Przepis na szybkie ciasto z malinami i budyniem
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzać całego popołudnia w kuchni? Polecam ci upiec szybkie ciasto z malinami i budyniem. Jest w nim wszystko, co najlepsze - kruchość ciasta, kremowość budyniu i zniewalający smak malin. Zrobisz je ze składników, które pewnie masz w domu, a efekt będzie oszałamiający. Nie musisz mi wierzyć - poczekaj, aż się w nie wgryziesz.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Lilechka75/Getty Images
Gabriela Fedyk
W tym artykule:
Szybkie ciasto z malinami i budyniem - przepis na ciasto idealne na lato
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Liczba porcji: 12 kawałków
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 120 g cukru,
- 200 g zimnego masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Na masę budyniową:
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (na 500 ml mleka),
- 500 ml mleka,
- 4 łyżki cukru,
- starta skórka z cytryny (opcjonalnie).
Dodatkowo:
- ok. 500 g malin,
- szczypta cynamonu (opcjonalnie),
- cukier puder (do posypania).
Jak zrobić szybkie ciasto z malinami i budyniem?
- Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Dodaj pokrojone zimne masło i rozetrzyj je z suchymi składnikami - możesz zrobić to rękami, nożem albo mikserem z końcówką do ciasta kruchego.
- Dodaj jajko i zagnieć ciasto na jednolitą kulę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
- Ugotuj budyń (według przepisu na opakowaniu) z cukrem i mlekiem. Jeśli chcesz, dodaj skórki cytrynowej. Gotowy budyń odstaw na chwilę.
- Ciasto podziel na 2 części - jedną nieco większą. Mniejszą zostaw w lodówce, a większą zetrzyj na tarce nimi dno blaszki (ok. 20 × 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj wałeczkiem lub przyklep dłonią.
- Spód podziurkuj widelcem i wstaw na do lodówki na czas rozgrzewania się piekarnika do 180 stopni Celsjusza (funkcja góra-dół).
- Podpiecz spód przez 15 minut, a potem wyjmij z piekarnika.
- Wyłóż budyń na ciepły spód, posyp malinami (możesz je delikatnie oprószyć cynamonem), a na wierzch zetrzyj na tarce drugą część ciasta.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 40-45 minut w tej samej temperaturze, aż wierzch się ładnie zarumieni. Po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem. Możesz też udekorować je dodatkową garścią świeżych malin. Smacznego!
Porady:
- Jeśli maliny są bardzo kwaśne, oprósz je delikatnie cukrem pudrem przed wyłożeniem na budyń.
- Ciasto możesz zamrozić na później - najlepiej w szczelnym pojemniku.
- Na ciasto przed pieczeniem możesz wyłożyć też płatki migdałów - będą bosko chrupać.
Szybkie ciasto z malinami i budyniem - idealny deser do kawy
Szybkie ciasto z malinami i budyniem to letni wypiek doskonały. Kruche ciasto, kremowy budyń i słodko-kwaśne maliny to jedno z moich ulubionych połączeń. Różne smaki i tekstury sprawiają, że tak prosty deser nie ma nic wspólnego z nudą. Choć trudno się powstrzymać, to najlepiej smakuje lekko przestudzone - wtedy budyń ma idealną konsystencję, a maliny zachowują świeżość. Możesz podać je z kleksem bitej śmietany albo lodami - waniliowymi, śmietankowymi lub z serka wiejskiego. Świetnie smakuje też na drugi dzień, schłodzone w lodówce.