Pestycydy w goździkach Kamisu. GIS ostrzega. Nie jedz ich
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w poniedziałek ostrzeżenie przed dwoma partiami goździków Kamis. W produktach tych stwierdzono przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - chlorpiryfosu.
W tym artykule:
Jakie goździki zostały wycofane? Ostrzeżenie GIS
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę McCormick Polska S.A. wycofaniu dwóch partii goździków ze względu na wykrycie przez władze sanitarne Francji przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu pestycydu - chlorpiryfosu.
Szczegóły produktu objętego wycofaniem:
- Nazwa produktu to: Kamis, Goździki, 8 g, saszetka.
- Numer partii: 0002787537, data minimalnej trwałości: 08.02.2028.
- Numer partii: 0002803425, data minimalnej trwałości: 20.03.2028.
- Producent: McCormick Polska S.A., Stefanowo, ul. Malinowa 18/20, 05-552 Wólka Kosowska.
Jak podał GIS, zidentyfikowany poziom przekracza normy obowiązujące w Unii Europejskiej dla tego pestycydu w odniesieniu do goździków.
Nie należy spożywać partii produktu wskazanych w komunikacie - informuje SANEPID.
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności poinformował właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz odbiorców o prowadzonym wycofaniu produktu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanych produktów przez odbiorców w Polsce.(PAP)
Co może spowodować spożycie pestycydów?
Pestycydy to chemikalia, których używa się w rolnictwie, aby chronić rośliny przed szkodnikami, chorobami i chwastami. Dzięki nim plony są obfitsze, a produkty lepszej jakości. Niestety, ich śladowe ilości mogą trafić na nasze talerze wraz z jedzeniem.
Główne grupy pestycydów to insektycydy (zwalczające owady, takie jak mszyce czy gąsienice), fungicydy (chroniące owoce i warzywa przed pleśnią i grzybami), herbicydy (niszczące chwasty), rodentycydy (stosowane przeciwko gryzoniom) oraz środki regulatorowe (na przykład spowalniające dojrzewanie).
Wpływ pestycydów na zdrowie
Wpływ pestycydów na zdrowie zależy od ich rodzaju, ilości, na jaką jesteśmy narażeni, oraz czasu, przez jaki mają na nas oddziaływać. Duża dawka może wywołać takie objawy jak:
- nudności,
- wymioty,
- bóle,
- zawroty głowy,
- problemy z oddychaniem.
Długotrwałe skutki (przewlekłe narażenie)
Długotrwały kontakt z pestycydami może prowadzić do poważniejszych problemów, w tym zaburzeń hormonalnych, problemów z płodnością czy uszkodzenia narządów wewnętrznych, jak wątroba i nerki. Zwiększa się również ryzyko rozwoju nowotworów, a także pojawiają się alergie i inne nadwrażliwości, szczególnie u dzieci.
Dzieci i kobiety w ciąży są najbardziej wrażliwe na szkodliwe działanie pestycydów.
Co zamiast goździków w saszetce Kamisu?
Jeśli szukasz bezpiecznego zamiennika, w sklepach spożywczych możesz znaleźć inne suszone goździki w dziale z przyprawami i dodatkami do wypieków. Warto zwrócić uwagę na produkty:
- Prymatu,
- Appetity,
- Darów Natury,
- Kotanyi.
Suszone goździki są cenione za olejki eteryczne, które stosuje się na ból zęba i dziąseł, przy chorobie lokomocyjnej i odświeżaniu oddechu. W kuchni cenione są jako przyprawa do szarlotki, kompotu z jabłek i piernika.
Źródło:
- Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - chlorpiryfosu w dwóch partiach goździków Główny Inspektorat Sanitarny
- Zanieczyszczenia chemiczne w żywności - pestycydy i metale ciężkie