latarki. Będzie można skorzystać z noktowizorów. Obowiązują zapisy
​Gdańsk: Wieczorny spacer po ZOO. Potrzebne ciepłe ubrania i latarki. Będzie można skorzystać z noktowizorów. Obowiązują zapisy
Strupin Duży: Konkurs i koncert. Ku pamięci poetki Pauliny Hołysz
Strupin Duży: Konkurs i koncert. Ku pamięci poetki Pauliny Hołysz