Placek biszkoptowy z malinami. Ciasto szybkie, lekkie i pyszne
Ten puszysty biszkopt z malinami jest delikatny, lekki i przepyszny! Wypróbuj go, a na pewno na stałe zagości w Twoim domu. Możesz przygotować go także z innymi owocami — sprawdzą się dowolne ulubione owoce sezonowe lub mrożone.
Film:
Składniki na tortownicę 26cm:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej (szklanka 250 ml)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 300 g malin
- cukier puder do posypania ciasta
Przepis:
Do miski przekładamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitych białek wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy żółtka i całość delikatnie mieszamy łyżką tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wlewamy ciasto i dokładnie je rozprowadzamy. Na wierzchu układamy maliny.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut. Po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt posypujemy cukrem pudrem.