Przepis na jambalayę, czyli potrawę ze słonecznych Karaibów

Dla wielbicieli ciepłych krajów polecamy przepis na Jambalayę - danie, które prawdopodobnie powstało na Karaibach.

Jambalaya Jambalaya
Źródło zdjęć: © Unsplash
mad

Jambalaya najlepiej przyjęła się w amerykańskiej Luizjanie, gdzie corocznie obchodzone jest jej święto. Jambalaya wywodzi się hiszpańskiej paelli, jednak została wzbogacona przez wpływy kuchni francuskiej, co doskonale da się wyczuć w jej smaku.


Składniki

  • 250 g ryżu paraboiled (np. Britta)
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 200 g niedużej ostrej kiełbaski np. chorizo
  • 1 - 2 łyżki mieszanki kreolskiej
  • 1 żółta cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyżka selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1szt papryka żółta
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • olej
  • sól, pieprz


Mieszanka kreolska

  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka papryki cayenne
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu



Wykonanie

  1. Wszystkie składniki na mieszankę kreolską mieszamy razem.
  2. Kurczaka kroimy na 1 cm kawałki i doprawiamy mieszanką kreolską. Kiełbaskę kroimy w cienkie plastry. Cebulę kroimy w kostkę, marchew i seler w plasterki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. Czosnek drobno siekamy.
  3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kiełbaskę, jak się ładnie zrumieni dodajemy kurczaka i smażymy przez 5 minut. Mięso przekładamy do miski. Na patelnie wlewamy olej i smażymy cebulę, seler, marchew i czosnek przez 2 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 2 minuty.
  4. Do obsmażonych warzyw dodajemy ryż, smażymy jeszcze 1 minutę i dodajemy pomidory, kukurydzę, tymianek, liść laurowy i bulion, doprawiamy odrobinę solą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
  5. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Kielce: Krzysztof Zalewski zagrał w Filharmonii Świętokrzyskiej
Kielce: Krzysztof Zalewski zagrał w Filharmonii Świętokrzyskiej
Warszawa: Pobity taksówkarz w centrum. Jedna osoba zatrzymana
Warszawa: Pobity taksówkarz w centrum. Jedna osoba zatrzymana
"Skowronki" kontra "sowy", czyli komu żyje się lepiej
"Skowronki" kontra "sowy", czyli komu żyje się lepiej
2. liga koszykarzy. Hydrotruck Radom wygrał hitowe spotkanie
2. liga koszykarzy. Hydrotruck Radom wygrał hitowe spotkanie
Piłkarki ręczne TAURON Ruch Szczypiorno nie dały rady Piotrcovii
Piłkarki ręczne TAURON Ruch Szczypiorno nie dały rady Piotrcovii
Rzeszów: Potańcówka Miejska dla Seniorów w Zespole Szkół Mechanicznych
Rzeszów: Potańcówka Miejska dla Seniorów w Zespole Szkół Mechanicznych
Bielsko-Biała: Marsz Strachów. Dziwne stwory na ulicach miasta
Bielsko-Biała: Marsz Strachów. Dziwne stwory na ulicach miasta
Tragedia w Tatrach Wysokich. Turysta z Węgier porwany przez potok. Odnaleziono ciało
Tragedia w Tatrach Wysokich. Turysta z Węgier porwany przez potok. Odnaleziono ciało
Poznańskie derby na zakończenie rundy jesiennej Hokej Superligi
Poznańskie derby na zakończenie rundy jesiennej Hokej Superligi
Warszawa: Ogień w budynku na Pradze. Na miejscu cztery zastępy straży
Warszawa: Ogień w budynku na Pradze. Na miejscu cztery zastępy straży
Gdańsk: "Dziewczyny grają fair" w Ergo Arenie. 23 drużyny kobiece
Gdańsk: "Dziewczyny grają fair" w Ergo Arenie. 23 drużyny kobiece
Jedyny taki Wolfenstein. RtCW potrafił przestraszyć
Jedyny taki Wolfenstein. RtCW potrafił przestraszyć