Placek ze śliwkami. Przepis na najłatwiejsze ciasto w świecie
Pamiętacie piosenkę-przepis zespołu dziecięcego "Radiowe Nutki" pt. "Najłatwiejsze ciasto w świecie"? Rok 1986. Hit telewizyjny i radiowy. Tekst piosenki prosty: przepis na ciasto ze śliwkami. Ciasto, które można upiec "nie będąc nawet zuchem".
Ja to najłatwiejsze ciasto w świecie piekę od lat. I zawsze mi wychodzi. Bo jest bardzo, bardzo proste, choć przepis z piosenki jest w mojej wersji trochę zmodyfikowany. To co, zaczynamy?
Składniki:
[*]2 szklanki mąki (ja używam tortowej),
[*]szklanka cukru,
[*]łyżeczka proszku do pieczenia,
[*]saszetka cukru wanilinowego,
[*]6 jajek (całe),
[*]kostka masła (miękkiego - jak ktoś lubi masło, jak ja, może dać całe - 300 gramowe, osełkowe),
[*]śliwki (lepiej, żeby były twarde).
Przygotowanie:
Składniki na ciasto (oprócz śliwek oczywiście) wrzucić do miski i wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto na tortownicę wysmarowaną masłem, rozprowadzić równo. Śliwki przekroić na połówki (wyciągnąć pestki) i ułożyć na cieście skórką do dołu.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut (ja lubię bardziej wypieczone, więc piekę godzinę).
To ciasto nie może się nie udać. Smacznego.