Podkręć metabolizm. Zrób naturalną owsiankę proteinową w 10 minut
W tym artykule:
Owsianka proteinowa - przepis na dodanie naturalnego białka
Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 50 g płatki owsiane górskie,
- 150 ml mleka lub napoju roślinnego np. sojowy, migdałowy,
- 50 g twaróg chudy lub skyr naturalny,
- 1 łyżeczka nasion chia,
- 1 łyżeczka masła orzechowego naturalnego,
- 1 średniej wielkości jabłko lub garść innych sezonowych owoców,
- szczypta cynamonu,
- kilka kropli ekstraktu waniliowego.
Jak zrobić owsiankę proteinową?
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj płatki owsiane. W małym garnku umieść płatki owsiane i zalej je mlekiem lub ulubionym napojem roślinnym.
- Dodaj nasiona chia i cynamon, jeśli używasz.
- Gotuj na średniej mocy palnika przez około 5-7 minut, często mieszając, aż owsianka zgęstnieje do pożądanej konsystencji.
- Jeśli wolisz owsiankę na zimno, możesz pominąć gotowanie i namoczyć płatki z mlekiem w lodówce na noc.
- Teraz przyjdzie czas na dodanie białka. Przełóż gorącą owsiankę do miseczki.
- Natychmiast dodaj twaróg lub skyr naturalny. Dokładnie wymieszaj.Ciepło owsianki sprawi, że twaróg idealnie się rozprowadzi i nada konsystencji kremowości. To najważniejszy składnik dla zwiększenia zawartości białka.
- Następnie dorzuć masło orzechowe. Wymieszaj delikatnie lub zostaw smugi.
- Udekoruj wierzch świeżymi owocami. Możesz użyć również posiekanych orzechów, które mają sporo białka i tłuszczu. Jedz od razu!
Zamiast twarogu możesz użyć jogurtu greckiego, które mają bardzo wysoką zawartość białka. Zachęcam cię do dodania mielonego siemienia lnianego. To prosty sposób na dodanie cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Przyspiesz sobie przygotowanie owsianki proteinowej, odmierzając wcześniej porcje suchych składników. Przechowuj je w słoiczkach. Rano wystarczy zalać płynem i podgrzać. Postaw na naturalną słodycz owoców. Jeśli musisz dosłodzić, użyj odrobiny miodu lub syropu klonowego.
Pamiętaj, że białko jest kluczowe dla budowy i regeneracji mięśni, a także zwiększa uczucie sytości, co pomaga w kontrolowaniu wagi. Połączenie go ze złożonymi węglowodanami z owsa zapewnia stabilny poziom energii bez gwałtownych skoków cukru. To idealny wybór dla osób na diecie, aktywnych fizycznie oraz każdego, kto chce zdrowo i energetycznie rozpocząć dzień.